![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Sony RCD-W100 & W500
SONY RCD-W100/500
Stacjonarna nagrywarka audio z możliwością odczytu płyt CD-R/CD-RW oraz mp3. Model Hi-End z roku 1999 wyprodukowany w Japonii. Jak na Sony z tamtych lat przystało dźwięk rewelacyjny, lewa kieszeń podobnie jak w innych modelach tego typu sprzętu służy wyłącznie do odtwarzania. Prawa natomiast posiada głowice nagrywającą dzięki czemu można skopiować dowolną płyte w całości lub stworzyć zaprogramowaną przez siebie kompilację. Jeśli chodzi o wejścia/ wyjścia to mamy tutaj do dyspozycji wszystko co jest potrzebne czyli:
2x RCA analogowego in/out, oraz optyczne in/out S/PDIF. Dla wymagających nie ma niestety portu Coaxialnego. Sprzęt mam przywieziony z niemiec wraz innym badziewiem RTV. Jak na swoje prawie 20 lat nadal bez problemów czyta nawet porysowane płyty zarówno komputerowe CD-R jak i oryginalne audio. Jeśli chodzi o prędkość kopiowania to mamy tutaj do dyspozycji tylko dwie opcje: 1x lub 4x dostępne w centralne części po naciśnięciu klawiszy CD SYNCHRO/normal lub high. Jeśli ktoś szuka sprzętu który dobrze radzi sobie z plikami mp3 to myślę że jest to urządzenie godne polecenia. Odtwarza bez problemów nowe pliki mp3 skompresowane obecnie dostępnymi kodekami zapisującymi dużą ilość metadanych razem z utworem a także małe grafiki w formie okładki. Z tego co sam sprawdziłem odtwarza mp3 w jakości 320kb/s oraz pliki wmv. Ta cecha wyróżnia RCD-W100 od innych odtwarzaczy/nagrywarek np od Philipsa który już słabo radzi sobie z jakością 320kb. Dziwne że Sony nie pochwaliło się tym na obudowie jak to można spotkać w innych sprzętach. Niestety nagrywarka ta nie działa jako przetwornik AD/DA jak to jest w przypadku Pioneera czy Philipsa. Tutaj trzeba włożyć czystą płytę i przycisnąć klawisz REC aby pojawił się sygnał na wejsiąch/wyjściach. DANE TECHNICZNE - kliknij aby powiększyć: ![]() GALERIA ZDJĘĆ - kliknij aby powiększyć: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o drobiazgi to nie znam się na tym aż tak dobrze żeby opisać tutaj jakich użyto przetworników analogowo-cyfrowych. Jedyne co dokładnie samodzielnie sprawdziłem to głowice. Tak więc laser odtwarzający to japońska AIWA BU-30 na taśmie 16-pin. Zdjęcia w galerii są na tyle dokładne że każdy kto tutaj zajrzy na ich podstawie może szukać obecnie produkowanych lub nie zamienników. Głowica nagrywająca z kolei to dobrej klasy japońskie Sony KRS-220C na taśmie 32-piny. Sprzęt działa bez zarzutu, nagrywa wszystkie obecnie dostępne nośniki CD-Audio oraz CD-RW audio. TESTY JAKOŚCI WYPALONYCH NA SONY PŁYT AUDIO - OBECNIE DOSTĘPNYCH NA RYNKU: Verbatim audio CD-R 80 ![]() ![]() ![]() maksymalna ilość błędów C1 tylko 16 to chyba bardzo dobry wynik ![]() MAXELL XL-II CDRW Audio 80 - nowa wyjęta z pudełka ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez 4x4Offroad : 28.10.2017 o godz. 19:34 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
świetna recenzja
szkoda że testy tylko na jednym napędzie ale i tak dobra robota p.s. fotki wrzucaj na nasz server bo za jakiś czas wyparują
![]() |
#3 |
![]() |
Rcd-w100
Hej! Mam pewien problem. Otóż - jestem posiadaczem od niedawna RCD-W100, urządzenie odtwarza wszystkie płyty jakie mam, jednak przy kopiowaniu występuje błąd, gdy finalizuje zapis (finalize) wyskakuje po paru sekundach "Incomplete!" i tym samym płyta nie zostaje poprawnie wypalona. Wydaje mi się że nagrywa dobrze, bo podczas samego nagrywania, zarówno 1x jak i 4x nie wyskakują błędy. Jedynie pod koniec podczas finalizowania płyty. Z taką płytą już się nic nie da zrobić, Toc error przy próbie ponownego odczytu/zapisu. Wiesz może czy to wina lasera, który nadaje się do wywalenia? Czy może czegoś innego?
