![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nazywanie kolorów
Klikam sobie w GIMP na kolory i widzę:
1) 8fff36 (RGB 143, 255, 54) 2) 39545b (RGB 57, 84, 91) Pierwszy to dla mnie zielony, drugi czarny - ale po składowych widzę że niekoniecznie. Jestem daltonistą i mam nieskalibrowany monitor... Jest jakieś narzędzie, któremu podam składowe i które mi powie, jak ludzie to nazywają? |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tu jest ściąga, w sumie można by było na podstawie tego napisać prosty program.
Który by np napisał "green yellow podjaśniony o ok 10". http://sedition.com/perl/rgb.html Po składowych patrząc jest to właśnie jasna zieleń, mocno zażółcona (ok 100 różnicy miedzy R a B) A drugi to brudny słabo nasycony cyan, bardziej nawet szary niż cyan, do tego dość ciemny (dlatego wydaje sie czarna). Ostatnio zmieniany przez sobrus : 30.10.2012 o godz. 14:22 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Koncepcja jest genialna i jako daltonista rowniez przychylam sie do poparcia pomyslu powstania takiego programu. Najlepiej na iPhone/iPad - z checia zaplace...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Jukebox Hero
Czyli mam szanse na zostanie milionerem?
Problem w tym że najchętniej napisałbym go w C# (mono) .... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Թ
Napisz w czymkolwiek, oby działało
![]() Ale wiesz, chodzi o to że ludzie operują na kilkunastu kolorach: biały, szary, czarny, żółty, zielony, pomarańczowy, czerwony, niebieski, granatowy, złoty, srebrny, różowy, fioletowy - esteci dołożą jakieś beżowy, pistacjowy, burgund i coś tam. Czyli tę skalę trzeba byłoby zawęzić, a najlepiej zrobić w programie przełącznik: zakres podstawowy (proste chłopaki), zakres nieco rozszerzony (chłopaki po kredycie mieszkaniowym), zakres rozszerzony (poszedł z dziewczyną do IKEA) i takie tam W rozszerzonym dodać odcienie jak np. jasnoszary i takie kolory jak khaki, marengo i coś tam.Mi to akurat potrzebne, bo czasem wprowadzam produkty do sklepów internetowych. Przykład z pierwszego postu: http://www.eldom.eu/pl/products/kettles/c180_eldom (powiększyć miniaturę trzeba - ale jest też tam plik tiff i on jakiś dziwny jest, skaluję go do 600 px 75 dpi i nie chce się zmniejszyć do mniej niż pól mega w GIMP) Ostatnio zmieniany przez pali : 30.10.2012 o godz. 14:38 |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Cytat:
Przykład z innego forum (polecam lekturę całego tematu, jest wesoło): http://zielonairlandia.pl/sprzedam-k...ie-autko-5426/
|
|
|
|
|
#8 |
|
Թ
Jasne, rzuciłem okiem na temat - wiem o czym mówisz.
Ale jako skrajny daltonista nazwę coś zielonym a powiedzmy 70% populacji uzna, że to jednak żółty. Oczywiście tutaj mamy komputery i na tę skalę należałoby jeszcze nałożyć maskę z danymi jak współczesne monitory zniekształcają - ale to już ciężki temat, raczej dla specjalisty w temacie. Otoczenie przedmiotu też jest ważne. Anegdota: kiedyś miałem fajny biały sweter na suwak, który od spodu był czarny i ten czarny "wystawał" na mankietach oraz było go widać przy rozpiętym kołnierzu. Zostawiłem go u koleżanki i leżał tam u niej. Przy którejś wizycie powiedziała mi "zabierz w końcu ten zielony sweter" Na co ja: "biały". Wziąłem go w dłoń i widziałem, że jest biały! Dopiero jak zakryłem czarne połacie, to pojawił mi się zielony kolor. Patrzyłem się w to urzeczony z godzinę, zakrywając i odkrywając Nigdy więcej go nie założyłem, a znalazłem go niedawno przy rozbiórce domu i wyrzuciłem gada
Ostatnio zmieniany przez pali : 30.10.2012 o godz. 14:54 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Ja tu nie pomogę bo jako typowy facet odróżniam coś z 8 kolorów, a nazwy typu burgund czy khaki to niewiele mi mówią. Natomiast moja żona bez kłopotu odróżnia 40 rodzajów czerwonego.
|
|
|
#10 | |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Cytat:
No ale skad biedne kobietki maja znac sie na fachowej nomenklaturze militarnej, jak one khaki to najwyzej w telwizji widzialy... |
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#12 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Cytat:
![]() A khaki to zgniły zielony, to nawet ja widzę.
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Jukebox Hero
Dokładnie miałem to napisać, spytajcie kobiet. Niektóre przedstawicielki płci pięknej operują tak jak Amiga na 12 bitowym RGB (4096 kolorów)
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Թ
Piszesz ten program czy będziesz mi tu narzeczoną wciskał, jak całe otoczenie?
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Ustawienia kolorów pulpitu NVIDIA | xsnake | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 1 | 11.05.2010 23:24 |
| Swap magic-nie ma kolorów w grach ntsc | _Robal | Hardware | 3 | 31.08.2007 16:02 |
| Problem z monitorem - schemat kolorów a drukarka | Dorian | Off topic | 3 | 19.08.2006 11:27 |
| Mapowanie kolorów | Jacente | DVD-Video | 3 | 26.02.2006 18:05 |
| Schemat kolorów - drukarka vs monitor | Dorian | Off topic | 2 | 20.02.2006 15:55 |