Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   ElementaryOS (https://forum.cdrinfo.pl/f113/elementaryos-92850/)

Berion 28.10.2013 20:47

Co tam kadrowe, zwykłych klikaczy w biurach bo to oni będą cierpieć. To dopiero będzie lament. Ale - zobaczą raczej nie prędko. Sporo firm wymieniało rzęchy z XP na 7, więc 8 to jeszcze abstrakcja.

Ubiegłeś mnie z tą 7.
No tak, zostać. Ale ile zostaniemy? Nadejdzie w końcu kiedyś taki dzień że 7 przestanie być używalna. A to ze względu na sterowniki, a to na obsługę tego czy owego. Na dziś to jest alternatywą, ale jak będzie w przyszłości? OMG OS X? ;p

Patrix 28.10.2013 21:07

Ilość załączników: 1
Win7 ma się dobrze- żelazny % głównie dzięki korpo. Przewiduje za to bliski zgon XP.
MS dobry zabieg zrobił darmową aktualizacją 8 do 8.1 - gdyby teraz pofragmentował wersje odpłatnie to by umoczył całkiem, a tak w statsach 8 i 8.1 ujęte są jako jedno. Tak samo będzie z ew. 8.2

Widać też "sukces" Visty :D

Załącznik 63572

Berion 28.10.2013 21:26

Przecież 8.1 to SP1 do 8; też mi dobry krok. Normalny bym powiedział. I źle się stało, że dostał nowy numerek. Źle z perspektywy "powa usera" - bo sieje zamęt.

Jarson 29.10.2013 00:50

Wrócę do tego braku możliwości jednokrokowego bezpowrotnego usunięcia plików w ElementaryOS. System nawet z nazwy sugeruje, że jest przeznaczony do takich zastosowań jak zrobienie komputera dla starszej osoby, albo odwrotnie - bardzo młodej. W tym drugim uważam oczywiście, że to spory błąd (dzieci najszybciej się uczą, nie trzeba im zabierać możliwości; ważne tylko, żeby mogły się uczyć stopniowo), ale w pierwszym to bardzo dobry pomysł - usunąć wszystkie potencjalnie niebezpieczne opcje.

Zresztą, raz na 100, a może raz na 500 razy człowiek może się zapomnieć i wtedy będzie klął. Znajomy spadochroniarz opowiadał mi, jak to któregoś razu bardzo doświadczony skoczek z jego klubu miał tylko sfilmować kamerą swoich kolegów jak opuszczają samolot - sam nie zakładał więc spadochronu. Przyzwyczajenie wzięło jednak górę i po wszystkich sam wyskoczył - odruchowo, nie pomyślał.

Windows 8 jest niewypałem, jak co drugi Windows, jednak kto wie czy się nie przyjmie. Jak widać użytkownicy mają jednak coś do powiedzenia - usunięcie menu Start spotkało się z taką krytyką, że zostało przywrócone przy pierwszej sposobności.

Bartez 29.10.2013 01:54

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1264573)
Żebyś Ty widział mnie przez pierwsze 10 minut używania Win8 ;)
Wcale się nie różniłem od początkujących noobów, jedyna różnica tylko mi myszka przy klikaniu nie uciekała k***a Tak jak oni nie potrafiłem wyłączyć komputera.
Po tych 10 minutach stwierdziłem, że ten system nie jest ok.

Witaj w klubie. Jakieś pół roku temu zostałem poproszony o skonfigurowanie Win 8 w rodzinie. Opcję restartu komputera znalazłem po krótki googlowaniu. Największym problemem był sklep z aplikacjami, który z jakiegoś powodu nie działał. Pomogło... odinstalowanie bit defendera (lub podobnego programu AV), który blokował całkowicie pobieranie. Żeby było śmieszniej, to po kliknięciu pobierz jedyną informacją było "Oczekuję..." lub coś w tym stylu :sciana: I tak przez 30 min. No for fuck sake, to takie trudne, żeby się zabezpieczyć przed tego typu kwiatkami? Albo chociaż poinformować, "halo, coś nie tak". Skąd ten biedny użytkownik może wiedzieć, ile trzeba czekać na to pobieranie? Ja straciłem cierpliwość po pół godzinie i zacząłem drążyć temat, ale mój wujek nawet za rok by do tego nie doszedł i następnego dnia odwiedziłby niczemu niewinny serwis. To tylko jeden z niewielu przykładów absurdów z jakimi spotkałem się w Win 8.

Obracam się trochę w świecie korporacyjnym i uwierzcie, nikt nawet nie myśli o tym, żeby instalować Win 8. Nawet świeżo wymieniane laptopy dostarczane są z Win 7. I nie chodzi tu wcale o kompatybilność z czymkolwiek, tylko głównie o konieczność szkolenia tysięcy użytkowników z obsługi nowego interfejsu.

szczuru 29.10.2013 02:26

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1264600)
Witaj w klubie. Jakieś pół roku temu zostałem poproszony o skonfigurowanie Win 8 w rodzinie. Opcję restartu komputera znalazłem po krótki googlowaniu. Największym problemem był sklep z aplikacjami, który z jakiegoś powodu nie działał. Pomogło... odinstalowanie bit defendera (lub podobnego programu AV), który blokował całkowicie pobieranie. Żeby było śmieszniej, to po kliknięciu pobierz jedyną informacją było "Oczekuję..." lub coś w tym stylu :sciana: I tak przez 30 min. No for fuck sake, to takie trudne, żeby się zabezpieczyć przed tego typu kwiatkami? Albo chociaż poinformować, "halo, coś nie tak". Skąd ten biedny użytkownik może wiedzieć, ile trzeba czekać na to pobieranie? Ja straciłem cierpliwość po pół godzinie i zacząłem drążyć temat, ale mój wujek nawet za rok by do tego nie doszedł i następnego dnia odwiedziłby niczemu niewinny serwis. To tylko jeden z niewielu przykładów absurdów z jakimi spotkałem się w Win 8.

Obracam się trochę w świecie korporacyjnym i uwierzcie, nikt nawet nie myśli o tym, żeby instalować Win 8. Nawet świeżo wymieniane laptopy dostarczane są z Win 7. I nie chodzi tu wcale o kompatybilność z czymkolwiek, tylko głównie o konieczność szkolenia tysięcy użytkowników z obsługi nowego interfejsu.

W pełni się zgadzam - poczułem się jak idiota gdy nie mogłem znaleźć opcji restartu :| Ze sklepem też mi coś nie hulało - generalnie system poszedł do kosza i wrócił Win7. Jedyną zaletą ósemki jest o NIEBO lepsza klawiatura ekranowa niżeli w Win7 - gdyby ktoś kiedyś wymyślił jak ją sportować do siódemki to byłbym wdzięczny (i nie chodzi o OSKw "ułatwieniach dostępu" ale o "Klawiatura Ekranowa typu Tablet" - w Win7 wywoływana poprzez TabTip.exe jeśli ma się zainstalowane składniki TabletPC).

sobrus 29.10.2013 08:36

Problem z wyłączaniem Win8 dotyczy każdego, podobnie jak w GNOME3 ( tu dla niedomyślnych po wciśnięciu magicznego intuicyjnego przycisku "alt" suspend w menu zamieniało się w turn-off!)

Rozmawialiśmy o tym w firmie w dziale IT, wśród programistów, i nie było osoby która od razu potrafiła wyłączyć kompa. Mój brat po zakupie laptopa z Win8 w akcie desperacji wyłączył mu zasilanie (a obecnie używa już Linuxa z Cinnamonem, bo nie chciał się kopać z koniem)

W firmie podobnie jak u Barteza wszystko działa na Win 7 64-bit, wszystkie nowe kompy, czy do dla pracowników czy maszyny developerskie, przychodzą z Win 7 i nikt nawet nie wspomina o istnieniu ósemki.

Myśle że Win8 wcale nie miał zastąpić 7. Celem M$ było przyzwyczajenie ludzi do kafelków, poprzez masowe preinstalowanie ich na kompach, co pomoże systemom Windows Phone i RT.
Nie jest to nieudany system, a jedynie dziwaczny eksperyment, a feedback który dostali jest bardzo wartościowy. To co najbardziej wkurza zostanie poprawione w 8.1 i 8.2, system jakoś tam będzie działać, a potem pojawi się coś lepszego.

joujoujou 29.10.2013 13:23

Czyli kolejny raz się sprawdza, że co drugi system microsoftu to... :niepow:

:mruga:

Patrix 29.10.2013 17:47

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1264600)
Obracam się trochę w świecie korporacyjnym i uwierzcie, nikt nawet nie myśli o tym, żeby instalować Win 8.

Dokładnie, jak przychodzi coś z W8 to helpdesk i tak instaluje na tym wstępnie skonfigurowany obraz systemu W7 enterprise z licencji globalnych i wpina z konta admina do domeny, taki komp idzie potem do jusera na biurko.
W korpo takie zmiany idą wolniej od żółwia, np wsteczna kompatybilność z intranetem i aplikacjami... bo oczywiście jest używana IE...

sobrus 29.10.2013 19:51

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1264638)
.. bo oczywiście jest używana IE...

Akurat się z tym nie spotkałem :D

Zazwyczaj firefox, tym bardziej dla osób odpowiadających za tworzenie stron internetowych, ze względu na narzędzia typu FireBug.

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/firebug/

Patrix 29.10.2013 21:08

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1264658)
Akurat się z tym nie spotkałem :D

Zazwyczaj firefox, tym bardziej dla osób odpowiadających za tworzenie stron internetowych, ze względu na narzędzia typu FireBug.

IE, też ma swoje narzędzia, wciśnij F12.
Widać nie spotkałeś firmy używającej np rozwiązań MS, activex itp.

Prywatnie Firebuga znam, cenne narzędzie.

sobrus 30.10.2013 09:25

W mojej firmie jak najbardziej używamy M$, Windowsy, Office 356, Office 2010, Lync , ActiveDirectory itd.
Ale akurat IE - nie :D

Kris 30.10.2013 15:17

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1264606)
(...)

Rozmawialiśmy o tym w firmie w dziale IT, wśród programistów, i nie było osoby która od razu potrafiła wyłączyć kompa. Mój brat po zakupie laptopa z Win8 w akcie desperacji wyłączył mu zasilanie (a obecnie używa już Linuxa z Cinnamonem, bo nie chciał się kopać z koniem)
(...)

Nie no, ku..wa nie wierze, że informatycy nie znają polecenia shutdown

D...y z was, nie pracownicy działu IT. :mruga:

Berion 30.10.2013 15:35

Założeniem pewnie było: wyklikać, nie wyklepać. ;)

sobrus 30.10.2013 15:41

Niestety, przyznaje się - ja też miałem problem.
Uratowało mnie jedynie to, że aktywne narożniki i krawędzie widziałem wcześniej w Linuksie.

Mimo to interfejs Win8 uważam za tragiczny. Ani ładu, ani składu, kafle są za wolne, a okna w "płaskim" wydaniu są po prostu paskudne - jakby zabrakło pamięci na tekstury i został sam gouraud. Nawet nie gouraud, a flat shading.
Układ menu nielogiczny (nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba komputer wyłączałem przez ustawienia? tak jest?? )
Kafle wpieprzają się na pulpit że siedząc przy dużym ekranie mozna dostać epilepsji.

Do tego w ekploratorze windows nawalii przycisków, że wygląda prawie jak Excel.
Jakby nie mogli się zdecydować czy interfejs upraszczają czy idą w ślady KDE ;)

Dodali tam gdzie nie trzeba, zabrali tam gdzie nie powinni. Kupujcie Win7 póki można.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:17.