Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.03.2005, 23:41   #1
KaPi
Zaprenumerowany

Data rejestracji: 16.09.2003
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
GameJack 4: Kopiowanie SafeDisc 3

Właśnie dorwałem się do programiku GameJack 4. Podobno bardzo dobrze kopiuje się w nim najnowsze zabezpieczenie - SafeDisc 3. Chciałbym prosić o krótki opis, co i jak poustawiać oraz przykład jak skopiować zabezpieczony tytuł, z jakimi opcjami itp. Z góry dzięki za pomoc!
KaPi jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.03.2005, 11:17   #2
downloads
Wymiatacz

Data rejestracji: 07.01.2005
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja nim sopiowałem SD 4 i bardzo sie do tego nadaje bo nie jest blacklistowany (A 120 już jest w SD4) Odczyt w "copy to hard disc"- nie używałem clony ani tych jego profili bo są dziwne (np dlaczego w NEW_EFM jest ignorowanie błędów odczytu?) Ustawiłem tylko tryb RAW i optimizing EFM. Obraz wychodzi jak sie patrzy.

Potem w "copy to CD/DVD" jako źródło wybierasz obraz, ustawiasz prędkośc i oczywiście RAW + opcjonalnie optymalizację EFM.

Gdyby Twój napęd nie radził sobie z szybkim pomijaniem błędnych sektorów to pozostaje zakładka "readning optimization"- ale takich napędów chyba już nie ma.

To tyle o SD, SecuROMa nagrywam zawsze Alcoholem 120 i generalnie bardziej go lubię. Dziwny w tym progu jest ClonyXXL, profile których nazwy nic nie mówią a ustawienia są podejrzane i mała intuicyjność- w A 120 wszystko jest ustawione w jednym miejscu, profile łatwo sie edytuje itp a tu jest jeszcze sporo do zrobienia. Czekam z niecierpliwością na A 120 v 2.0

downloads jest offline  
Stary 13.03.2005, 11:43   #3
IceManSpy
..:: Ju-Jitsu ::..

Data rejestracji: 06.11.2004
IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A mi wogole Game Jack 4 nie nagrywa plyt. Tzn nagrywa ale pozniej nie da sie odtworzyc
IceManSpy jest offline  
Stary 13.03.2005, 14:28   #4
KaPi
Zaprenumerowany

Downloads, dzięki bardzo za rady! Chciałbym jeszcze spytać o te profile przy odczycie płyty. Do czego poszczególne służą i które stosować (a może nie stosować) przy poszczególnych zabezpieczeniach. Trochę to dziwnie zrobione - w Alcoholu 120% wiadomo do czego każdy służy...

Czyli rozumiem, że tak: przy kopiowaniu z CD na obraz ustawiam "Kopiowanie na dysk twardy", Napęd źródłowy to CD/DVD, nie ustawiać żadnego profilu, Tryb kopiowania RAW i Optymalizacja EFM?

Potem przy zapisywaniu obrazu na CD (Kopiowanie na CD/DVD): Napęd źródłowy - Czytaj z pliku obrazu, Nagrywarka to TEAC, jaka prędkość?!, nie używać żadnego profilu, Tryb kopiowania RAW i Optymalizacja EFM czy nie?

Opisana przez Ciebie metoda dotyczy kopiowania SafeDisc 3 czy SafeDisc 4?

P.S. Zrobiłem sobie test na korekcję EFM i udało mi się skopiować wszystkie pliki prócz bad.dat - co to oznacza? Podobno nagrywarki z dwoma owieczkami nie przechodzą tego testu. Mnie jednak udało się skopiować plik sheep3.dat, który wg opisu wskazuje na to, że nagrywarka zasługuje na 3 owieczki...

Ostatnio zmieniany przez KaPi : 13.03.2005 o godz. 17:29
KaPi jest offline  
Stary 13.03.2005, 19:14   #5
downloads
Wymiatacz

SafeDisc 3 i 4 nagrywa sie dokładnie tak samo. Z tymi profilami to który jest do czego można poznac dopiero jak przeczytasz ich ustawienia (czy ma DPM czy subkanały itp)

Przy nagrywaniu zaznacz optymalizacje EFM (nie zaszkodzi) i nagraj powoli x 4 czy x8 ale nie szybciej.

Co do sheep3.dat to najczęstsze przekłamania sa takie: albo nagrałeś na DVD-RW albo nie użyłeś Mode 1 Level 1. Ja jeszcze nie widziałem żadnej nagrywarki która to nagra. (chociąz moja nagrała- z zawieszonym A 120 w tle, dalej nie wiem jak to sie stało :\ )
downloads jest offline  
Stary 13.03.2005, 19:24   #6
KaPi
Zaprenumerowany

Cytat:
Napisany przez downloads
Co do sheep3.dat to najczęstsze przekłamania sa takie: albo nagrałeś na DVD-RW albo nie użyłeś Mode 1 Level 1. Ja jeszcze nie widziałem żadnej nagrywarki która to nagra.
Naprawdę mi się udało! Nagrywałem na bardzo starym nośniku CD-RW o pojemności 650 MB ("That's Write!"), z prędkością nagrywania 4x (więcej się nie dało). Oczywiście nagrałem w Mode 1 z Poziomem 1. Dlaczego to takie niezwykłe? Gdyby mi się tego nie udało skopiować, i tak znaczyłoby to, że potrafię skopiować SafeDisc 3/4?

Cytat:
Napisany przez downloads
Przy nagrywaniu zaznacz optymalizacje EFM (nie zaszkodzi) i nagraj powoli x 4 czy x8 ale nie szybciej.
Niestety, u mnie najniższa prędkość zapisu CD-R wynosi 8x. Czy da się uzyskać mniejszą prędkość poprzez jakieś specjalne programy? Podobno nie jest to zalecane, bo dzisiejsze nośniki (a raczej substancje na nich) nie są przystosowane do niższych prędkosci i mogą wystąpić błędy odczytu. Czy to prawda? Podobno najlepiej nagrywać w granicach 16x-32x.

P.S. Mam dwie płytki "Samsung Music". Nie ma na nich informacji z jaką prędkością je nagrywać. Chyba z jak najwolniejszą? Miał ktoś już z czymś takim do czynienia?

Ostatnio zmieniany przez KaPi : 13.03.2005 o godz. 19:27
KaPi jest offline  
Stary 13.03.2005, 19:37   #7
downloads
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez KaPi
Naprawdę mi się udało! Nagrywałem na bardzo starym nośniku CD-RW o pojemności 650 MB ("That's Write!"), z prędkością nagrywania 4x (więcej się nie dało). Oczywiście nagrałem w Mode 1 z Poziomem 1. Dlaczego to takie niezwykłe? Gdyby mi się tego nie udało skopiować, i tak znaczyłoby to, że potrafię skopiować SafeDisc 3/4??
Raczej tak, ja nie moge nagrać sheep3 a SD 3 i 4 bez problemów. A niezwykłe dlatego, że nie widać sukcesów z tym testem. Co nie zmienia mojego zdania, że on jest mało miarodajny w kwestii 3 owcy bo jak to jest, że prawie nikt tego nie nagra jak trzeba a SD 4 jakoś kopiujemy

Cytat:
Napisany przez KaPi
Niestety, u mnie najniższa prędkość zapisu CD-R wynosi 8x. Czy da się uzyskać mniejszą prędkość poprzez jakieś specjalne programy? Podobno nie jest to zalecane, bo dzisiejsze nośniki (a raczej substancje na nich) nie są przystosowane do niższych prędkosci i mogą wystąpić błędy odczytu. Czy to prawda? Podobno najlepiej nagrywać w granicach 16x-32x.
x8 może być. Najmniej błędów jest x12-x16 ale małe szanse, że nagrywarka wyrobi z błędnymi sektorami tak jak trzeba, dlatego nagrywa sie powoli.

Cytat:
Napisany przez KaPi
P.S. Mam dwie płytki "Samsung Music". Nie ma na nich informacji z jaką prędkością je nagrywać. Chyba z jak najwolniejszą? Miał ktoś już z czymś takim do czynienia?
Jak masz LiteONa to po pierwsze powinieneś mieć SMARTBURN który nie pozwoli Ci przekroczyc prędkości która nagrywarka uznaje za odpowiednią a po drugie mozesz ściągnąć aplikację SMARTBURN (może zadziała)
downloads jest offline  
Stary 13.03.2005, 19:59   #8
KaPi
Zaprenumerowany

Cytat:
Napisany przez downloads
Jak masz LiteONa to po pierwsze powinieneś mieć SMARTBURN który nie pozwoli Ci przekroczyc prędkości która nagrywarka uznaje za odpowiednią a po drugie mozesz ściągnąć aplikację SMARTBURN (może zadziała)
Nie mam LiteOna, ale mam jego OEM, czyli TEAC DV-W516G Raczej nie mam czegoś takiego jak SmartBurn, ale jeśli go ściągnę, to czy zadziała? Chyba tak, bo to OEM LiteOna...
KaPi jest offline  
Stary 13.03.2005, 20:41   #9
downloads
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez KaPi
Nie mam LiteOna, ale mam jego OEM, czyli TEAC DV-W516G Raczej nie mam czegoś takiego jak SmartBurn, ale jeśli go ściągnę, to czy zadziała? Chyba tak, bo to OEM LiteOna...

No tak tak- pamietam, że OEM ale to juz raczej masz z "dobrodziejstwem inwentarza". Zobacz w Nero w Recorder/Choose Recorder/ Options czy masz zaznaczone SMARTBURN.

Jeżeli tak to jest i działa. Na wszeli wypadek na starych płytach nagrywaj wolniej niż on pozwala bo czsem mu sie zdaży przesadzić. Ja mam BASFy max x8 (PRODISC) które LItek pozwala mi nagrać x40. Jak tak zrobię (sprawdziłem z przekory) to w pewnym punkcie nagrywarka robi błędy, orientuje się i zwalnia. Co prawda płyta jest czytelna ale nagraniem x40 to bym tego nie nazwał
downloads jest offline  
Stary 13.03.2005, 21:41   #10
KaPi
Zaprenumerowany

Rozumiem, że chodzi o to okienko? Nie widzę tu żadnej opcji SmartBurn - aktywnej czy nieaktywnej...
Dołączone obrazki
File Type: png nero.png (20.7 KB, 370 oglądane)
KaPi jest offline  
Stary 13.03.2005, 22:03   #11
downloads
Wymiatacz

No niestety nie ma
downloads jest offline  
Stary 13.03.2005, 22:14   #12
KaPi
Zaprenumerowany

Cóż... uważam że obejdzie się bez tego - zawsze przecież nagrywam jak najwolniej. Moje pytanie tylko brzmi: czy da się jeszcze wolniej? Na przykład czy ja mogę 4x, może 2x albo 1x?
KaPi jest offline  
Stary 13.03.2005, 23:12   #13
downloads
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez KaPi
Cóż... uważam że obejdzie się bez tego - zawsze przecież nagrywam jak najwolniej. Moje pytanie tylko brzmi: czy da się jeszcze wolniej? Na przykład czy ja mogę 4x, może 2x albo 1x?