Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.05.2004, 17:26   #1
NINO
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.10.2003
NINO zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kopia zapasowa

Witam jestem pierwszy raz na tym forum i proszę o wyrozumiałość!!
Mam płytę VCD i chciałem zrobić kopię zapasową ale ani cd clone ani alkohol120 nie dają rady utworzyć obrazu. w clone XXL nie pokazuje żadnego zabezpieczenia. Obraz tworzy się do 84% a potem prawie same bud sektory. Płyta pokazuje w Nero że ma 95 min. ok. 880MB. Wygląda na to że to płyta 99min. Te 84% to ok. 706MB. Podgląd płyty ujawnia pliki z kyórych większość ma 3,4GB co oczywiście jest niemożliwe a jest wynikiem pewnie jakiegoś zabezpieczenia. Czy można coś z tym zrobić?
Czekam na wszelkie wskazówki za które dziękuję.
NINO jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.05.2004, 19:12   #2
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 25.02.2004
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
pierwsze podstawowe pytanie.
czy to oryginał czy już wypalane cdr ?

Jeżeli oryginał to zabezpieczenie może polegać na dummy files, błędnym tocu i bad sectorach...

podczas kopiowania w clonecd/alcohol 120% zaznacz opcję FAST error skip
ewentualnie inteligent bad sector scaner
a gdy będzie wywalało błąd o złym toc to pozostaw go bez zmian

płyta się powinna zgrać a błędami nie należy się przejmowoać - o ile to część zabezieczenia ...

pozdro

Ghost_mode jest offline  
Stary 21.05.2004, 19:24   #3
NINO
Stały bywalec ;)

Próbowałem tak zrobić i owszem szło do przodu ale bud sektorów było tyle że 2 godz. zapisał ok.7 MB (2%) a gdzie jeszcze 15% przecież nie poświęcę dwuch dni na robienie obrazu z niewiadomym skutkiem. Może masz jeszcze jakieś pomysły. Płytka jest orginalna.
NINO jest offline  
Stary 21.05.2004, 21:37   #4
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez NINO
Próbowałem tak zrobić i owszem szło do przodu ale bud sektorów było tyle że 2 godz. zapisał ok.7 MB (2%) a gdzie jeszcze 15% przecież nie poświęcę dwuch dni na robienie obrazu z niewiadomym skutkiem. Może masz jeszcze jakieś pomysły. Płytka jest orginalna.
odpisz dokładnie jakim programem robiłeś...
jakie wybrałeś opcje - dokładnie
jaki mazs napęd - od tego zależy szybkość zgrywania zabezpieczeń

i włącz INTELIGENT BAD SECTOR SCANNER ustaw na większą wartość - wtedy nie będzie pomijał po 1 sektorze ale po 100 albo nawet tysiące będnych sektorów w tym samym czasie ...

Ghost_mode jest offline  
Stary 21.05.2004, 23:25   #5
NINO
Stały bywalec ;)

Najlepiej spisywał mi się Teac 540E(jeżeli się nie pomyliłem bo piszę teraz nie na swoim kompie) gożej radził sobie DVD-ROM Asus, a całkowicie nie czyta tej płyty TDK 880N. Obraz robię Alcoholem120 trial przy ustawieniu:
- ignoruj bud sektory
- ignoruj bud sektory, szybkie pomijanie bud sektorów
- ignoruj bud sektory, szybkie pomijanie bud sektorów, inteligentne....coś tam niepamiętam
- jak poprzednio ale jeszcze coś tam z sub kanałami
Oprócz tego wprowadzałem profil VCD z bud sektorami, samo VCD, i jeszcze pare innych ale skótek zawsze ten sam do 83,8% bez problemu a potem prędkość spada do 0,1 iczyta te bad sektory na początku to jest nawet co 5 a później wszystkie po kolei od czasu do czasu tylko jakiś dobry. Przy inteligentnym.... pojawiła się liczba500 (zmiana ze 100) ale i tak czyta pokolei ama ponad 150 tys. sektorów do końca. Na stacjonarnym DVD płyta chodzi dobrze i na tych dwóch napędach w kompie też.
Płyta robiona była na zamówienie więc może zastosowano jakieś nietypowe zabezpieczenia?
Ciekawe czy uda się pokonać te trudności?
NINO jest offline  
Stary 22.05.2004, 12:28   #6
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP

jak będziesz miał okazję to spróbuj to skopiować za pomocą clonecd
na liteonie albo LG

opcje dokładnie
- ignore bad sectors
- fast error skip
- intelligent bad sector scaner (zmeń wartość ze 100 na powiedzmy 5000)
- odczyt subkanałów

i płyta powinna szybko śmignąć ...
(jak dobrze pójdzie to poleci ponizej godziny a moze nawe w 15min - trudno powiedzieć)

Ghost_mode jest offline  
Stary 22.05.2004, 14:33   #7
wolf
No Guts, No Glory

Data rejestracji: 06.07.2002
wolf zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
odp

Wszystko zależy od nagrywarki lub napędu CD/DVD w moim DVD jak dałem żeby skopiował taką płytę z bad Sectorami to po 3 godzinach skopiował 5% spróbuj na nagrywarce powinien być lepszy wynik
wolf jest offline  
Stary 22.05.2004, 16:55   #8
NINO
Stały bywalec ;)

Dzięki na razie nie mam dostępu do innych napędów, ale skoro na dwóch jest tak samo to czy na innym będie lepiej?
NINO jest offline  
Stary 24.05.2004, 02:33   #9
NINO
Stały bywalec ;)

Obraz PŁyty Zrobiony Cdroller

Zrobiłem obraz płyty progr. CDROLLER (odzyskiwanie danych z cd) wielkości ok. 681MB. W alkohulu odpaliłem i nawet ruszyło. Jest Intro, Menu i wszystkie strony-obrazy, ale nie da się wyświetlać sekwencji filmów ani w ekranie ani na całym monitorze. Czy jest to powodem wyciecia bud sektorów?
NINO jest offline  
Stary 24.05.2004, 09:30   #10
wolf
No Guts, No Glory

Data rejestracji: 06.07.2002
wolf zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
odp

Cytat:
Napisany przez NINO
Zrobiłem obraz płyty progr. CDROLLER (odzyskiwanie danych z cd) wielkości ok. 681MB. W alkohulu odpaliłem i nawet ruszyło. Jest Intro, Menu i wszystkie strony-obrazy, ale nie da się wyświetlać sekwencji filmów ani w ekranie ani na całym monitorze. Czy jest to powodem wyciecia bud sektorów?
Niektóre gry do poprawnego wyswietlania sekwencji filmowych potrzebują kodeków albo zainstalowanego najnowszego Windows Media Player poczytaj w dokumentacji ( pliku Readme.txt) gry.
wolf jest offline  
Stary 26.05.2004, 19:25   #11
NINO
Stały bywalec ;)

Nadmienię tylko że to nie gra ale interaktywne menu z planszami i filmikami.
Pozdro
NINO jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: