Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   Windows XP -kopia...? (https://forum.cdrinfo.pl/f11/windows-xp-kopia-16023/)

naits 31.12.2005 21:48

sprawdze wasze wskazówki dotyczące przekopiowania całego CD i zrobienia w NERO dysku startowego
płyte mam w pełni oryginalną z licenją 380zł dałem za nią jakiś czas temu w warszawskim ZNAK'u
ale przejde do ciekawej rzeczy którą właśnie sprawdziłem, wziołem na warsztat nowiutką płytke CDRW TDK i nagrałem na nią obraz ISO z oryginalnej, użyłem do tego NERO - zapomniałem przy okazji dać weryfikacji zapisu, więc poszukałem na szybko program do tego i zacząłem sprawdzać przepaloną płyte... bit po bicie czy wszystko jest dobrze i czy daje sie odczytać. Troche sie zdziwiłem gdy trwała ta weryfikacja zapisu, przedstawie to na screenie :

http://compinet.pl/~kuba/win.JPG

To nie są wszystkie błędy, staneło na 85% i nie wytrzymałem ponieważ zamulało cały komputer i nie mogłem nic zrobić
To samo odrazu sprawdziłem na oryginalnej płytce i tu było wszystko wporządku nie było ani jednego błedu

coś mi sie tu nie podoba, wszyscy twierdzą iż windows xp nie ma zabezpieczeń a tu coś nie daje skopiować
coś leci sobie w to czym sie siusia ???

nimal 31.12.2005 19:48

czy mi sie zdaje czy pare stron wczesniej pisalem ze orginal jest walniety? :> ale wtedy nie, to na pewnie nie to, to na pewno zabezpieczenia...
tak to jest jak sie sluchac nie chce - traci sie czas i plyty :P

esem 31.12.2005 19:45

Cytat:

Napisany przez naits
no tak ale to działało na tym pseudo oryginale, na mojej oryginalnej już tak nie działa
za ładnie by to było Maciek gdyby chodziło tylko o to że w ISO trzeba :)

Może oryginał masz walnięty...
Spróbuj normalnie przekopiować zawartość oryginału na HDD. Jak się uda - to normalnie wypal to w Nero jako płytę samobootującą > szczegóły znajdziesz jak wpiszesz w wyszukiwarce SP.
Jak nie przekopiujesz całej zawartości płyty - to będziesz wiedział które pliki w Twoim oryginale są "chore" i uzupełnisz je z innego "oryginału".

P.S. Jak faktycznie masz oryginał - to M$ sprzeda Ci nowego winXP (bez licencji ale przecież masz). To się nazywa kupno nośnika (czy jakoś tam).

naits 31.12.2005 19:31

no tak ale to działało na tym pseudo oryginale, na mojej oryginalnej już tak nie działa
za ładnie by to było Maciek gdyby chodziło tylko o to że w ISO trzeba :)

Maciej 31.12.2005 19:05

Odrazu pisałem, że trzeba do ISO :)

naits 31.12.2005 17:00

Cytat:

Napisany przez FatAlbert
ale ten błąd wyskauje tylko u ciebie czy u kumpli też

u znajomego tez wywalil taki blad jak u mnie
skołowałem inną płytke z windowsem działającą - zrobiłem z niej obraz ISO i potem przepaliłem w nero, wszystko ładnie sie bootuje i nie ma tamtego błędu (robiłem to po to by sprawdzić czy nie jest to przypadkiem wina nagrywarki że źle przepala ale jednak nie...) Pozostaje opcja że to płyta CD i to jej wina, tylko że robiłem na tyle sposobów kopie że już zwątpiłem aby coś zadziałało

nie chce was sprawdzić, temat jest znany na polskich forumach i na zachodnim znalazłem,
ale nic tam konstruktywnego nie piszą, zastąpić plik który jest problematyczy - co robiłem a wtedy płyta CD tak wypalona umiera :)
a ktoś inny tam pisze że trzeba przeczyścić płytke sciereczką z odrobiną wody ... to mi sie przyda zwłaszcza jak nagrywam na nowych płytach zafoliowanych ;)