Edit:dodam, że używałem nośników Maxell oraz Verbatim for Audio, które nie są wadliwe, napęd w komputerze wypala je bezproblemowo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Bardzo możliwe że już laser jest uszkodzony\zużyty .
Spróbuj coś nagrać i nie finalizować nośnika , sprawdź czy tak nagrany nośnik jest widziany\odtwarzany w Sony RCD-W100 , czy nagrywarka umożliwia dogranie jeszcze materiału ? Tu masz ewentualnie laser Sony KRS-220C do kupienia https://pl.aliexpress.com/item/SONY-...312213396.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Niesfinalizowany nośnik jest widziany, można dogrywać śmiało po kilka razy. Problem w samym finalizowaniu materiału
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Wygląda to na mocno zużyty jednak laser \ słabej mocy laser .
Możesz spróbować nagrywać na lepszych jakościowo nośnikach CD-R Audio JVC\Taiyo Yuden -ATIP 97m24s01f lub Sony ATIP : 97m24s15f lub też dogrywać i finalizować nośnik na komputerowych nagrywarkach . |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
Tak też myślę, laser swoje lata już ma
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
A jakim sposobem sfinalizować nośnik na komputerowej nagrywarce? Jest w imgburn/nero opcja samego finalizowania?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
W Nero jest opcja zamknięcia płyty
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
Aktualizacja problemu: rzecz niesłychana się stała. Podczas mozolnego sprawdzania elektroniki i czyszczenia (lasery też poddałem czyszczeniu) - wpadłem na szalony pomysł podmianki płyty! Wsadziłem Verbatima CD-R Audio, nagrywarka odczytała zgodność po czym podniosłem blokadę silnika w obudowie i podmieniłem na zwykła CD-R Sony (Data Disc!). Nagrywarka ewidentnie nie lubiła Verbatimów mimo że CMC Tajwan a Sony bodajże MBI, bo płyta została sfinalizowana poprawnie po wypaleniu kilku utworów... No cóż, dziwna sprawa. Ciekawe jak zareaguje na esperanzy?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
Witam po dłuższej przerwie. Ja postanowiłem się nieco bliżej zapoznać z nagrywarkami Philips i po wnikliwych badaniach samych laserów okazało się w praniu że na prawidłowe działanie głowicy wpływa nie tylko stan optyki i diody laserowej ale również cała płyta dystrybucji prądu i sygnałów która jest przed nią. Nagrywarki Sony są fajne ale mają jak dla mnie jedną zasadniczą wadę - nie pracują jako przetwornik AD/DA w trybie bez włożonej czystej płyty. Jeśli masz problem ze swoją nagrywarką zobacz moje rozwinięcie tematu w odpowiedzi dotyczącej nagrywarek serii CDR802-820. Może te informacje które tam są pomogą i tobie:
PHILIPS CDR-802 & 820 CD AUDIO RECORDER Ostatnio zmieniany przez 4x4Offroad : 16.04.2018 o godz. 02:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
Słusznie zauważyłeś. W moim przypadku tak jest zapewne. Przyjrzałem się bliżej w jaki sposób wyskakują błędy, poczyniłem parę analiz i jednogłośnie można stwierdzić, że nagrywarka działa jak... jest zimna. Nieużywana przez min. 2h nagrywarka po włączeniu wypali dobrze jedną płytę
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
wszystko to objaw padniętego OPU jak by nie było
mój PDR-509 ma to samo po nagrzaniu nie nagrywa i nie czyta nic
![]() |
#15 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
BAN hammer Sony | Berion | Inne | 1 | 03.11.2013 16:06 |
nagrywarka sony nie działa !? | soohy_s | Napędy optyczne CD | 2 | 14.01.2006 15:19 |
Sony DRU-710 i płyty DVD Sony Pictures - blokada kopiowania ? | imola | DVD-Video | 0 | 31.01.2005 13:52 |