Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   AM-2 czy s-939 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/am-2-czy-s-939-a-65772/)

icemac 02.06.2006 09:06

AM-2 czy s-939

Mam problem w złożeniu kompa, wybór pomiędzy:
1. AMD 64 3000+ na płycie ASUS A8N5X - nForce4, SATA, PCI-Ex, S-939 plus kingston 2x256/400
2. AMD SEMPRON 3400+ lub 3200+ na płycie MSI K9N Neo-F - nForce 550, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-AM2 plus kingston 2x256/533

reszta to hdd 160GB IDE seagate, x700 szafir, nagrywarka benq-1655, bez flopa itd.

dzięki za info

Ormianin 02.06.2006 09:20

Cytat:

Napisany przez icemac
Mam problem w złożeniu kompa, wybór pomiędzy:
1. AMD 64 3000+ na płycie ASUS A8N5X - nForce4, SATA, PCI-Ex, S-939 plus kingston 2x256/400
2. AMD SEMPRON 3400+ lub 3200+ na płycie MSI K9N Neo-F - nForce 550, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-AM2 plus kingston 2x256/533

reszta to hdd 160GB IDE seagate, x700 szafir, nagrywarka benq-1655, bez flopa itd.

dzięki za info

przyszlosc lezy tylko juz po stronie AM2, ale, obecnie wiekszy wybor plyt glownych i procesorow bedziesz mial po stronie platformy socket 939

icemac 02.06.2006 09:23

wiem, dlatego chyba wejd***281; jeszcze w s-939 - komp ma s***322;u***380;y***263; do netu i czasami do jakich***347; gierek

tylko nie wiem jak z hdd - b***281;dzie to jedyny dysk, wi***281;c chyba wezm***281; IDE, bo s***322;ysza***322;em ***380;e s-ata "gubi***261;" systemy

Proton 02.06.2006 09:34

Cytat:

Napisany przez icemac
wiem, dlatego chyba wejdę jeszcze w s-939 - komp ma służyć do netu i czasami do jakichś gierek

tylko nie wiem jak z hdd - będzie to jedyny dysk, więc chyba wezmę IDE, bo słyszałem że s-ata "gubią" systemy

Od długiego czasu posiadam dysk S-ATA Seagate i ani raz nie miałem problemu z instalacją systemu na nim, a tym bardziej nie zdarzyło się "zgubienie" systemu.
Kiedyś należało jedynie w trakcie instalacji Windowsów dorzucić sterowniki S-ATA, a od czasu SP2 nawet tego nie trzeba robić. Dobrze jest tylko po zainstalowaniu Windowsów zainstalować najnowszą paczkę sterowników do płyty, które zawierają również sterowniki S-ATA.
Uważam, że narzekanie ludzi na te dyski wynika z ich niewiedzy.

andrzejj9 02.06.2006 09:57

Cytat:

Napisany przez Proton
Od długiego czasu posiadam dysk S-ATA Seagate i ani raz nie miałem problemu z instalacją systemu na nim, a tym bardziej nie zdarzyło się "zgubienie" systemu.
Kiedyś należało jedynie w trakcie instalacji Windowsów dorzucić sterowniki S-ATA, a od czasu SP2 nawet tego nie trzeba robić. Dobrze jest tylko po zainstalowaniu Windowsów zainstalować najnowszą paczkę sterowników do płyty, które zawierają również sterowniki S-ATA.
Uważam, że narzekanie ludzi na te dyski wynika z ich niewiedzy.

Sorry, że się wtrącę w temat, ale akurat wczoraj przyszedł do mnie znajomy z prośbą, że nie może zainstalować dysku Sata. Ma sterowniki na płycie, ale nie może ich wgrać podczas instalacji Windowsa. Prosił mnie, żebym mu je przegrał na dyskietkę..

Nigdy nie miałem dysku Sata i nie interesowałem się tym, jak to się robi, a naprawdę nie mam teraz czasu, żeby szukać informacji na ten temat. Mógłbyś mi w dwóch słowach napisać, co powinienem mu zrobić - ewentualnie co on powinien zrobić podczas instalacji z tą płytą ze sterownikami, lub jakie sterowniki z niej powinienem mu przegrać na dyskietkę.

Z góry dzięki

Qbi@k 02.06.2006 10:00

icemac lepiej troche poczekaj. Nowe plyty niedlugo beda dostepne. Pewnie juz sa tylko np taki Komputronik dobrze wie ze sie nie oplaca wprowadzac nowej platformy w duzych ilosciach bo im stary sprzet z magazynow nie zejdzie ;]
Nie ma sensu teraz kupowac starszej podstawki ze zwyklym ddr.
Na nagrywarke tez poczekaj ;] Lada dzien bedzie pewnie mozna kupic Benq 1670.

Proton 02.06.2006 10:06

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Sorry, że się wtrącę w temat, ale akurat wczoraj przyszedł do mnie znajomy z prośbą, że nie może zainstalować dysku Sata. Ma sterowniki na płycie, ale nie może ich wgrać podczas instalacji Windowsa. Prosił mnie, żebym mu je przegrał na dyskietkę..

Nigdy nie miałem dysku Sata i nie interesowałem się tym, jak to się robi, a naprawdę nie mam teraz czasu, żeby szukać informacji na ten temat. Mógłbyś mi w dwóch słowach napisać, co powinienem mu zrobić - ewentualnie co on powinien zrobić podczas instalacji z tą płytą ze sterownikami, lub jakie sterowniki z niej powinienem mu przegrać na dyskietkę.

Z góry dzięki

Zaraz na początku, gdy instalka Windowsów sprawdza konfigurację kompa, należy wrzucić sterowniki S-ATA, jeśli jest to instalka Windowsów bez zintegrowanego SP2.
Należy wystopować instalowanie za pomocą F8 lub F6... w każdym bądź razie wtedy, gdy instalka sprawdza kontroler RAID. Wtedy wskazujesz lokalizację sterowników, które wcześniej zgraj na płytę, dyskietkę, czy nawet na dysk.
Jeśli Twój znajomy posiada płytę na VIA, to zamieszczam link do najnowszego sterownika S-ATA:
http://www.viaarena.com/default.aspx...0&SubCatID=172

Mam nadzieję, że przebrniesz bez problemu przez instalację, a jeśli będziesz miał jakieś problemy, to pytaj.
Pozdrawiam

icemac 02.06.2006 10:07

to nie dla mnie tylko kumpla i mam na to 1800pln (ca***322;y komp), bo nie licz***281; panela LCD - to z innego portfela
komp ma by***263; "tani" i wzgl***281;dnie dobry

p.s.
ja walcz***281; ci***261;gle duranie 1400@athlon2400xp ;) i na razie nie mam szmalu aby zmienia***263;, a i tak dobrze wszystko ***347;miga

Ormianin 02.06.2006 10:45

Cytat:

Napisany przez icemac
to nie dla mnie tylko kumpla i mam na to 1800pln (cały komp), bo nie liczę panela LCD - to z innego portfela
komp ma być "tani" i względnie dobry

p.s.
ja walczę ciągle duranie 1400@athlon2400xp ;) i na razie nie mam szmalu aby zmieniać, a i tak dobrze wszystko śmiga

W takim razie, nie masz co sie zastanawiac, zwyczajnie kupujesz cos pod platforme S 939 i dysk na IDE i masz spokoj przy instalacji windowsa, dysk na IDE wcale nie jest wolniejszy niz na S-ATA a instalacja (wg mnie) jest bardzo prosta

andrzejj9 02.06.2006 10:56

Cytat:

Napisany przez Proton
Zaraz na początku, gdy instalka Windowsów sprawdza konfigurację kompa, należy wrzucić sterowniki S-ATA, jeśli jest to instalka Windowsów bez zintegrowanego SP2.
Należy wystopować instalowanie za pomocą F8 lub F6... w każdym bądź razie wtedy, gdy instalka sprawdza kontroler RAID. Wtedy wskazujesz lokalizację sterowników, które wcześniej zgraj na płytę, dyskietkę, czy nawet na dysk.
Jeśli Twój znajomy posiada płytę na VIA, to zamieszczam link do najnowszego sterownika S-ATA:
http://www.viaarena.com/default.aspx...0&SubCatID=172

Mam nadzieję, że przebrniesz bez problemu przez instalację, a jeśli będziesz miał jakieś problemy, to pytaj.
Pozdrawiam

Dzięki serdeczne, ściągam właśnie tą najnowszą wersję.

Tylko jest jeszcze jeden problem. To zajmuje koło 5Mb więc nie zmieści się na dyskietce, a ten znajomy z tego, co wiem, ma tylko jeden napęd. Czy można tak na chwilę podczas instalacji zmienić płytę, żeby wgrał te sterowniki, a potem wrócić do właściwej instalacji Windowsa?

Proton 02.06.2006 11:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Czy można tak na chwilę podczas instalacji zmienić płytę, żeby wgrał te sterowniki, a potem wrócić do właściwej instalacji Windowsa?

Tego akurat nie wiem...

mdfire 02.06.2006 11:44

Ja jednak polecam dysk na SATA II :spoko: . Ostatnio instalowałem system WinXp SP1 na 2 takich dyskach (Seagate 160 GB) i obyło się bez jakichkolwiek problemów. A różnica w szybkości jest naprawdę spora (nie wspominając już o takich bajerach jak Hot Plug, itd.). Zwróć tylko uwagę, czy płyta, którą kupisz obsługuje SATAII. Czasami problemy z instalacją systemu wynikają właśnie z tego, że płyta nie obsługuję tego trybu i wówczas trzeba przełączyć dysk w tryb SATA I.

Proton 02.06.2006 11:47

Cytat:

Napisany przez mdfire
A różnica w szybkości jest naprawdę spora (nie wspominając już o takich bajerach jak Hot Plug, itd.).

Na pewno S-ATA jest lepszym rozwiązaniem, ale przestań pisać, ze wzrost szybkości jest rewelacyjny... bo go właściwie nie ma w porównaniu do ATA. Przepustowość S-ATA robi wrażenie, ale tylko na papierze, bo w rzeczywistości, przy pomiarach transferów wzrostu wydajności prawie nie ma.

pepperman 02.06.2006 11:53

Cytat:

Napisany przez Proton
Na pewno S-ATA jest lepszym rozwiązaniem, ale przestań pisać, ze wzrost szybkości jest rewelacyjny... bo go właściwie nie ma w porównaniu do ATA. Przepustowość S-ATA robi wrażenie, ale tylko na papierze, bo w rzeczywistości, przy pomiarach transferów wzrostu wydajności prawie nie ma.

bo ta przepustowosc jest do wykorzustania, ale nie przy jednym dysku.

icemac 02.06.2006 11:55

ju***380; wybra***322;em a64 na asusie i IDE 160GB

dzi***281;ki

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:27.