Burt 31.12.2005 16:46

Właśnie zrobiłem kopie Win XP Pro SP1.Zainstalowałem na innym starym kompie i działa. :taktak:
Kopie zrobiłem Alcoholem bez profili.Może masz płyte walniętą?
A może chcesz żeby nam się mózgi zlaszowały,bo to jest tak niemożliwe,że... :blee:
Pewnie chcesz nas sprawdzić , czego się nauczyliśmy przez ten rok i dałeś nam takie zadanie. :haha: :D :haha:

zene_k 31.12.2005 15:50

Nigdy nie miałem problemów ze zrobieniem kopii windowsa xp. Robię to w Nero. Opcja kopia CD

FatAlbert 31.12.2005 14:02

ale ten błąd wyskauje tylko u ciebie czy u kumpli też

naits 31.12.2005 13:51

sytuacja nieco sie odmieniła, już nie ma błędu CRC teraz jest taki komunikat :

Błąd
SXS.DLL: Błąd składniowy w pliku manifestu lub w pliku zasad "D:\I386\asms\10\MSFT\WINDOWS\GDIPLUS\GDIPLUS. MAN" w wierszu 4

Burt 31.12.2005 03:04

Kopiowałem wszystkie wersje Windy CD od 95 do XP Pro bez profili i wszystkie działają.
XP Pro wypalałem 24X i instaluje się bezproblemowo.

FatAlbert 31.12.2005 00:29

ja niewiem co z niektórymi ludźmi sie dzieje przecież przegrać wina to żadna super ciężka misja !! oczywiście nie którzy znajdą dziurę w całym

nimal 30.12.2005 23:50

naits - a wez ty kepiej skopiuj jakis inny egzemplaz
pozycz od kumpla albo co - masz prawo posiadac kopie zapasowa a kodeks nie wspomina jak ja masz zdobyc wiec...
podkreslam po raz enty do znudzenia:
WINDOWS XP NIE posiada zabezpieczen! jesli cos sie wywala to wina lezy wylacznie po stronie nosnika! zrodlowego lub kopii! w tym przypadku, skoro probowales kilka razy, wskazuje to na zrodlo!
zadne klony, alkohole czy blindy tu nie sa potrzebne! TU NIE MA ZABEZPIECZEN!!!

naits 30.12.2005 19:42

nie wiem czemu zniknela opcja edycji posta bo bym tylko dopisał, więc nie poszło gdy zaznaczyłem odczyt danych subkanałowych
i przy wypalaniu również dałem zapis subkanałowych i to samo
coś musi być z tym profilem chyba będe musiał sprawdzać wszystkie pokolei :)

aha nie wspomnialem gdy pojawia sie błąd CRC jest podana scieżka do pliku GDIPLUS.MAN że to jego wina wiersz 4

naits 30.12.2005 17:23

Cytat:

Napisany przez FatAlbert
posiadam oryginał WinXP HE+SP2 i mam działającą kopie normalnie sie bootuje i wszystko nagrywasz A120% jak najwolniej i nagrywasz też najwolniej jak sie da niewiem jaki profil możesz też zrobić DPM(pomiar pozycji dnych) jak tak robiłem i działa elegancko oczywiście nagrane trybe raw dao (czay jakoś tak)

to pierwszae nagrywanie to chodziło mi o zrzucenie na dysk czyli zrobienie obrazu

szkoda że nie pamiętasz profilu, na ustawieniach co napisałeś nie daje sie (profil Własny zaznaczone tylko Ignoruj błędy odczytu)
użyłem na szczęście CD-RW także do wyczyszczenia i ponownego nagrania bo Error CRC jest nadal
obraz tworzyłem najwolniej jak sie dało 1x z opcją DPM, wypalałem też najwolniej jak to było możliwe na tej płycie 10x a nie max w RAW-DAO

Sprubuje zmodyfikować nieco w alcoholu, odznacze ignorowanie błędów odczytu, zaznacze subkanałowe i dam DPM
Może taki obraz sie wypali i będzie działał dobrze.... napisze jak zrobie :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:27.