Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.03.2005, 20:55   #1
angare
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.03.2005
angare w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
obraz mdf i mds

soory wiem że problem poruszany był ale wg mnie mało dokładnie przynajmniej jeżeli chodzi o początkujących. Osobiście próbowałem w/w pliki wypalić alcoholem 120 i .... nic. Dokładnie mówiąc to chyba nie wiem o co chodzi. Dlatego proszę aby dokładnie krok po kroku wyjaśnić (normalnie nazwami jakie są w programie) co trzeba zrobić. Mam pliki obrazu (dwa) MDF i MDS które ściągnęłem z neta do gry the sims. Mają taki obraz. Teraz prawdopoddobnie muszę obydwa wgrać na dysk wirtualny. Jednak w/w program widzi tylko jeden plik. Kiedy dam aby czytał wszystkie pliki to i tak mogę zainstalować na wirtualny dysk jeden plik i gra nie chce chodzić. Co mam zrobić aby alcohol czytał te pliki jako płytę i gra mogła chodzić
angare jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.03.2005, 21:04   #2
KaPi
Zaprenumerowany

Data rejestracji: 16.09.2003
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Załaduj ten co zajmuje mniej, czyli .mds! Plik .mds jest plikiem wspomagającym .mdf
Tak samo pliki .bin i .cue - .cue jest niewymagany, często spotykam się z obrazami tylko w .bin

ZPAV, SafeDisc 3/4 and WinOnCD 6
KaPi jest offline  
Stary 15.03.2005, 21:05   #3
downloads
Wymiatacz

Data rejestracji: 07.01.2005
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Odpalasz Alcohol 120. Wybierasz "Kreator nagrywania" i nawigujesz do swojego pliku MDS. Wybieraz go i klikasz dalej. Na dole zaznaczas odpowiedni profil- SafeDisc na pewno ale który to musisz sprawdzić programem A-Ray Scanner. Zmieniasz prędkość na niską np x4 i nagrywasz.

Żeby sprawdzić jaka to wersja SafeDisca montujesz w napedzie wirtualnym plik MDS, odpalasz A-Ray'a i skanujesz. Montowanie w wirtualu-->prawym na napęd i "zamontuj obraz".

Teraz info techniczne. MDF to plik z danymi (spójrz na rozmiar) a MDS to plik opisujący strukturę fizyczną dysku (Media DeScriptor) i jest malutki. One w parze są obrazem dysku, czyli jak masz obrazy 2 płyt to masz po 2 odpowiadające sobie MDS i MDF.

EDIT: KaPi mnie uprzedził
downloads jest offline  
Stary 15.03.2005, 21:30   #4
angare
Nowy na forum

no dobra ładowałem po kolei raz jeden potem drugi i gra nie działa a wg opisów po zamontowaniu tych plików powinno wszystko działać. Wg waszych postów powinienem te pliki wypalić na cd a dopiero potem wgrać na wirtualny dysk Dalej nic nie wiem. Proszę o wyrozumialość ale walczę z tym już trzeci dzień a córa czeka na simsy. Nie wiem co mam robić. pomóżcie
angare jest offline  
Stary 15.03.2005, 21:38   #5
downloads
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez angare
no dobra ładowałem po kolei raz jeden potem drugi i gra nie działa a wg opisów po zamontowaniu tych plików powinno wszystko działać. Wg waszych postów powinienem te pliki wypalić na cd a dopiero potem wgrać na wirtualny dysk Dalej nic nie wiem. Proszę o wyrozumialość ale walczę z tym już trzeci dzień a córa czeka na simsy. Nie wiem co mam robić. pomóżcie
Albo nagrywasz tak jak Ci napisałem i jedziesz z płytki CDR (trzeba zaznaczyć "ukryj ATIP" w menu "emulacja") albo montujesz do napedu wirtualnego i grasz z napędu (nowsze zabezpieczenia wykrywają, że to virtual i sie nie dają) Opisałem Ci jak nagrać i jak zamontować w napedzie, żebyś mógł sprawdzić dokładnie zabezpieczenie. Sprawdziłeś?

Jakie to Sims? Sims2 czy 1?
Nagrałeś zgodnie z instrukcja i co, instaluje się ale nie rusza czy nieinstaluje?
Jaką masz nagrywarkę?

