![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | ||
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
||
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nikogo nie udaję, uważam się średniego stopnia kinomaniaka. Jak oglądam film, to jakość obrazu i dźwięku jest dla mnie bardzo ważna. Stąd moje pytanie o Full HD w iTunes (bo nie wiem i jak dotąd dalej nie dostałem odpowiedzi). Pozłacane końcówki, kable po 1000 zł za metr i tym podobne gadżety nie maja dla mnie znaczenia, o ile nie mają widocznego/słyszalnego wpływu na jakość. Jednak różnica pomiędzy sprzętem np. Dual, a sprzętem np. Panasonix z pobliskiego bazaru ma dla mnie znaczenie. słusznie, słusznie, a przed przyjęciem nowych członków specjalna ekipa powinna dokonywać inspekcji w domach i sprawdzać czy właściwy ołtarzyk właściwego genialnego inżyniera stoi w odpowiednio wyeksponowanym miejscu. Inaczej - dożywotni ban!
![]() |
![]() |
#19 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
Raspbmc + Raspberry PI (250zł) i mam to samo, a nawet więcej
![]() Tutaj więcej ---> Raspberry PI - Raspbmc
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 19.03.2013 o godz. 19:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
Yossi, a idźże na forum Japka i tam zadaj pytanie co to jest i do czego służy. Napisz też może do producenta. Jak chcę się czegoś dowiedzieć o sprzęcie danej firmy, to do nich piszę bezpośrednio.
Dawno temu kupiłem takie urządzenie jak WD TV HD i do dziś oglądam za pomocą tego małego pudełeczka filmy. A Sobrus ma rację - udajesz idiotę, żeby sobie potrollować. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Jeden zonk jest - Raspbery jest bardzo słabe, to jest poprzednia epoka (ARM11 700Mhz?) a sama płytka odroida (4xCortexA9) jest prawie 2x droższa niż Apple TV. Pandaboard też chyba drożej wyjdzie, bo trzeba doliczyć obudowę i zasilacz. Poza tym takie urządzenie trzeba sobie złożyć samemu, nie wspominając o zainstalowaniu i skonfigurowaniu Linuksa/Androida. I nie odtworzy się tym iTunes ani nie będzie tak niezawodne (xbmc nie należy do najstabilniejszych programów, a pluginy bardzo często nie działają). Więc porównywanie tych urządzeń jest bez sensu. Apple TV ma bardzo konkretnego odbiorcę. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.03.2013 o godz. 07:31 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
Dzięki wielkie za podpowiedź WD TV HD - widziałem to w moim lokalnym Komputroniku, zaraz polecę to obejrzeć i pogadam z chłopakami w temacie czy to ma sens i do czego mogę tego używać. Jeszcze raz - wielkie dzięki - to jest prawdziwie merytoryczny post. Bolesne dla mnie jest to, że nikt, ale to dosłownie NIKT nie próbuje mi odpowiedzieć na moje pytanie "do czego to w zasadzie służy"., a także na kilka innych - stricte technicznych - pytań. a za to doczekałem się kilku postów wyzywających mnie od trolli itp. Do tej pory NIKT nie odpowiedział mi na pytanie, jaka jest realna rozdzielność tych filmów , "wypożyczanych" z iTunes po 21 PLN . Ludzie - zrozumcie w końcu - nie wstawiłem tego w temacie "Apple flame war" ponieważ nie mam zamiaru tu flejmować. Ja tylko szukam w miarę obiektywnych informacji. Przyznaje się - dostałem nauczkę. Pytań o rozwiązania Apple zadawać nie wolno bo inaczej zostaje się, hejterem, flamerem i looserem którego nie stać! Oczywiście - nie ukrywam tego - lubię sobie poflamować a stosownym temacie, ale tym razem chciałem się tylko czegoś konkretnego dowiedzieć. Niestety - zostałem od razu zakrzyczany. Dzięki Wam Appliści. Już teraz nie mam żadnych wątpliwości. Bolesne jest to, że nikt mi nie wierzy, że ja naprawdę nie rozumiem, do czego to służy. Ja naprawdę chciałem się tego dowieezieć, inaczej to bym wstawił ten temat pod "Apple flame war".
Sprzęt: ZX Spectrum+ ------------------------- ...i przyprowadził Pan użytkownika do Apple Store i rzekł mu: "wybierz sobie telefon" Ostatnio zmieniany przez Yossi : 20.03.2013 o godz. 08:08 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Jukebox Hero
W związku w udzieleniem odpowiedzi na wszystkie pytania postuluje zamkniecie tematu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
Potem również postuluje zamknięcie tematu, ponieważ widzę, jakakolwiek próba naruszenia nieskalanej czci firmy z owocem może zaowocować co najwyżej banem.
![]() |
![]() |
#25 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Odpowiedź padła w poście 9, czyli 1080p.
Pamiętać tylko trzeba, o parametrze aspect ratio (iloraz długości do wysokości filmu). Dla najbardziej popularnego formatu 16:9, AR = 1,78:1 i wtedy mamy film w postaci 1920x1080. Natomiast dla anamorficznego formatu kinowego AR = 2,39:1 i wtedy będzie to 1920x800, co objawi się czarnymi pasami na górze i dole ekranu. Taki film, jeśli nie został poddany procesowi authoringu, będzie miał w swoich parametrach mniejszą rozdzielczość niż 1080p, bo nie ma sensu kodować czarnych pasów w materiale.
![]() |
![]() |
#26 | |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
Cytat:
http://support.apple.com/kb/HT1657?v...L&locale=pl_PL A na dole masz kontakt. Napisz, zadzwoń, zapytaj u źródła. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
Cytat:
Oczywiście, że można kupić coś mocniejszego itp. Tylko skoro za 250zł + zakup obudowy masz to samo co AppleTV(obsługuje iTunes, i strumieniowanie po Air czy jak to tam nazwali) i więcej. I skąd wiesz, że nie będzie tak niezawodne skoro nie miałeś w ręku tego od Apple? Rozumiem, że nie piszesz o ich wadach, ale skoro tak to i rób to w drugą stronę - czyli nie pisz o rzekomych zaletach. Aha i Raspberry PI to gotowe urządzenie - odpinasz i działa. Instalacja XBMC sprowadza się do podążania za kreatorem instalacji i wybieraniu: dalej, dalej, dalej... Tak jak napisali w info o projekcie nie wymaga znajomości linuksa, ani elektroniki.
![]() |
![]() |
#28 |
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wrzućcie to do wiadomego tematu.
![]() |
#29 |
Jukebox Hero
Andy wszystko co napisałeś to prawda, jeżeli chcesz sprowadzić Raspberry do roli odtwarzacza filmów, gdzie XBMC robi za system.
Odtwarza FHD, ponieważ ma sprzętowe wsparcie GPU. Jeżeli jednak mówimy już o "czymś więcej" to niestety ten procesor pozwoli na co najwyżej postawienie routera. Raspberry jest gotowe? Musisz złożyć Raspa, obudowe, zasilacza, karte sd i jeszcze samodzielnie sciągnąć i zainstalować sobie system. Apple musisz jedynie kupić. Chyba nie mamy na myśli tego samego poziomu gotowości. Korzystasz z XBMC? Bo ja owszem - mam najnowszą wersję na Debianie i na Windows (na SUSE też miałem). I szczerze mówiąc w porównaniu do gotowych urządzeń - działa to do dupy. Wielkie szczęście jak się uda cokolwiek obejrzeć w niskiej rozdzielczości (zapchane sloty), a w HD to już niemal święto. Jeżeli w ogóle plugin "zatrybi", bo jest to nieoficjalna produkcja bez żadnego wsparcia. Część serwisów wymaga zamkniętych kodeków (np Vividas) które nie są rozprowadzane z XBMC i trzeba je samodzielnie kompilować: http://code.google.com/p/sd-xbmc/wiki/IplexLinux Powodzenia ![]() Na pewno nie zainwestowałbym prawie 400zł w sprzęt wyłącznie pod XBMC, bo za 300zł można mieć odtwarzacz BluRay od Sony, który nie dość że nim pozamiata, każdy film czy serial z netu (ipla, iplex, yt, tvn, tvp vod itd) odtworzy bez problemu w HD, odtworzy film avi czy mkv z dysku USB - to jeszcze odtworzy zwykłe DVD i BD (XBMC nie ma żadnej możliwości odtwarzania BD ze względu na patenty). Z tego samego powodu nie złożyłbym Raspa do korzystania z iTunes bez wsparcia ze strony Apple, tylko dla świętego spokoju kupił niewiele droższe Apple TV, ale jak ktoś woli kombinować jego sprawa ![]() Moim zdaniem siła Raspa i Odroida tkwi głównie w tym, że można z nimi zrobić "coś więcej". Bo jako HTPC stosunek jakość/cena jest słaby. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.03.2013 o godz. 08:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Forumator
![]() |
Wszystkim moim interlokutorom dziękuję za odpowiedzi.
Jednak - w dalszym ciągu nie wiem (bo NIKT ) nie odpowiedział, w jakiej konkretnie rozdzielczości są filmy wypożyczane z iTunes. O co kaman ![]()
![]() |
|
|