Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.10.2016, 13:13   #31
SAAREMA
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.11.2015
Posty: 26
SAAREMA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja wiem, że są stacjonarne odtwarzacze, ale użytkownicy od dawna skarżyli się, że kopie tworzone na zwykłych nagrywarkach DVD "nie chodzą". Były do tego celu potrzebne wybrane modele nagrywarek, najczęściej już dawno nieprodukowane i ze zmienionym firmware`m. Dzisiaj rzadko kto ma do tego dostęp, chyba, że jestem w "mylnym błędzie", przecież może coś się zmieniło.
To zapytam z ciekawości: płytę taką nagrywa się na DVD w np. ImgBurn (nigdy nie używałem) jako dane? A później odtwarzacz stacjonarny czyta to bez problemu? Ponieważ nie mam takiego nie sprawdzę. A komputerowy napęd DVD, lub BD + foobar będzie też to prawidłowo odczytywał?
SAAREMA jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.10.2016, 13:41   #32
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,301
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez SAAREMA Podgląd Wiadomości
Dla tej konkretnie płyty foobar pokazuje: 1 bit; 2822400 Hz
Masz w obrazie sygnał DSD. Czy to się da odtworzyć inaczej niż nagrywając iso na DVD i odtwarzając w stacjonarce radzącej sobie z takimi danymi nie wiem.

Cytat:
Napisany przez SAAREMA Podgląd Wiadomości
To zapytam z ciekawości: płytę taką nagrywa się na DVD w np. ImgBurn (nigdy nie używałem) jako dane? A później odtwarzacz stacjonarny czyta to bez problemu? Ponieważ nie mam takiego nie sprawdzę. A komputerowy napęd DVD, lub BD + foobar będzie też to prawidłowo odczytywał?
Nagrywasz po prostu cały obraz, nie jest to typowy format danych jak przy DVD. Tutaj można o tym poczytać w sekcji "Struktura płyty SACD". Pewnie płyta nie będzie prawidłowo widoczna na napędach w systemie, tylko jakieś wtyczki albo specjalne oprogramowanie rozpoznające strukturę SACD.
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 13:55   #33
SAAREMA
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.11.2015
Posty: 26
SAAREMA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi.
Teraz muszę trochę poeksperymentować i przejrzeć sieć, aby poznać doświadczenia innych użytkowników.
SAAREMA jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 15:47   #34
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,301
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
No więc tak, pobrałem do testów pierwszą lepszą płytkę SACD w formacie ISO. Zainstalowałem najnowszego foobara 1.3.13 oraz wtyczkę. Są do zainstalowania 2 komponenty: "foo_dsd_processor.fb2k-component" oraz "foo_input_sacd.fb2k-component".

Obraz wystarczy przeciągnąć do okienka programu i już pojawiają się utwory. Wszystko bardzo ładnie się odtwarza. Properities wygląda tak:
-sacd.jpg

Zamontowany do wirtualnego napędu jest w systemie nierozpoznawany. Dostajemy komunikat:
-komunikat.jpg
Można jednak przeciągnąć literką napędu do okna foobara i już wszystko ładnie działa.

Bez problemu obraz nagrywa się na DVD, zawartość melduje się jako Dane (tryb 1), jak poniżej:
-info.jpg