EDIT: Dla jasnosci- montujesz obraz CD 1 i albo uruchamia sie instalator albo sam go uruchamiasz i dopiero po zainstalowaniu na HDD mozesz grać.
downloads jest offline  
Stary 15.03.2005, 22:52   #6
angare
Nowy na forum

w więc zacznę może od początku. Mam grę dodatek the sims 2 university z tego co wyczytełem to ściąga się mini obrazy, montuje w wirtualnym dusku np alcohol 120 i powinno chodzić. Właśnie mam takie mini obrazy typu MDF i MDS. Próbowłem robić wg twoich wskazuwek. Pliki mają zabezpieczenie safe-disk 2/3. Wypaliłem je na dysk CDR. Nagrywarka LITE-ON LTR 52327S. nagrałem w RAW-DAO. Jednak gra nie chce chodzić i domaga się umieszczenia odpowiedniej płyty w napędzie. To tyle. Prośba jak to zrobić abz gra zaczęła chodzić
angare jest offline  
Stary 15.03.2005, 22:58   #7
downloads
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez angare
w więc zacznę może od początku. Mam grę dodatek the sims 2 university z tego co wyczytełem to ściąga się mini obrazy, montuje w wirtualnym dusku np alcohol 120 i powinno chodzić. Właśnie mam takie mini obrazy typu MDF i MDS. Próbowłem robić wg twoich wskazuwek. Pliki mają zabezpieczenie safe-disk 2/3. Wypaliłem je na dysk CDR. Nagrywarka LITE-ON LTR 52327S. nagrałem w RAW-DAO. Jednak gra nie chce chodzić i domaga się umieszczenia odpowiedniej płyty w napędzie. To tyle. Prośba jak to zrobić abz gra zaczęła chodzić
O w mordę, tośmy sie nie dogadali. :\
Gra juz zainstalowana, to teraz montujesz mini-image w napedzie wirtualnym i powinno działać. Problem w tym, że nie w A 120 bo jest blacklistowany prawdopodobnie. Zainstaluj GameJack 4 i tam zamontuj mini-image. Ich sie nie wypala. Myslałem, że chcesz wypalic grę tak, żeby działała bez potrzeby stosowania takich sztuczek.

Ostatnio zmieniany przez downloads : 18.03.2005 o godz. 11:47
downloads jest offline  
Stary 18.03.2005, 11:34   #8
KaPi
Zaprenumerowany

Cytat:
Napisany przez angare
Rozumiem, że ściągnąłeś sobie tylko mini-image z grą i chcesz to wypalić na CD-R? Ale po co? Wnioskuję z tego, że kupiłeś gdzieś pirata TH2 U i nie chodzą? Zapewne są źle wypalone zabezpieczenia (czytaj: brak zabezpieczeń) i gra w ogóle nie chce chodzić. Po to masz te mini-image żeby z nich odpalać grę w takim przypadku. Twoja nagrywarka potrafi nagrać poprawnie SafeDisc 3, ale skoro nie masz poprawnie zrobionej kopii, więc nie masz szans, by to chodziło z samej płyty. Jeśli wypalisz te mini-image jako płytkę to będzie to chodzić, ale jest to bez sensu, bo trzeba będzie wkładać jeszcze trzecią płytkę żeby to odpalić. Mini-image trzyma się w wirtualnym dysku CD/DVD, żeby z niego odpalać grę! Jaki jest sens nagrywać na całą płytę tylko imitację obrazu, który zajmuje 500 kB?

Uff... Chyba dobrze zrozumiałem!

KaPi jest offline  
Stary 22.03.2005, 09:45   #9
Johny Tomala
Bywalec

Data rejestracji: 18.04.2003
Johny Tomala w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja od siebie podpowiem, że nie wszystkie mini-image działają. Na 4 (chyba) sprawdzone zatrybił tylko jeden.
Johny Tomala jest offline  
Stary 22.03.2005, 15:27   #10
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Johny Tomala
Ja od siebie podpowiem, że nie wszystkie mini-image działają. Na 4 (chyba) sprawdzone zatrybił tylko jeden.
To prawda, trzeba trafić na działający. I dodam jeszcze, że sam mini-image nie wystarcza do poprawnego działania Sims 2.

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 22.03.2005 o godz. 15:30
Maciej jest offline  
Stary 24.03.2005, 18:53   #11
KaPi
Zaprenumerowany

Zainstalowałem sobie TheSims 2 Na studiach, nieświadomie odpaliłem z zainstalowanymi wszystkimi programami do kopiowania (Alcohol 120%, CloneCD, GameJack 4 itp.) - gra oczywiście nie poszła. Czy uda się ją uruchomić bez deinstalacji? Druga sprawa to taka, że zrobiła się dodatkowa ikonka, czyli skrót do dodatku na pulpicie. Czyżby więc można było uruchomić samo TheSims 2 bez dodatku? Próbowałem, ale nie poszło - czyżby wiec dodatek zrobił update podstawowej wersji i dodał do blacklisty inne programy?

KaPi jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: