![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video). |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.05.2005
![]() |
Windows98 z Optimusa
Problem jest nastepujacy :
Moj wujek posiada licencje OEM na win98, jednak plytkaz systemem jaka dostal jest w jakis dziwny sposob zabezpieczona i zupelnie nie wiem jak to ugryzc. Po pierwsze nie widac na niej zadnych plikow, po drugie kiedy bootuje sie pc z tej plytki wyswietla sie komunikat ze ten dysk nie jest przeznaczony dla tego komputera i windowsa nie da sie zainstalowac. Czy ktos ma pojecie jak zainstalowac system z tej plytki lub jak skopiowac z tego dysku same pliki ? z gory dziekuje za pomoc |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Daj sobie spokoj z tym windowsem. Optimus cos kombinowal z instalkami wind, zeby instalowaly sie tylko na ich kompach.
Jak sam wspominasz, jest to wersja OEM wiec u ciebie na innym kompie i tak bedzie nielegalna. Po co wiec sie z tym meczyc, zalatw sobie standardowa instalke i po zawodach. Pomijam juz kwestie czy warto ci sie babrac z 98, przeciez chyba nawet winupdate do tego wstrzymali. |
|
|
|
|
#3 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.08.2002
![]() |
adax oraz optimus swego czasu dodawal do komputerow plyte z win98 tzw "recovery disc",
plyta jest wytłoczona "niestandardowo"nie zobaczysz zadnych plików w window ani msdos , po zabootowaniu z niej pgrogram ktory sie uruchamia sprwadza w biosie MB czy jest to komputer optimusa jezeli jest to wtedy przegrywa cala zawartosc plyty na HDD i dalej nastepuje standardowa instalacja badz naprawa wina.sprawdzenie biosu polegan na sprawdzeniu czy w biosie jest ciag znakow "JTT Compuer" dla adaxa. bardzo fajna sprawa z winxp dodawanym do w/w komputerow wystarczy zedytowac bios dodajac w/w komunikat by moc przestac sie martwic z aktywacja windowsa. po instalacji juz jest zaktywowany .a co do kopiowania tego win98 to nalezy odpalic plyte w komputerze marki optimus gdy skoczy kopiowac pliki z cd na hdd robisz reset kompa i masz cala pyte z winowsem na twardym. nastepnie mozna wypalic cd z standardowym boot-em i masz full win98. edit: oops teraz sobie przypomnialem sama instalka windowsa tez sprawdza sobie ten bios, by mie win ktory dziakla z kazdym komputerem nalezy podmienic jedna biblioteke dll ktora znajduje sie w ktoryms z cab-ow niestety niepamietam w ktorym, abo wyedytowc biosa dodajac wpisy JTT Computer dla adaxa niedtty do optimusa prawdopodobnie Opyimus s.a. ale czy warto ? Ostatnio zmieniany przez seoman : 07.05.2005 o godz. 16:56 |
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
dla mnie warto, interesuja mnie takie sprawy
pozatym czy legalne by bylo u mojego wujka instalowanie innego windowsa? (ma licencje OEM a jako dysk backupowy dali mu wlasnie ten z ktorym niewiele da sie zrobic) czy legalne bedzie jesli znajde jakikolwiek polski win98SE i tam u niego zainstaluje? |
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
dodaje: wujek mowil mi tez cos ze jak byl w optimusie z ta plytka to pokazali mu w jakis sposob ze tam sa te pliki ... pewnie wystarczy jakas jedna prosta sztuczka tylko musze znalezc kogos kto posiada te wiedze
![]() i jeszcze jedno to co mowicie chyba nie jest do konca sluszne bo przeciez jego komputer jest z optimusa a jednak instalka nie idzie |
|
|
![]() |
|
|