Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

High Definition Dyskusje poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji materiału HD (Blu-ray, HD DVD)



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 09.04.2014, 21:26   #1
lukand
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.10.2004
Posty: 31
lukand w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy można nagrać płytę Blu-ray z plików TS?

Witam!

Chciałbym prosić o poradę dotyczącą wymagań przy tworzeniu płyt Blu-ray. W przypadku formatu DVD wiem, że dla pełnej jakości potrzebowałem pliku MPG o rozdzielczości 720×576 pikseli. Niestety nie natrafiłem na analogiczną informację dla płyt Blu-ray.

Czy wymagany jest tu określony format plików o jakości HD?

W jaki sposób musiałbym postąpić, aby bez utraty jakości skorzystać z plików TS, które zapisuje tuner satelitarny na dysku zewnętrznym? Jak poradzić sobie z problemem bezstratnej edycji plików TS (usuwanie zbędnych fragmentów oraz scalenie materiału filmowego)?
lukand jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.04.2014, 17:14   #2
Domell1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2011
Posty: 36
Domell1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
takiego ts-a potem przepuść przez tsdoctor i takiego (przetworzonego wcześniej przez tsdoctora) ts-a zmuxuj tsmuxerem struktura avchd i na każdym bd to powinno ruszyć (chyba że nagrywa ci w jakimś dziwnym (nie)standardzie ale ja takowego nie spotkałem)
w przypadku takich ts-ów i nośnika bluray ważna jest pełna struktura bo tylko taką ci odtwarzacz przeczyta a wiec avchd (zakładając że grabber nagrywa ci w locie 1:1)
ja tak zgrywałem pare filmów i wychodzi git
pozdroo
Domell1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.04.2014, 18:52   #3
lukand
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.10.2004
Posty: 31
lukand w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Domell1 Podgląd Wiadomości
takiego ts-a potem przepuść przez tsdoctor i takiego (przetworzonego wcześniej przez tsdoctora) ts-a zmuxuj tsmuxerem struktura avchd i na każdym bd to powinno ruszyć (chyba że nagrywa ci w jakimś dziwnym (nie)standardzie ale ja takowego nie spotkałem)
w przypadku takich ts-ów i nośnika bluray ważna jest pełna struktura bo tylko taką ci odtwarzacz przeczyta a wiec avchd (zakładając że grabber nagrywa ci w locie 1:1)
ja tak zgrywałem pare filmów i wychodzi git
pozdroo
A jeżeli pliki ts są w jakości SD, to w jaki sposób stworzyć pliki nadające się do wykorzystania do utworzenia płyty DVD, skoro wyjściowe dla programu TS-Doctor są formaty: TS, DVFR, TS, MKV, AVCHD, M2TS, Blu-ray i SRT?
lukand jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.04.2014, 21:58   #4
Domell1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2011
Posty: 36
Domell1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
tego ts-a weź do mkv
a potem przerób do formatu dvd jest wiele programów przerabiający mkv na dvd np convertxtodvd
niestety ale w strukturę dvd bez konwersji tego materiału tego nie upchasz
co innego bd - struktura bd pozwala na jakość w SD dlatego strukture avchd bluray to przyjmie dvd już niestety nie
musisz reendkodować (czytaj konwertować)
pozdrawiam
Domell1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.04.2014, 06:26   #5
lukand
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.10.2004
Posty: 31
lukand w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez lukand Podgląd Wiadomości
A jeżeli pliki ts są w jakości SD, to w jaki sposób stworzyć pliki nadające się do wykorzystania do utworzenia płyty DVD, skoro wyjściowe dla programu TS-Doctor są formaty: TS, DVFR, TS, MKV, AVCHD, M2TS, Blu-ray i SRT?
I jeszcze jedna sprawa. Jak w przypadku tworzenia płyt Blu-ray wykorzystać całą ich pojemność? Jeżeli TS-Doctor nie tworzy pojedynczego pliku tylko katalog, to jak można zapisać więcej niż jeden film na płycie?
lukand jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.04.2014, 11:47   #6
Domell1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2011
Posty: 36
Domell1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez lukand Podgląd Wiadomości
I jeszcze jedna sprawa. Jak w przypadku tworzenia płyt Blu-ray wykorzystać całą ich pojemność? Jeżeli TS-Doctor nie tworzy pojedynczego pliku tylko katalog, to jak można zapisać więcej niż jeden film na płycie?
prosty authoring musi być tzn wrzucasz pare plików (filmy w pojedyńczych ts-ach lub mkv-e ale musza się "mieścić" w standardzie bluray lub avchd) do multiavchd potem tworzysz proste menu z wyborem tego filmu
wszystko ładnie "wyklikasz" w programie multiavchd
ewentualnie profesjonalnie to zrobisz w programach typu sony blu-print, DoStudio itd ale one kosztują krocie

jeszcze pytanko jakim cudem ci robi strukturę ts-doctor ?? musiałeś wybrać strukturę a nie ts-a

ps przy zabawie w authoring bd nie odzownym elementem jest płyta BD-RW
pozdrawiam
Domell1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.04.2014, 13:43   #7
lukand
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.10.2004
Posty: 31
lukand w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Domell1 Podgląd Wiadomości
prosty authoring musi być tzn wrzucasz pare plików (filmy w pojedyńczych ts-ach lub mkv-e ale musza się "mieścić" w standardzie bluray lub avchd) do multiavchd potem tworzysz proste menu z wyborem tego filmu
wszystko ładnie "wyklikasz" w programie multiavchd
ewentualnie profesjonalnie to zrobisz w programach typu sony blu-print, DoStudio itd ale one kosztują krocie

jeszcze pytanko jakim cudem ci robi strukturę ts-doctor ?? musiałeś wybrać strukturę a nie ts-a

ps przy zabawie w authoring bd nie odzownym elementem jest płyta BD-RW
pozdrawiam
Jeszcze nie korzystałem z tego programu, więc nie wiem jaki jest wynik jego działania. Mam jedynie doświadczenie z płytami DVD, gdzie każdy film przed utworzeniem płyty zapisywany jest w pliku MPG. Stąd moje pytanie.
lukand jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2014, 14:39   #8
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
TS, MPG czy MKV to tylko kontener.
Ważne jest co jest w środku.
Płyty DVD mogą być tylko MPEG2, BluRay mogą być MPEG2 albo MPEG4.

Trzeba będzie sprawdzić jaki format jest na nagraniu, z DVB-T powinno być MPEG-4, natomiast z DVB-S moze być MPEG-2.

I bardzo możliwe że te TS można przerobić od razu do MPG bez rekompresji (np AviDemuxem) do wypalenia na BD albo DVD (multiavchd "łyka" też MPG jako wejście).
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2014, 14:58   #9
lukand
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.10.2004
Posty: 31
lukand w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
TS, MPG czy MKV to tylko kontener.
Ważne jest co jest w środku.
Płyty DVD mogą być tylko MPEG2, BluRay mogą być MPEG2 albo MPEG4.

Trzeba będzie sprawdzić jaki format jest na nagraniu, z DVB-T powinno być MPEG-4, natomiast z DVB-S moze być MPEG-2.

I bardzo możliwe że te TS można przerobić od razu do MPG bez rekompresji (np AviDemuxem) do wypalenia na BD albo DVD (multiavchd "łyka" też MPG jako wejście).
A w jaki sposób można ustalić jaki jest rzeczywiście format zapisany jest w plikach TS?
lukand jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2014, 15:32   #10
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Wystarczy odtworzyć film np przy pomocy VLC i zobaczyć informacje o użytych kodekach.
(oczywiście wcześniej przyda się potraktować go TS-doctor).

Jeżeli kodeki audio i wideo będą odpowiadać docelowemu formatowi (w tym wypadku BD lub DVD) to prawdopodobnie nie trzeba będzie konwertować strumieni, a wystarczy zmienić sam kontener.

W dużym uproszczeniu każda konwersja/rekompresja strumieni powoduje stratę jakości i jest czasochłonna, więc jeżeli nie trzeba tego robić to lepiej nie robić A zarówno w telewizji cyfrowej jak i na płytach DVD/BD jest używana ta sama kompresja MPEG.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2014, 07:50   #11
Domell1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2011
Posty: 36
Domell1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Wystarczy odtworzyć film np przy pomocy VLC i zobaczyć informacje o użytych kodekach.
(oczywiście wcześniej przyda się potraktować go TS-doctor).

Jeżeli kodeki audio i wideo będą odpowiadać docelowemu formatowi (w tym wypadku BD lub DVD) to prawdopodobnie nie trzeba będzie konwertować strumieni, a wystarczy zmienić sam kontener.

