![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Artybuty pliku i katalogu (data) - zmiana przy kopiowaniu
Tak pokrętnie to określiłem, bo trudno inaczej, ale chodzi mi o coś takiego. Przywracałem ostatnio dane ze względu na awarię dysku i zwróciłem uwagę, że przy ich przekopiowaniu zmianie uległy właściwości katalogów - konkretnie data ich utworzenia i modyfikacji. Mam jeden katalog, w którym znajduje się kilkaset innych i segregowałem je według daty. Teraz wszystkie mają taką samą (zarówno utworzenia, jak i modyfikacji), przez co jest to niemożliwe. Pliki w tych katalogach zachowały te informacje (ale katalogi w katalogach także nie).
Zastanawiam się czy jest możliwe przywrócenie tych informacji. Ewentualnie tą kopię (była w formie archiwum) cały czas mam, więc mogę przekopiować jeszcze raz. Czy jednak takie dane podczas kopiowania są tracone?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
W opcjach Total Commandera jest możliwość ustawienia kopiowania daty i czasu katalogów. Nie mam teraz pod ręką, więc nie wiem, czy to rozwiązuje Twój problem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
the one
CDRinfo VIP
Ale to wtedy musiałbym jeszcze raz przekopiować te pliki z oryginalnej lokalizacji z zachowaniem tych atrybutów? Bo niestety do nich już nie mam dostępu (tylko do tego archiwum, które co prawda jest kopią, ale było normalnie przekopiowane, bez zwracania na to uwagi).
![]() |
#4 |
try a run, try a hide...
Data rejestracji: 07.06.2005
![]() ![]() |
Piszac archiwum masz na mysli pakunek np. rar, czy luzne pliki? Jezeli to pakunek, to powinno sie dac odzyskac atrybuty.
![]() |
#5 |
the one
CDRinfo VIP
Archiwum w sensie spakowany katalog. Zip konkretnie.
Cały czas go mam na dysku internetowym (na razie nie planuję kasować), więc jeśli coś się zrobić da, to jestem zainteresowany.
![]() |
#6 |
Smakosz... Heinekena!
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
Nie wiem czy da się coś z tym zrobić, bo niestety przy zapisywaniu/kopiowaniu plików na inny dysk daty katalogów się zmieniają, daty plików też poza jedną: właściwości pliku:zmodyfikowany i tutaj można po tym sortować. Jeżeli ktoś ma sposób na katalogi to też bym się chętnie dowiedział jak to ugryźć.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
the one
CDRinfo VIP
No właśnie pliki mają prawidłowe dane, katalogi niestety nie. A że sortuję (sortowałem...) po katalogach, to na tym mi zależy.
Swoją drogą to dziwne to jest, bo w takim przypadku wszystkie kopie tracą rację bytu. Stracisz dane, to nieodwracalnie stracisz atrybuty w nich zawarte, bez względu na to jak aktualne miałeś kopie. Pozostaje w nazwie katalogu uwzględniać jego datę..
![]() |
#8 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Od lat tak robię - najpewniej i najwygodniej.
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
the one
CDRinfo VIP
Tylko że to też chcąc później sortować według tego trzeba by datę wpisywać jako pierwszą. A to skutecznie utrudnia czytelność takich nazw..
Ale chyba też taki zwyczaj wprowadzę. Na upartego mogę i te pozmieniać, bo pliki w środku mają odpowiednie dane. Tylko to jest kilkaset katalogów..
![]() |
#10 | |
Smakosz... Heinekena!
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
Cytat:
![]() Ciekawe czy backup przyrostowy też by zostawiał prawidłowe daty. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
the one
CDRinfo VIP
Obraz dysku to jednak trochę inna sprawa. Zdziwiłbym się, gdyby jakiekolwiek informacje miałyby w takim procesie być utracone.
Ale jak widać rozpakowywanie archiwum już takie zmiany za sobą niesie.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
zmiana PAL do NTSC przy rippowaniu | Hans_ok | DVD-Video | 6 | 21.10.2004 17:28 |
Straty jakości dźwięku przy kopiowaniu i konwersji? | Zielona | Napędy optyczne CD | 2 | 05.05.2004 00:18 |
zmiana godziny nagranego pliku | pmruczek | Napędy optyczne CD | 3 | 26.02.2004 11:02 |
Zapamiętywanie ustawień okinek w XP Home, "przywieszanie" się przy zapisywaniu pliku | Vavoom | Off topic | 0 | 31.12.2003 14:31 |
błąd przy kopiowaniu pliku z płyty | kapsel | Napędy optyczne CD | 2 | 22.10.2002 22:54 |