![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
High Definition Dyskusje poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji materiału HD (Blu-ray, HD DVD) |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.10.2004
![]() |
Czy można nagrać płytę Blu-ray z plików TS?
Witam!
Chciałbym prosić o poradę dotyczącą wymagań przy tworzeniu płyt Blu-ray. W przypadku formatu DVD wiem, że dla pełnej jakości potrzebowałem pliku MPG o rozdzielczości 720×576 pikseli. Niestety nie natrafiłem na analogiczną informację dla płyt Blu-ray. Czy wymagany jest tu określony format plików o jakości HD? W jaki sposób musiałbym postąpić, aby bez utraty jakości skorzystać z plików TS, które zapisuje tuner satelitarny na dysku zewnętrznym? Jak poradzić sobie z problemem bezstratnej edycji plików TS (usuwanie zbędnych fragmentów oraz scalenie materiału filmowego)? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
takiego ts-a potem przepuść przez tsdoctor i takiego (przetworzonego wcześniej przez tsdoctora) ts-a zmuxuj tsmuxerem struktura avchd i na każdym bd to powinno ruszyć (chyba że nagrywa ci w jakimś dziwnym (nie)standardzie ale ja takowego nie spotkałem)
w przypadku takich ts-ów i nośnika bluray ważna jest pełna struktura bo tylko taką ci odtwarzacz przeczyta a wiec avchd (zakładając że grabber nagrywa ci w locie 1:1) ja tak zgrywałem pare filmów i wychodzi git pozdroo |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
tego ts-a weź do mkv
a potem przerób do formatu dvd jest wiele programów przerabiający mkv na dvd np convertxtodvd niestety ale w strukturę dvd bez konwersji tego materiału tego nie upchasz co innego bd - struktura bd pozwala na jakość w SD dlatego strukture avchd bluray to przyjmie dvd już niestety nie musisz reendkodować (czytaj konwertować) pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
I jeszcze jedna sprawa. Jak w przypadku tworzenia płyt Blu-ray wykorzystać całą ich pojemność? Jeżeli TS-Doctor nie tworzy pojedynczego pliku tylko katalog, to jak można zapisać więcej niż jeden film na płycie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() |
Cytat:
wszystko ładnie "wyklikasz" w programie multiavchd ewentualnie profesjonalnie to zrobisz w programach typu sony blu-print, DoStudio itd ale one kosztują krocie jeszcze pytanko jakim cudem ci robi strukturę ts-doctor ?? musiałeś wybrać strukturę a nie ts-a ps przy zabawie w authoring bd nie odzownym elementem jest płyta BD-RW pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
TS, MPG czy MKV to tylko kontener.
Ważne jest co jest w środku. Płyty DVD mogą być tylko MPEG2, BluRay mogą być MPEG2 albo MPEG4. Trzeba będzie sprawdzić jaki format jest na nagraniu, z DVB-T powinno być MPEG-4, natomiast z DVB-S moze być MPEG-2. I bardzo możliwe że te TS można przerobić od razu do MPG bez rekompresji (np AviDemuxem) do wypalenia na BD albo DVD (multiavchd "łyka" też MPG jako wejście). |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Jukebox Hero
Wystarczy odtworzyć film np przy pomocy VLC i zobaczyć informacje o użytych kodekach.
(oczywiście wcześniej przyda się potraktować go TS-doctor). Jeżeli kodeki audio i wideo będą odpowiadać docelowemu formatowi (w tym wypadku BD lub DVD) to prawdopodobnie nie trzeba będzie konwertować strumieni, a wystarczy zmienić sam kontener. W dużym uproszczeniu każda konwersja/rekompresja strumieni powoduje stratę jakości i jest czasochłonna, więc jeżeli nie trzeba tego robić to lepiej nie robić ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
![]() |
Cytat:
standard DVD to MPEG2 zakładając że wyciągasz to 1:1 (np z dvb-t na tunerze) to nie możesz wrzucisz tego do dvd bo inny standard weź mediainfo i sprawdzisz co za kodek tylko kolejne jedno małe ale zauważyłem że niektóre rippery w MPEG2 nie do końca zrzucają w standardzie więc tak czy siak może się okazać że będziesz zmuszony do reenkodowania materiału jeśli zgrywasz tunerem z dvb-t - standard MPEG4 zachowany jest więc w AVCHD po przepuszczeniu przez tsdoctora możesz wrzucić jeśli zgrywasz np z kablówki/cyfrówki przez AV IN - tu się zaczyna chaczyk bo na 3 tunery które mi zgrywały materiał tylko jeden mieścił się tak naprawdę w standardzie MPEG2 (chyba że zgrywasz jakimś full wypas grabberem po hdmi to standard MPEG4 tam jest zachowany) bez sprawdzenia się nie przekonasz taka prawda |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Jukebox Hero
Pewnie że tak, ale satelitarna nadaje w MPEG2. Kolega w pierszym poscie pisał o tunerze satelitarnym, a potem nigdzie nie precyzowalismy czy to DVB-T czy DVB-S.
Było tylko o tym że ma być na BD, czyli zarówno MPEG2 jak i MPEG4 powinny zadziałać bez rekompresji. Jeżeli chodzi o zgrywanie analogowe przez AV to najlepiej złapać dane bezstratnie (np. huffyuv), obrobić jeśli trzeba, a dopiero potem wrzucić do wysokiej jakości encodera MPEG. Nie jest to duża trudność, 10 lat temu takie rzeczy robiłem kartą za 200zł na kompie z prockiem 1Ghz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
kodek wideo: ffh264 W przypadku kanału AXN HD rozdzielczość to 1920×1088 pikseli ilość klatek: 25/s W przypadku stacji niemieckich, jak choćby ZDF HD mam 1280×720 pikseli ilość klatek: 50/s Czy to wskazuje na format MP4? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Jukebox Hero
Tak, to MPEG4 AVC (albo inna nazwa H264). Wynika z tego że kanały HD są na satelicie też w tym formacie (w sumie logiczne bo MPEG2 nie bardzo sie do tego nadaje).
Na oko oba strumienie powinny wejść na BD. PS. MP4 to co innego. To kontener tak jak AVI, MKV czy TS. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
gsa-4163b TDK 8x - nie można nagrać nowej płyty | micmak | Napędy optyczne DVD | 11 | 18.08.2009 20:35 |
Czy da się w Nero nie mając nagrywarki DVD nagrać płytę DVD? | dexter74 | Napędy optyczne DVD | 20 | 24.02.2005 15:31 |
Problem z nagrywaniem plików na płytę DVD | carnage | Napędy optyczne DVD | 0 | 17.02.2005 21:32 |
Czy można zabezpieczyć płytę przed skopiowaniem? | turzol | Napędy optyczne DVD | 5 | 26.01.2005 16:06 |
clon cd czy moge nagrać płyte audio pomocy | sokrates | Napędy optyczne CD | 5 | 01.01.2003 22:16 |