W dużym uproszczeniu każda konwersja/rekompresja strumieni powoduje stratę jakości i jest czasochłonna, więc jeżeli nie trzeba tego robić to lepiej nie robić A zarówno w telewizji cyfrowej jak i na płytach DVD/BD jest używana ta sama kompresja MPEG.
jedna podstawowa rzecz Telewizja Cyfrowa nadaje w standardzie MPEG4
standard DVD to MPEG2 zakładając że wyciągasz to 1:1 (np z dvb-t na tunerze) to nie możesz wrzucisz tego do dvd bo inny standard
weź mediainfo i sprawdzisz co za kodek tylko kolejne jedno małe ale
zauważyłem że niektóre rippery w MPEG2 nie do końca zrzucają w standardzie więc tak czy siak może się okazać że będziesz zmuszony do reenkodowania materiału
jeśli zgrywasz tunerem z dvb-t - standard MPEG4 zachowany jest więc w AVCHD po przepuszczeniu przez tsdoctora możesz wrzucić
jeśli zgrywasz np z kablówki/cyfrówki przez AV IN - tu się zaczyna chaczyk bo na 3 tunery które mi zgrywały materiał tylko jeden mieścił się tak naprawdę w standardzie MPEG2 (chyba że zgrywasz jakimś full wypas grabberem po hdmi to standard MPEG4 tam jest zachowany)
bez sprawdzenia się nie przekonasz taka prawda
Domell1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2014, 08:12   #12
lukand
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.10.2004
Posty: 31
lukand w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Domell1 Podgląd Wiadomości
jedna podstawowa rzecz Telewizja Cyfrowa nadaje w standardzie MPEG4
standard DVD to MPEG2 zakładając że wyciągasz to 1:1 (np z dvb-t na tunerze) to nie możesz wrzucisz tego do dvd bo inny standard
weź mediainfo i sprawdzisz co za kodek tylko kolejne jedno małe ale
zauważyłem że niektóre rippery w MPEG2 nie do końca zrzucają w standardzie więc tak czy siak może się okazać że będziesz zmuszony do reenkodowania materiału
jeśli zgrywasz tunerem z dvb-t - standard MPEG4 zachowany jest więc w AVCHD po przepuszczeniu przez tsdoctora możesz wrzucić
jeśli zgrywasz np z kablówki/cyfrówki przez AV IN - tu się zaczyna chaczyk bo na 3 tunery które mi zgrywały materiał tylko jeden mieścił się tak naprawdę w standardzie MPEG2 (chyba że zgrywasz jakimś full wypas grabberem po hdmi to standard MPEG4 tam jest zachowany)
bez sprawdzenia się nie przekonasz taka prawda
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że MPEG2 jest formatem dla DVD. Celem moim było ustalenie jak postępować przy tworzeniu zapisów HD na Blu-ray. Na dysku z nagraniami z telewizji satelitarnej widzę katalogi z plikami TS. Są wśród nich zarówno materiały o jakości HD jak i SD (zależnie od programu, który nagrywałem). Jednak niezależnie od jakości pliki mają zawsze rozszerzenie TS. W takiej sytuacji chciałbym znaleźć sposób na dokonanie zapisów na DVD lub Blu-ray zależnie od jakości zapisanego materiału
lukand jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2014, 13:26   #13
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Domell1 Podgląd Wiadomości
jedna podstawowa rzecz Telewizja Cyfrowa nadaje w standardzie MPEG4
Pewnie że tak, ale satelitarna nadaje w MPEG2. Kolega w pierszym poscie pisał o tunerze satelitarnym, a potem nigdzie nie precyzowalismy czy to DVB-T czy DVB-S.
Było tylko o tym że ma być na BD, czyli zarówno MPEG2 jak i MPEG4 powinny zadziałać bez rekompresji.

Jeżeli chodzi o zgrywanie analogowe przez AV to najlepiej złapać dane bezstratnie (np. huffyuv), obrobić jeśli trzeba, a dopiero potem wrzucić do wysokiej jakości encodera MPEG.
Nie jest to duża trudność, 10 lat temu takie rzeczy robiłem kartą za 200zł na kompie z prockiem 1Ghz.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2014, 19:30   #14
lukand
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.10.2004
Posty: 31
lukand w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Pewnie że tak, ale satelitarna nadaje w MPEG2. Kolega w pierszym poscie pisał o tunerze satelitarnym, a potem nigdzie nie precyzowalismy czy to DVB-T czy DVB-S.
Było tylko o tym że ma być na BD, czyli zarówno MPEG2 jak i MPEG4 powinny zadziałać bez rekompresji.

Jeżeli chodzi o zgrywanie analogowe przez AV to najlepiej złapać dane bezstratnie (np. huffyuv), obrobić jeśli trzeba, a dopiero potem wrzucić do wysokiej jakości encodera MPEG.
Nie jest to duża trudność, 10 lat temu takie rzeczy robiłem kartą za 200zł na kompie z prockiem 1Ghz.
Chciałbym wrócić do sprawy zastosowanych kodeków w plikach TS nagranych z programów satelitarnych. Otóż odczytałem następujące informacje:

kodek wideo: ffh264

W przypadku kanału AXN HD rozdzielczość to 1920×1088 pikseli
ilość klatek: 25/s

W przypadku stacji niemieckich, jak choćby ZDF HD mam 1280×720 pikseli
ilość klatek: 50/s

Czy to wskazuje na format MP4?
lukand jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2014, 20:21   #15
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Tak, to MPEG4 AVC (albo inna nazwa H264). Wynika z tego że kanały HD są na satelicie też w tym formacie (w sumie logiczne bo MPEG2 nie bardzo sie do tego nadaje).

Na oko oba strumienie powinny wejść na BD.

PS. MP4 to co innego. To kontener tak jak AVI, MKV czy TS.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
gsa-4163b TDK 8x - nie można nagrać nowej płyty micmak Napędy optyczne DVD 11 18.08.2009 19:35
Czy da się w Nero nie mając nagrywarki DVD nagrać płytę DVD? dexter74 Napędy optyczne DVD 20 24.02.2005 15:31
Problem z nagrywaniem plików na płytę DVD carnage Napędy optyczne DVD 0 17.02.2005 21:32
Czy można zabezpieczyć płytę przed skopiowaniem? turzol Napędy optyczne DVD 5 26.01.2005 16:06
clon cd czy moge nagrać płyte audio pomocy sokrates Napędy optyczne CD 5 01.01.2003 22:16


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.