![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Walnięta karta, płyta, procesor, pamięć..??
Mam taki problem z komputerem - kilka dni temu przestała działać karta graficzna - nie ruszał wentylator i świeciły się dwie diody. Jak sprawdziłem oznaczało to jej koniec, a konkretnie problem z zasilaniem. Przygotowałem się do wysyłki, przed którą jednak dokonałem ostatecznego testu i okazało się, że znowu zaczęła działać.
Za kilka dni jednak sytuacja się powtórzyła i karta stanęła. Jako, że w międzyczasie pożyczyłem kartę zastępczą, zamontowałem już ją, a starą kartę definitywnie wymontowałem z zamiarem reklamowania. Dzisiaj jednak pojawiły się nowe okoliczności, a mianowicie.. przestała działać nowa karta. Może przestała działać nie do końca opisuje sytuację, bo tu nie mam powodów podejrzewać, że coś jest nie tak z kartą, jako że była sprawna, a ja z nią nic nie robiłem. Dodatkowo pojawiło się kilka rzeczy, których wcześniej nie było - mianowicie włącza się dysk i napędy, ale nic tak do końca nie startuje - tzn. z dysku nie są odczytywane żadne dane, komputer działa, ale słychać, że nic się nie uruchamia - reset nie przynosi żadnych efektów i tylko przytrzymanie power wyłącza komputer. Potem wszystko się powtarza. Sytuacja wygląda więc tak: - dyski na pewno były (i są) sprawne, mimo to dane nie są z nich odczytywane - żadna karta nie działa, na mojej starej nie rusza wentylator i świecą się diody oznaczające problem z zasilaniem, nowa nie przesyła sygnału do monitora (widzę to na monitorze, bo karta ma pasywne chłodzenie, więc na niej nic nie widać - może tylko to, że się nie grzeje, a zwykle rozgrzewa się bardzo) - moja stara karta mogła być wadliwa, nowa prawie na pewno działa prawidłowo - wszystkie napędy, wentylatory itp. otrzymują zasilanie z zasilacza i działają poprawnie (w sensie włączenia się) - na płycie głównej świecą się napisy "power" i "reset" (są osobne przyciski) - tak, jak zwykle kiedy komputer dobrze działa - świeci się także napis na karcie muzycznej - tak jak przy poprawnym działaniu komputera (karta nie ma dodatkowego zasilania). Co robiłem: - odłączałem dyski, - wymontowałem kartę muzyczną, zmieniałem jej port - montowałem różne karty graficzne, także do różnych portów (PCI-E x16 i x8) - wymontowywałem pamięć - resetowałem bios na płycie. Na razie nic nie przyniosło efektu. Zastanawia mnie przede wszystkim jedno - co się zepsuło? Do tej pory myślałem, że karta graficzna, która od dłuższego czasu powodowała rózne problemy, ale teraz zaczynam podejrzewać, że może to być płyta główna. Zanim jednak zabiorę się za demontaż wszystkiego, chciałbym mieć pewność, a przynajmniej wyeliminować pozostałe alternatywy. Tak więc wszelkie pomysły mile widziane ![]()
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 19.07.2009 o godz. 19:38 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Walnięta płyta czy tak to już jest z DVD+R? | Yaku | Napędy optyczne DVD | 6 | 23.01.2009 17:00 |
Płyta Gigabyte GA-7VA a karta Geforce 7300GT | Kuba@ | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 6 | 21.12.2007 09:16 |
Karta pamięci - uszkodzona? | Mich@ł | Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB | 27 | 23.08.2007 19:32 |
CYFRA vs. CYFRA | TOMMYx | Off topic | 36 | 26.01.2006 20:38 |
50% PUDEŁ = TEAC W548E + WinXP Pro SP1 | >HELP!< | zerothehero | Napędy optyczne CD | 11 | 28.03.2003 09:08 |