Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.06.2006, 09:06   #1
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
AM-2 czy s-939

Mam problem w złożeniu kompa, wybór pomiędzy:
1. AMD 64 3000+ na płycie ASUS A8N5X - nForce4, SATA, PCI-Ex, S-939 plus kingston 2x256/400
2. AMD SEMPRON 3400+ lub 3200+ na płycie MSI K9N Neo-F - nForce 550, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-AM2 plus kingston 2x256/533

reszta to hdd 160GB IDE seagate, x700 szafir, nagrywarka benq-1655, bez flopa itd.

dzięki za info

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.06.2006, 09:20   #2
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez icemac
Mam problem w złożeniu kompa, wybór pomiędzy:
1. AMD 64 3000+ na płycie ASUS A8N5X - nForce4, SATA, PCI-Ex, S-939 plus kingston 2x256/400
2. AMD SEMPRON 3400+ lub 3200+ na płycie MSI K9N Neo-F - nForce 550, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-AM2 plus kingston 2x256/533

reszta to hdd 160GB IDE seagate, x700 szafir, nagrywarka benq-1655, bez flopa itd.

dzięki za info
przyszlosc lezy tylko juz po stronie AM2, ale, obecnie wiekszy wybor plyt glownych i procesorow bedziesz mial po stronie platformy socket 939
Stary 02.06.2006, 09:23   #3
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
wiem, dlatego chyba wejd***281; jeszcze w s-939 - komp ma s***322;u***380;y***263; do netu i czasami do jakich***347; gierek

tylko nie wiem jak z hdd - b***281;dzie to jedyny dysk, wi***281;c chyba wezm***281; IDE, bo s***322;ysza***322;em ***380;e s-ata "gubi***261;" systemy
Stary 02.06.2006, 09:34   #4
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez icemac
wiem, dlatego chyba wejdę jeszcze w s-939 - komp ma służyć do netu i czasami do jakichś gierek

tylko nie wiem jak z hdd - będzie to jedyny dysk, więc chyba wezmę IDE, bo słyszałem że s-ata "gubią" systemy
Od długiego czasu posiadam dysk S-ATA Seagate i ani raz nie miałem problemu z instalacją systemu na nim, a tym bardziej nie zdarzyło się "zgubienie" systemu.
Kiedyś należało jedynie w trakcie instalacji Windowsów dorzucić sterowniki S-ATA, a od czasu SP2 nawet tego nie trzeba robić. Dobrze jest tylko po zainstalowaniu Windowsów zainstalować najnowszą paczkę sterowników do płyty, które zawierają również sterowniki S-ATA.
Uważam, że narzekanie ludzi na te dyski wynika z ich niewiedzy.
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2006, 09:57   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Proton
Od długiego czasu posiadam dysk S-ATA Seagate i ani raz nie miałem problemu z instalacją systemu na nim, a tym bardziej nie zdarzyło się "zgubienie" systemu.
Kiedyś należało jedynie w trakcie instalacji Windowsów dorzucić sterowniki S-ATA, a od czasu SP2 nawet tego nie trzeba robić. Dobrze jest tylko po zainstalowaniu Windowsów zainstalować najnowszą paczkę sterowników do płyty, które zawierają również sterowniki S-ATA.
Uważam, że narzekanie ludzi na te dyski wynika z ich niewiedzy.
Sorry, że się wtrącę w temat, ale akurat wczoraj przyszedł do mnie znajomy z prośbą, że nie może zainstalować dysku Sata. Ma sterowniki na płycie, ale nie może ich wgrać podczas instalacji Windowsa. Prosił mnie, żebym mu je przegrał na dyskietkę..

Nigdy nie miałem dysku Sata i nie interesowałem się tym, jak to się robi, a naprawdę nie mam teraz czasu, żeby szukać informacji na ten temat. Mógłbyś mi w dwóch słowach napisać, co powinienem mu zrobić - ewentualnie co on powinien zrobić podczas instalacji z tą płytą ze sterownikami, lub jakie sterowniki z niej powinienem mu przegrać na dyskietkę.

Z góry dzięki

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2006, 10:06   #6
Proton
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Sorry, że się wtrącę w temat, ale akurat wczoraj przyszedł do mnie znajomy z prośbą, że nie może zainstalować dysku Sata. Ma sterowniki na płycie, ale nie może ich wgrać podczas instalacji Windowsa. Prosił mnie, żebym mu je przegrał na dyskietkę..

Nigdy nie miałem dysku Sata i nie interesowałem się tym, jak to się robi, a naprawdę nie mam teraz czasu, żeby szukać informacji na ten temat. Mógłbyś mi w dwóch słowach napisać, co powinienem mu zrobić - ewentualnie co on powinien zrobić podczas instalacji z tą płytą ze sterownikami, lub jakie sterowniki z niej powinienem mu przegrać na dyskietkę.

Z góry dzięki
Zaraz na początku, gdy instalka Windowsów sprawdza konfigurację kompa, należy wrzucić sterowniki S-ATA, jeśli jest to instalka Windowsów bez zintegrowanego SP2.
Należy wystopować instalowanie za pomocą F8 lub F6... w każdym bądź razie wtedy, gdy instalka sprawdza kontroler RAID. Wtedy wskazujesz lokalizację sterowników, które wcześniej zgraj na płytę, dyskietkę, czy nawet na dysk.
Jeśli Twój znajomy posiada płytę na VIA, to zamieszczam link do najnowszego sterownika S-ATA:
http://www.viaarena.com/default.aspx...0&SubCatID=172

Mam nadzieję, że przebrniesz bez problemu przez instalację, a jeśli będziesz miał jakieś problemy, to pytaj.
Pozdrawiam
Stary 02.06.2006, 10:56   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Proton
Zaraz na początku, gdy instalka Windowsów sprawdza konfigurację kompa, należy wrzucić sterowniki S-ATA, jeśli jest to instalka Windowsów bez zintegrowanego SP2.
Należy wystopować instalowanie za pomocą F8 lub F6... w każdym bądź razie wtedy, gdy instalka sprawdza kontroler RAID. Wtedy wskazujesz lokalizację sterowników, które wcześniej zgraj na płytę, dyskietkę, czy nawet na dysk.
Jeśli Twój znajomy posiada płytę na VIA, to zamieszczam link do najnowszego sterownika S-ATA:
http://www.viaarena.com/default.aspx...0&SubCatID=172

Mam nadzieję, że przebrniesz bez problemu przez instalację, a jeśli będziesz miał jakieś problemy, to pytaj.
Pozdrawiam
Dzięki serdeczne, ściągam właśnie tą najnowszą wersję.

Tylko jest jeszcze jeden problem. To zajmuje koło 5Mb więc nie zmieści się na dyskietce, a ten znajomy z tego, co wiem, ma tylko jeden napęd. Czy można tak na chwilę podczas instalacji zmienić płytę, żeby wgrał te sterowniki, a potem wrócić do właściwej instalacji Windowsa?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2006, 10:00   #8
Qbi@k
Guru

Data rejestracji: 14.10.2005
Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
icemac lepiej troche poczekaj. Nowe plyty niedlugo beda dostepne. Pewnie juz sa tylko np taki Komputronik dobrze wie ze sie nie oplaca wprowadzac nowej platformy w duzych ilosciach bo im stary sprzet z magazynow nie zejdzie ;]
Nie ma sensu teraz kupowac starszej podstawki ze zwyklym ddr.
Na nagrywarke tez poczekaj ;] Lada dzien bedzie pewnie mozna kupic Benq 1670.
Stary 02.06.2006, 10:07   #9
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

to nie dla mnie tylko kumpla i mam na to 1800pln (ca***322;y komp), bo nie licz***281; panela LCD - to z innego portfela
komp ma by***263; "tani" i wzgl***281;dnie dobry

p.s.
ja walcz***281; ci***261;gle duranie 1400@athlon2400xp i na razie nie mam szmalu aby zmienia***263;, a i tak dobrze wszystko ***347;miga
Stary 02.06.2006, 10:45   #10
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez icemac
to nie dla mnie tylko kumpla i mam na to 1800pln (cały komp), bo nie liczę panela LCD - to z innego portfela
komp ma być "tani" i względnie dobry

p.s.
ja walczę ciągle duranie 1400@athlon2400xp i na razie nie mam szmalu aby zmieniać, a i tak dobrze wszystko śmiga

W takim razie, nie masz co sie zastanawiac, zwyczajnie kupujesz cos pod platforme S 939 i dysk na IDE i masz spokoj przy instalacji windowsa, dysk na IDE wcale nie jest wolniejszy niz na S-ATA a instalacja (wg mnie) jest bardzo prosta
Stary 02.06.2006, 11:55   #11
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

ju***380; wybra***322;em a64 na asusie i IDE 160GB

dzi***281;ki
Stary 02.06.2006, 12:11   #12
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jakiego Asusa kupi***322;e***347;? Ja skusi***322;em si***281; na A8N-E i jestem bardzo zadowolony.
Stary 02.06.2006, 12:12   #13
Sunna
lołn łulf

Data rejestracji: 15.07.2005
Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
To ja tez sie wtrace i zapytam gdzie wykorzystam te wspaniale dyski sata ? Tzn konkretnie do czego mi taki ? Przy graniu ? Przy sluchaniu muzyki ? Nagrywaniu plyty, obrobce zdjec ?

icemac - mozesz podac jakie bebechy i orientacyjnie za ile kupiles?
Sunna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2006, 12:18   #14
Proton
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Sunna
To ja tez sie wtrace i zapytam gdzie wykorzystam te wspaniale dyski sata ? Tzn konkretnie do czego mi taki ? Przy graniu ? Przy sluchaniu muzyki ? Nagrywaniu plyty, obrobce zdjec ?
Te dyski wykorzystasz wszedzie tam, gdzie wykorzystuje się dyski ATA. A konkretnie, to dysk taki służy do przechowywania danych
Stary 02.06.2006, 14:02   #15
Sunna
lołn łulf

Data rejestracji: 15.07.2005
Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Proton
Te dyski wykorzystasz wszedzie tam, gdzie wykorzystuje się dyski ATA. A konkretnie, to dysk taki służy do przechowywania danych

ALez to odkrywcza mysl, chyba do nobla trzeba zglosic.

Widze ze kiepsko ci idzie ze zrozumieniem wiec wyjasnie-chodzilo mi o to zeby mi ktos wyjasnil w czym sata jest lepsze od zwyklcyh dyskow, bo chcialbym wiedziec dlaczego musze zaplacic wiecej za dysk o takiem samej pojemnosci.

A jesli maja z tym byc same klopoty to ja podziekuje i zostane przy swoich 200 gb ata. zadnych problemow i wrzucania dodatkowych plyt/dyskietek przy przy instalacji problemu.
Sunna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: