Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.01.2010, 20:01   #1
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Gniazda LAN

Mam do Was pytanie dotyczące gniazdek naściennych LAN. Chciałbym zastosować takie gniazdko, tak aby zamaskować całą instalacje RTV/SAT/LAN. Wiem, że w skrętce wykorzystywane jest tylko 4 z 8 żył, nie wiem tylko które? Czy posiadając takie dwa gniazdka i kabel LAN między nimi 1:1 będę mógł do jednego gniazdka podłączyć krótki kabelek LAN z routera , a do drugiego też taki sam kabelek i wpiąć go do karty sieciowej aby mieć Internet? Czy to zadziała, czy może będą jakieś straty? Chodzi o sieć 100 Mbit.
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.01.2010, 21:36   #2
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Działa. Jak już robisz sieć, to rób na 1Gb - nawet jak nie teraz, to lada moment się przyda.

Generalnie gniazdka działają jak kabelek - możesz skrosować, możesz zrobić proste. Przy tym pierwszym rozwiązaniu możesz bezpośrednio podpiąć dwa kompy prostymi (bez przeplotu) kabelkami. Przy tym drugim - albo jeden kabelek skrosowany, albo router/switch.
Stary 03.01.2010, 23:36   #3
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Działać zadziała, tylko nie wiadomo czy będzie to 100MHz
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2010, 23:53   #4
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ricki Podgląd Wiadomości
Mam do Was pytanie dotyczące gniazdek naściennych LAN. Chciałbym zastosować takie gniazdko, tak aby zamaskować całą instalacje RTV/SAT/LAN. Wiem, że w skrętce wykorzystywane jest tylko 4 z 8 żył, nie wiem tylko które? Czy posiadając takie dwa gniazdka i kabel LAN między nimi 1:1 będę mógł do jednego gniazdka podłączyć krótki kabelek LAN z routera , a do drugiego też taki sam kabelek i wpiąć go do karty sieciowej aby mieć Internet? Czy to zadziała, czy może będą jakieś straty? Chodzi o sieć 100 Mbit.
Obrabiasz kabel wedlug standardu B europejski (standard A czyli amerykanski uzywa TP)
A po co ci wiedziec ktore kable jak i tak musisz je wszystkie obrobić bo one sa potrzebne

Koncowki obrabiasz 1:1 czyli po obu końcach standard B, obecnie kable kategorii 5 juz sa kablami 1gbit

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2010, 07:13   #5
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Znalazłem to samo gniazdko z opisem http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=46&id=606 wynika z niego, że potrzebne są cztery z ośmiu przewodów. Co do gigabit ethernet, fakt fajna sprawa, ale chyba jeszcze gniazdek do niego brak, a może się myle?
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2010, 09:19   #6
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wszystkie nowe gniazdka sa gigabitowe, chyba ze zaznaczyli inaczej tak jak w tym linku - Fast Ethernet. Po prostu nie mozna podlaczyc wszystkich zyl.

Ostatnio zmieniany przez marynarz : 04.01.2010 o godz. 09:22
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2010, 14:21   #7
Bródka
Technik Informatyk

Cytat:
Napisany przez Ricki Podgląd Wiadomości
Znalazłem to samo gniazdko z opisem http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=46&id=606 wynika z niego, że potrzebne są cztery z ośmiu przewodów. Co do gigabit ethernet, fakt fajna sprawa, ale chyba jeszcze gniazdek do niego brak, a może się myle?
Nawet jesli sa potrzebne tylko 4 przewody to 4 pozostale musza byc aby zachowac jakosc przesylu jak by wcale nie byly potrzebne to by ich wcale nie robili, lacze 1 gigabitowe korzysta z 8 przewodow

Stary 04.01.2010, 15:30   #8
marynarz
Guru

Skretki maja 8 przewodow nie ze wzgledu na 1Gb tylko na historie. Na dwoch parach dzialal Ethernet reszty uzywalo sie najczesciej jako linii telefonicznej. Spotkalem sie juz ze skretka 4 zylowa do Ethernetu. Dodatkowe luzne kable w niczym nie poprawiaja jakosci przesylu.
Stary 04.01.2010, 16:27   #9
Bródka
Technik Informatyk

Cytat:
Napisany przez marynarz Podgląd Wiadomości
Skretki maja 8 przewodow nie ze wzgledu na 1Gb tylko na historie. Na dwoch parach dzialal Ethernet reszty uzywalo sie najczesciej jako linii telefonicznej. Spotkalem sie juz ze skretka 4 zylowa do Ethernetu. Dodatkowe luzne kable w niczym nie poprawiaja jakosci przesylu.
No nie rozśmieszaj mnie, jestem technikiem informatyki z wykształcenia i wiem co pisze kable kategori 5 maja 8 zyl i sa one przystosowane do predkosci 1gbit ale uzywaja 8 przewodow, owszem przy 100mbit sa uzywane tylko 4 przewody do internetu reszta do m.in linii telefonicznej czy faksu ale malo kto to uzywa, a pozostale kable musza byc do sygnalu 100mbit nawet jak nie sa uzywane bo to jest skretka i jak sama nazwa wskazuje kazda para jest inaczej skrecona one sa po to aby sygnal szedl praktycznie po izolacji to tzw efekt naskórkowości, elektryk czy elektronik bedzie wiedzial o czym mowie

Co do kabla 4 zylowego to ty czasami nie mylisz kabla telefonicznego 4 zylowego z sieciowym ?

Stary 04.01.2010, 16:27   #10
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie zgadzam się. Może na patchcordzie 0,5 metra nie zobaczysz dużego wpływu, ale jeśli puścisz na większą odległość 2 pary z jednym sygnałem i 2 pary z drugim, to ze względu na przesłuchy między parami albo w ogóle nie uzyskasz połączenia, albo prędkość będzie żałosna. W GB wykorzystywane są już 4 pary.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2010, 16:33   #11
Bródka
Technik Informatyk

Dodam tylko ze 1000BASE-T wykorzystuje wszystkie 4 pary na kablu kategorii 5 aby wykorzystać tylko 2 pary potrzebny jest kabel kategorii min 6

Stary 04.01.2010, 18:15   #12
marynarz
Guru

Cytat:
Napisany przez Bródka Podgląd Wiadomości
No nie rozśmieszaj mnie, jestem technikiem informatyki z wykształcenia i wiem co pisze kable kategori 5 maja 8 zyl i sa one przystosowane do predkosci 1gbit ale uzywaja 8 przewodow, owszem przy 100mbit sa uzywane tylko 4 przewody do internetu reszta do m.in linii telefonicznej czy faksu ale malo kto to uzywa, a pozostale kable musza byc do sygnalu 100mbit nawet jak nie sa uzywane bo to jest skretka i jak sama nazwa wskazuje kazda para jest inaczej skrecona one sa po to aby sygnal szedl praktycznie po izolacji to tzw efekt naskórkowości, elektryk czy elektronik bedzie wiedzial o czym mowie

Co do kabla 4 zylowego to ty czasami nie mylisz kabla telefonicznego 4 zylowego z sieciowym ?
Rozumiem z Twojej wypowiedzi ze jezeli do kabla 4 zylowego doloze 100 kolejnych nieuzywanych zyl to przesluchy znikna w tej plataninie, ze wzgledu na zjawisko naskorkowosci.
Naskorkowosc wystepuje w kazdej zyle z osobna. Nie wiem o jakiej izolacji piszesz bo w kablu UTP nie jest to tworzywo sztuczne.
Osobiscie zaciskalem RJ45 na skretce kategorii 5 4-zylowej i nie ma prawa to nie dzialac.
Kategoria okresla maksymalne pasmo przenoszonego sygnalu i tlumienie.
Stary 04.01.2010, 18:35   #13
Bródka
Technik Informatyk

