Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > High Definition

High Definition Dyskusje poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji materiału HD (Blu-ray, HD DVD)



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 08.01.2015, 19:11   #31
layor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2014
Posty: 53
layor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Po bardzo długim zastanowieniu mam pytanie : Czy większą moc obliczeniową ma platforma dwu procesorowa czy dwa komputery jednoprocesorowe z takimi samymi procesorami ? Oczywiście przy renderowaniu. Pytanie nasuneło mi się po inwentaryzacji swojego sprzętu. Mam na stanie 15 komputerów. Z tym ,że 4 są w miarę szybkie./4 rdzenie/Reszta to pentium 4 D.
layor jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.01.2015, 21:01   #32
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,768
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Zapomnij o pentium 4 do materialu HD , 5minut kodowania materialu HD zajmuje P4 dwie godziny
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2015, 22:10   #33
layor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2014
Posty: 53
layor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Podejrzewam,że więcej. A co z pierwszą częścią pytania ?
layor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2015, 22:12   #34
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Pomysł tak: Na jednym kodujesz jeden film na drugim drugi wprawdzie trwa to długo ale masz dwa filmy w tym czasie samym... oszczędzasz czas
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2015, 22:20   #35
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A jakby zrobić mały klaster z nich xD.
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2015, 22:43   #36
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Aplikacja do kodowania musi to jeszcze obsługiwać
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2015, 22:48   #37
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
to chyba nie jest problemem na Linuxie xD
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2015, 23:07   #38
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez revolver0 Podgląd Wiadomości
to chyba nie jest problemem na Linuxie xD
Na Linux'ie obowiązują takie same zasady jak na Windows: jeśli aplikacja czegoś nie wspiera to tu linux w niczym nie pomoże. Nie twierdzę, że takowej aplikacji nie ma - może jest, nie sprawdzałem nigdy kodowania w klajstrze...
Ale podejrzewam że jeśli nie ma to sam jej nie napisze
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2015, 10:23   #39
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jeżeli chodzi o aplikację do kodowania na Linuksie to w zasadzie jest tylko x264 albo x265.
Pentium 4 raczej się nie nada, aczkolwiek jeżeli masz bardzo dużo filmów no to zawsze te 10 komputerów 10 filmów w miesiąc zrobi
Zabawa w cięcie, że pierwszy komputer robi pierwsze pół godziny itd jest do wykonania ale moim zdaniem szkoda zachodu.

Poza tym to są Pentium D więc dwurdzeniowe i x64 - nie jest to zwykłe P4 - więc może takiej tragedii wcale nie będzie. Po prostu trzeba sprawdzić na jednym ile fps wyciąga i czy warto tego użyć.

Przy takim zadaniu (dużo komputerów) moim zdaniem warto zainwestować w dysk sieciowy (albo duży dysk na jednej z maszyn) i VNC/pulpit zdalny, dzięki temu ławiej będzie zapanowac nad rozdzielaniem zadań na poszczególne maszyny.
I można wszystko załatwić jednym monitorem, myszą i klawiaturą.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 12.01.2015 o godz. 10:31
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2015, 12:12   #40
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@sobrus ffmpeg z libx265 ;-) odpalisz dla każdego filmu jeden proces i czekasz na efekt ;-)

Wszystko z linii komend jak allah przykazał
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2015, 00:30   #41
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Działanie w klajstrze nie polega na tym, że co innego robi każda maszyna tylko że wszystkie biorą udział w jedym zadaniu przez co skraca się czas potrzebny na jego wykonanie....
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2015, 10:15   #42
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Wiem o tym, natomiast nie wiem, jak taki klaster utworzyć na potrzeby x264.
Jeżeli robimy klaster to każda maszyna, nawet słaba, się przyda. Może mniej - ale jednak.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2015, 19:20   #43
layor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2014
Posty: 53
layor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wszystko w porządku dyskusja się rozwija, ale czy nie będzie więcej mocy obliczeniowej gdy każdy z komputerów będzie pracował oddzielnie ? Konwersja równoległa.Czas w tym wypadku i pobór prądu jest mniej ważny.
Na pewno będzie to rozwiązanie szybsze i mniej awaryjne. Ja się tylko boję czy maszyny pociągną H.265. Jedną teraz testuję :10% pracy wykonała w 130 godzin.
layor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2015, 19:52   #44
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@layor kodek pewnie na maks ustawiony ze wszystkimi bajerami?
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.01.2015, 01:27   #45
layor
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.10.2014
Posty: 53
layor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Oczywiście. Jak zwykle u mnie. Przecież mam czas. Będzie to jak próba zerowa dla innych testów.
layor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Konwersja materiału HD z MKV na DivX/XviD HD Patrix High Definition 98 29.11.2011 21:12
Nero Multimedia Suite 10 Platinum HD i edycja filmów HD ktos Nero 2 06.10.2011 15:31
Tworzenie filmu HD w Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection, Prosze o pomoc; / etrido High Definition 0 14.01.2010 15:10
HD Advance/Loader nie widzi plyt forsaken Hardware 7 05.02.2008 00:11


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.