Bardzo proszę Moderatora o przeniesienie postów od #131 - #141 do tematu: "Czy można nagrać SACD?".
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 16:38   #35
SAAREMA
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.11.2015
Posty: 26
SAAREMA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
U mnie z napędu wirtualnego odtwarza się, po podaniu ścieżki do pliku MASTER1.TOC, ale wejdź do:
File->Preferences->Tools->SACD i wybierz: "DSD" for "Output Mode" i sprawdź czy jest dźwięk.
SAAREMA jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 17:17   #36
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,301
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Nie ma dźwięku, dlatego że karta muzyczna nie odtworzy sygnału DSD. Musi odbyć się stratny proces zamiany sygnału DSD do PCM. Są do wyboru różne metody konwersji w polu DSD2PCM. W zależności od tego jaką posiadasz kartę muzyczną możesz sobie ustawić lepsze parametry.
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 17:56   #37
SAAREMA
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.11.2015
Posty: 26
SAAREMA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
OK. Jeśli dobrze zrozumiałem, to na komputerze nie ma szansy na poprawne odtworzenie warstwy DSD, głównie z powodu karty muzycznej, bo przejrzałem te bardziej zaawansowane i niestety żadna, ze znanych mi, nie obsługuje tego formatu. Zatem, nagrywanie takiego materiału na płyty DVD nie ma żadnego sensu (chyba, że udałoby się je odtwarzać na stacjonarnych odtwarzaczach SACD, co i tak jest problematyczne), albo zewnętrzny DAC. Czyli pozostaje konwersja do innego formatu we foobarze.
SAAREMA jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2016, 18:28   #38
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,301
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jeśli ktoś ma dobry sprzęt do odsłuchu i kartę muzyczną o parametrach powiedzmy 24bit/96kHz to może mieć sens. Fajne jest, że z takiego sygnału DSD można uzyskać PCM o bardzo wysokiej częstotliwości próbkowania i rozdzielczości bitowej. Ustawiając sobie częstotliwość próbkowania na 88,2kHz (korzystniej w tym przypadku niż 96kHz) i 24 bity na wyjściu z karty, dostajemy sygnał o znacznie lepszej jakości niż Audio-CD (16bit/44,1kHz). Najlepiej porobić samemu testy i zobaczyć czy słyszymy różnicę i sprawa jest warta zachodu.
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2017, 08:35   #39
artiz666
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 24.06.2017
Posty: 4
artiz666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przepraszam że odgrzewam kotleta,ale mam zapytanie odnośnie odczytu płyty SACD-R na odtwarzaczu DCD-1510ae w postaci pliku .iso na płycie DVD-R ,czy odtwarzacz bedzie czytał owe płyty?
artiz666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2017, 09:22   #40
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 21,271
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez artiz666 Podgląd Wiadomości
Przepraszam że odgrzewam kotleta,ale mam zapytanie odnośnie odczytu płyty SACD-R na odtwarzaczu DCD-1510ae w postaci pliku .iso na płycie DVD-R ,czy odtwarzacz bedzie czytał owe płyty?
Wydaje mi się że tylko oryginalne SACD..
https://github.com/sacd-ripper/sacd-...atible-players.
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2017, 09:55   #41
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,693
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez artiz666 Podgląd Wiadomości
Przepraszam że odgrzewam kotleta,ale mam zapytanie odnośnie odczytu płyty SACD-R na odtwarzaczu DCD-1510ae w postaci pliku .iso na płycie DVD-R ,czy odtwarzacz bedzie czytał owe płyty?
Pomijajac fakt ze to jest otwazacz CD i nie zobaczy plyty DVD , to nie ma mozliwosci odczytu formatu .ISO w formie obrazu
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2017, 10:22   #42
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,301
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
To jest odtwarzacz SACD, a ten format znajduje się na płytach DVD tylko o specjalnej strukturze zapisu danych. Raczej jak napisał kolega @czary2mary nie będzie odtwarzał obrazów iso SACD nagranych na DVD, ale najlepiej byłoby sprawdzić to samemu.
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2017, 13:46   #43
SAAREMA
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.11.2015
Posty: 26
SAAREMA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Swego czasu znalazłem tą stronę wartą przeczytania:
http://www.highfidelity.pl/@main-1796
i przynajmniej na jakiś czas dałem sobie spokój.
SAAREMA jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2017, 13:53   #44
artiz666
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 24.06.2017
Posty: 4
artiz666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziękuję za informację,pozdrawiam
artiz666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2017, 14:15   #45
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,693
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo Podgląd Wiadomości
To jest odtwarzacz SACD, a ten format znajduje się na płytach DVD tylko o specjalnej strukturze zapisu danych. Raczej jak napisał kolega @czary2mary nie będzie odtwarzał obrazów iso SACD nagranych na DVD, ale najlepiej byłoby sprawdzić to samemu.
Faktycznie pokicikialo mi sie z SVCD, nie wiedziec dla czego ciagle widzialem SVCD
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Zła struktura DVD - czy można to zmienić marfid Napędy optyczne DVD 6 28.04.2006 22:46
CZy można nagrać VCD na płytę DVD cYgII DVD-Video 2 26.09.2004 21:36
Czy można nagrać z DVD-R na +R? Adrianmax Napędy optyczne DVD 7 28.07.2004 09:03
Czy da się nagrać coś takiego ? Help ! lwiecz01 Napędy optyczne DVD 8 24.06.2004 21:41
Czy można wypalić płytkę z filmem, który będzie można odtwarzać na PSX(Play Station 1) ?! Erric DivX, Xvid, Matroska i inne 4 17.12.2001 09:19


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.