Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio

Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.02.2023, 11:08   #1
naczesany
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.12.2004
Posty: 3
naczesany w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z nagraniem x4 i x10

Posiadam zewnętrzne nagrywarki DVR-215 - DVR-216 BKL podłączone adapterem z własnym zasilaniem do laptopa Lenovo Y510
Zrobiłem na próbę kopię swojej płyty CD (żeby móc ją odtworzyć np. w aucie lub stacjonarnym CD) programem Easy CD-DA Extractor czyli najpierw konwersja do .wav (standard) a potem próba wypalenia.
Ustawiłem prędkość nagrywarki x10 bo przyjęło się, że mniej błędów zapisu itp. i po kilku utworach wyskakuje błąd zapisu.
Dzieje się to na obu nagrywarkach. Czasami udaje się płytę wypalić i chyba ma to miejsce kiedy jest mało utworów.
Zmarnowałem już kilka płyt a są to złote Maxell XL-II 80 i JVC PRO Taiyo Yuden więc raczej jedne z najlepszych obecnie dostępnych.
W trakcie całego procesu powyłączałem niepotrzebne programy działające w tle ale problem nie znika.
Co ciekawe zapis z prędkością x16 jak na razie na kilku płytach przebiega bezproblemowo.
No ale jednak niedosyt niemożności nagrania z prędkością x10 lub x4 pozostaje.
Gdzieś obiło mi się o uszy, że nie wszystkie napędy tolerują niektóre nośniki więc może w tym przypadku nagrywarki tych płyt nie polubiły
Co może być przyczyną wyskakiwania błędu zapisu?
naczesany jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.02.2023, 11:26   #2
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,664
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Wsadz byle jaka inna plyte i przetestuj przynajmnej to wykluczymy. Nie powinno miec to miejsca.
__________________
Reballing, BGA, Reflow, Service of all consoles and devices. Based in IRELAND for all your needs.
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2023, 13:26   #3
naczesany
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.12.2004
Posty: 3
naczesany w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Włożyłem do DVR-216 TDK CD-R i nagranie x4 powiodło się. Potem ten sam materiał z płytą Maxell, prędkość x4 i również sukces.
Możliwe też, że gniazdo USB w laptopie powoduje chwilowy zanik sygnału stąd te błędy. Laptop już dość leciwy. Muszę to zweryfikować. Będę się trzymał wersji, że raczej takie rzeczy nie powinny mieć miejsca przy tak dobrych płytach.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Problem z nagraniem x4 i x10-maxell.jpg  
naczesany jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2023, 13:38   #4
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,664
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
No to powodzenie za powodzeniem, tylko sie cieszyc, kabel bym raczej obstawial przy wiekszych predkosciach ze wzgledu na transfer, aczkolwiek wibracje przy nizszych moga powodowac tez brak kontaktu na stykach ale to takie troche naciagane. Raczej stawiam na plyty i brak strategi zapisu dla nich 4x a wymuszenie niskiej predkosci powoduje bledy w zapisie.
__________________
Reballing, BGA, Reflow, Service of all consoles and devices. Based in IRELAND for all your needs.
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2023, 15:35   #5
4x4Offroad
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 25.08.2017
Posty: 12
4x4Offroad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hej, dawno tutaj mnie nie było ale zajrzałem ostatnio bo nabyłem nagrywarkę stacjonarną Audio CD Yamahy i nosze się z zamiarem napisania dłuższej recenzji sprzętu. Przy okazji przeczytałem twojego posta bo sam korzystam sporadycznie z laptopa i właśnie dwóch nagrywarek zewnętrznych podłączonych na adapterach USB. Niestety przyczyną błędów w takim połączeniu często bywają kable i same adaptery. U mnie po dwoch latach jeden napęd sam z siebie przestał być widoczny dla laptopa choć stoi na biurku nie ruszany i nie odłączany przez cały czas. No cóż , chińska tandeta wszędzie narobi kłopotu a utleniające się powłoki niklu czy srebrzenia na stykach powodują że sprzęt raz działa a raz nie. U ciebie na 100% to wina kabla bądź samego adaptera. Nie spotkałem się z takim przypadkiem żeby mi nagrywarka wypalała prawidłowo z prędkością 16x a z mniejszymi nie i z błędami. Zwykle bywa odwrotnie bo to związane jest z transmisją danych na przewodzie. Im większa transmisja tym większe prawdopodobieństwo błędów w danych.
4x4Offroad jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2023, 17:22   #6
Carter985
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika Carter985
 
Data rejestracji: 06.11.2023
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 1
Carter985 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć! Fajnie, że wróciłeś i że masz zamiar napisać recenzję nagrywarki Audio CD Yamahy. To zawsze ciekawe dzielić się doświadczeniem z nowym sprzętem. Co do problemu z nagrywarką zewnętrzną na USB, zgadzam się z Tobą co do potencjalnych problemów z kablami i adapterami. Czasami tańsze produkty mogą sprawiać problemy ze stabilnością transmisji danych.
Carter985 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
nagraniem, problem, x10, x4

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.