Cytat:
Napisany przez marynarz Podgląd Wiadomości
Rozumiem z Twojej wypowiedzi ze jezeli do kabla 4 zylowego doloze 100 kolejnych nieuzywanych zyl to przesluchy znikna w tej plataninie, ze wzgledu na zjawisko naskorkowosci.
Naskorkowosc wystepuje w kazdej zyle z osobna. Nie wiem o jakiej izolacji piszesz bo w kablu UTP nie jest to tworzywo sztuczne.
Osobiscie zaciskalem RJ45 na skretce kategorii 5 4-zylowej i nie ma prawa to nie dzialac.
Kategoria okresla maksymalne pasmo przenoszonego sygnalu i tlumienie.
Gdzie ty masz skretke 5 kategori 4 zylowa ?
Nie bede ci tlumaczyl jak jest skretka zbudowana ale licencja na produkacje kabli utp jest trudna do otrzymania bo kable musza byc produkowane wedlug scislych standardow
Kategoria takze oznacza na jakie predkosci jest dany kabel jaka dlugosc i jakiej jest jakosci

Rozbierz sobie kabel utp i zobacz ze kazda zyla jest inaczej skrecona wlasnie po to aby zaklocenia trzymaly norme i jak by nie trzeba bylo dawac dodatkowych dwoch par w kablu kategori 5 to by go nie dawali z reszta pociagnij sobie taki kabel np na odleglosc 50m czy 100m (kabel kategori 5 drut moze byc dany do 125m ale zalecane jest nie wiecej niz 100m) i zobaczysz czy bedziesz mial sygnal i jakiej jakosci

A to ze taki kabel bedzie dzialal to ja nigdzie nie napisalem ze nie bedzie ale sorry jak sie robi siec to sie robi porzadnie wedlug określonych standardów, a nie byle by dzialalo i nie pisz mi jeszcze ze przy tych 4 zylach masz predkosc 1 gbit bo z krzesla spadne

Co do naskorkowosci to sygnal nie idzie srodkiem kabla tylko po zew. warstwie dlatego izolacja nie jest z byle jakiego plastiku tak samo jak masz kable wysokiego napiecia tam te myslisz ze jest 100% miedzi ?

Sa tez utp z linki zamiast drutu zmniejsza to efekt naskorkowosci ale tylko przy nie duzych odleglosciach maks 10m dlatego tego typu kable stosuje sie w pomieszczeniach na male odległości

Stary 04.01.2010, 19:08   #14
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
a ja robię tak 1,2,3,6 muszę zarobić a pozostałe pary daje +/- prąd i jazda

skończmy te dywagacje

teoria = teoria a praktyka = praktyką

można również snuć teorie ze kabel w tym samym standardzie a rożni producenci to już nie to samo
osobiście używam tylko tego producenta kabli
http://www.technokabel.com.pl/katalo...?op=sk&pid=115

najczęściej ten
Dołączone pliki
File Type: pdf UTP.pdf (215.0 KB, 389 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez mensir67pl : 04.01.2010 o godz. 19:19
mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2010, 19:14   #15
Bródka
Technik Informatyk

Cytat:
Napisany przez mensir67pl Podgląd Wiadomości
można również snuć teorie ze kabel w tym samym standardzie a rożni producenci to już nie to samo
osobiście używam tylko tego producenta kabli
http://www.technokabel.com.pl/
No to juz nie teoria bo nie od dzis wiadomo ze chinskie kable i nie tylko sa kiepskiej jakosci i lepiej wydac nieco wiecej na kabel ale ma sie pewnosc, kiedys kolega mi mowil jak pracodawca kupil chinskie kable i nie szedl przez niego zaden sygnal podlaczyli prad chyba 5v do niego i kabel 5 m na drugim koncu wskazywal 0v, od razu wywalili ten kabel

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: