![]() |
Cytat:
|
moj tok rozumowania wynika bardziej z doswiadczenia z nawigacjami niz kopiowania.
umialbys skopiowac taka plyte ? |
Tak jak Ty nie mam 100% pewności, ale wydaje mi się, że laser jest standardowy. Co do klucza płyty, to cyfrowa sygnatura zwana też odciskiem palca może być odczytana w każdym czytniku lecz tradycyjna kopia zostanie od razu wykryta.
Poczytaj o zabezpieczeniach bazujących na podobnej zasadzie: Starforce, Tages, Securom... Na początek warto zacząć od http://www.cdrinfo.pl/artykuly/tages_teoria/ . Nie ważne, że to inne zabezpieczenie ale dowiesz się, iż płyty można skopiować tylko przez modyfikacje obrazu. Zwróć uwagę, że jeżeli ta płyta uruchamiałaby się na PC to obraz zrobiony z DPM na 100% działałby w Daemon Tools, a dlaczego ? Jak zapoznasz się z zasadą działania wszystkich zabezpieczeń bazujących na fizycznej sygnaturze sam sobie odpowiesz, bo w tej chwili Twój tok rozumowania wydaje mi się błędny ;) |
w/g mnie najprosciej mowiac jest to rodzaj klucza zapisanego na plycie i mozliwy do odczytania tylko przez odpowiedni laser zczytujacy ten klucz od razu do wlozeniu do navi. dlaczego ? poniewaz nie wiem jak bys kopiowal plyte ( ktora programy pokaza ze skopiowala sie idealnie) to navi w ulamku sekundy pisze ze to falsyfikat. plyty z tym zabezpieczeniem stosowane sa w navigacjach typu E i MFD2- nowy passat itp.
uaktualnienia ukazujace sie na te systemy wychodza z tym zabezpieczeniem. dlaczego zabezpieczenie jest w navi? bo najnowsze mapy w systemie dx nie sa tym zabezpieczane poniewaz tamte lasery nie sa przystosowane do odczytania wspomnianego wczesniej klucza. mysle ze to kwestia kilku miesiecy az ktos przetnie to zabezpieczenia. w koncu trzeba skopiowac tylko klucz ;) |
@gps_sys alias lukedj
nie zgodzę się z Twoją opinią, że łatwo skopiować płytę a zabezpieczenie leży po stronie navi. Kilka spraw... navi to tylko urządzenie jak cd-rom z odpowiednim oprogramowaniem, oprogramowanie jak każde inne weryfikuje poprostu oryginalność płyty. Łatwo płytę skopiować ? A to ciekawostka bo wg. mnie bardzo trudno. Robiłem analizę tej mapy - mam na myśli topologię i zawartość subkanałów. Informacje w subkanałach na 1 rzut oka były dość chaotyczne i na ich podstawie mozna wyciągnać kilka wniosków o zabezpieczeniu. Dalsza kwestia to struktura fizyczna - żeby zachować identyczną jak w oryginale stosuje się kilka sposobów a raczej sztuczek. Pierwsza kwestia to DPM. Jednak ta metoda zawiedzie gdyż emulacja RMPS jest nie możliwa w navi. Pozostaje modyfikacja obrazu - żeby kopia była fizycznie identyczna lub przynajmniej przechodziła weryfikację trzeba wiedzieć jak zmodyfikować. Tak więc sądzę, iż skopiować płytę jest trudno bo nie znamy zasady działania zabezpieczenia i nie możemy poprawnie wypalić obrazu... |
@Yetixxl - RG także służy do celu który opisałeś(zabezpieczanie płyt DVD). Przecież Safedisc albo StarForce nie mogą sobie tak po prostu "wejść" samemu na płytę.
|
A ja myślałem,że RipGuard służy do zabezpieczania płyt DVD,premiera tego zabezpieczenia lipiec 2005,http://www.vm-records.pl/plyty_dvd_z..._ripguard.html
|
Widze ze stoicie narazie stoicie w miejscu :) Musze Was pocieszyc ze jak narazie plyte z tym zabezpieczeniem udaó sie skopiowac tylko takiemu japończykowi w holandii.
Jest to zabezpieczenie RipGuard firmy Macrovision. Płyta kopiuje sie bez problemu, ale niestety nie działa. Ponieważ zebezpieczenie znajduje sie w nawigacji. Szkoda czasu i płyt na kopiowanie bo juz niejeden mój znajomy informatyk próbował pisać nawet program pod to zabezpieczenie - i nic. Z ewentualnymi pytaniami prosze pisac na l u k e d j @ w p . p l |
cos po angielsku kumam :) ale ..mam dwa foldery jeden< jackass> i te pili co tam są mozna otwierać ale w folderze <spath> są 4 pliki .exe i dok tex. z instrukcją ale te pliki się nie otwierają ,mam winxp sp2 ,szukam info w necie ale na razie nic nie znalazłem ,a teraz już mnie to tak zaciekawiło ,że chyba się nie poddam:) a swoja drogą można się czegoś nauczyć !!!
|
Cytat:
W pliku ttools.txt dołączonym do Tages Tools jest opisane krok po kroku jakie komendy stosować i jak robić kopię. Niestety znów po angielsku. Jak się uporam z robotą, której ostatnio mam niesamowicie dużo też postaram się przetłumaczyć ten plik ale to nie tak prędko... |
tu jest ciekawy artykuło tym zabezpieczeniu
http://www.cdfreaks.com/article/136 ale jakby ktoś troszkę pomógł ,podpowiedziął coś jak zrobić modyfikację obrazu było by super!!! |
no dzięki ,będę pracował i oczywiście informował o wynikach
|
Tages Tools: http://www.cdrinfo.pl/download/6008154744
Powodzenia :cool: |
No to coś już wiadomo!!Nagrałem płytę w/g ustawień które podałeś profil zrobiłem przez alcoholer ,i uruchomiłem clonecd nagrałem płytkę tdk i...
no właśnie :) płyta się ładuje całe 100% ale po komunikacie NAVIGATION IS BEING ACTIVATED zatrzymuje się i koniec!!! Teraz poszukam w necie informaccji o zabezpieczeniu tages bo narazie nei wiem na czym to polega .Wielkie dzięki za pomoc!!! |
Cytat:
Mogłbyś powiedzieć coś więcej ? Jaka wersja ? Skąd informacje ? Kolejny artykuł po StarForce nad którym już pracuję to właśnie objaśnienie zabezpieczenia Tages :) Czyli tak jak sądziłem parametry fizyczne nośnika grają kluczową rolę. Kopia jest możliwa tylko przez modyfikację obrazu i nie wszystkie nagrywarki potrafią poprawnie wypalić ten obraz... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:26. |