![]() |
Mi tu coś nie gra.
|
Póki co próbnik twierdzi, że w środku komputera na obudowie jest prąd. Wyjąłem zasilacz, podłączyłem samego do kontaktu, próbnik twierdzi że jest prąd na jego obudowie (wsadziłem przez kratkę bo zewnętrzna jest lakierowana). Podłączyłem do kontaktu w łazience gdzie na 100% jest uziemienie i próbnik milczy.
Co za partacze z tych PRLowskich elektryków. ;) |
Genialne polacz obudowe kompa z kaloryferem kablem i masz uziemione :szczerb: a tak po za tym to co pisze przedmowca ;)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
To, że kontakt ma 3 bolce nie (a raczej powinien mieć jeden ;) ) oznacza, że uziemienie jest pociągnięte w ścianie i podłączone do kontaktu ;)
|
Ale to źle, tak? Jakie są tego konsekwencje? Myślałem, że mam uziemiony jak kontakty i wtyczki mają po trzy bolce. Tym razem pytam śmiertelnie poważnie.
|
Nieuziemiony to on ma, ale komputer. Jakby miał nieuziemiony kaloryfer, to by nic nie popłynęło. Jakiś miernik uniwersalny ma? Niech sprawdzi uziemienie w gniazdku od kompa. Ewentualnie jak nie ma, to niech zmostkuje uziemienie do zera - rozwiązanie nie najpiękniejsze, ale działa na kompie.
|
Kwestia normalna. Pewnego razu u znajomego robiliśmy remont i zaraz po położeniu gładzi jeszcze jak była mokra to jak się dotknęło ściany i kaloryfera to też było czuć przepływ prądu - wyobraźcie sobie nasze zdziwienie jak po chwili zmierzyliśmy to miernikiem - 230V :szczerb: Tylko niskie natężenie :D Znaczy się Berionu, że masz nie uziemiony kaloryfer ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
językiem dotknij :-)
|
Mam, ale nie mam kabla męsko męskiego. Wszystkie są heteroseksualne. :P
|
na frontowym panelu nie masz? albo jakiś kabel podłączony do usb i drugi koniec złap...
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:24. |