![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Obudowa mi wpada w wibracje od dysków
Właśnie skończyłem dopieszczać nowego kompa - wiatraki (3x92 i 1x120) na 5v na gumowych kołkach, na procku wentyl z PWR, HR-05 na mostek północny - no szumu powietrza ani wiatraków nie słychać.
Zdecydowanie zagłusza je obudowa w orkiestrze z dyskami. Wcześniej miałem dyski zamontowane na gumowych kołkach. A tu się nie da - brak wolnych 5 1/4. Obudowa to Chieftec BH-01B-B-B z takim fajnym superduper koszyczkiem i szynami na dyski: ![]() Macie patent, jak wyeliminować wibracje?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To rozwiązanie (szyny na dyski) powinno się nieźle sprawdzać. Ta obudowa w ogóle powinna się nieźle sprawdzać, po podokręcaniu i podociskaniu wszystkiego, co ewentualnie mogłoby powodować wibracje. Jeżeli tak nie jest, zastanawiałbym się, czy nie reklamować obudowy, która w końcu kosztowała tyle, że powinieneś nie mieć tego typu problemów.
![]() |
#3 |
Always newbie
Pogooglałem, poczytałem inne fora, pogrzebałem w szufladzie i problem znacznie złagodziłem.
Sama obudowa może nie highendowa - ale przyzwoita średnia półka. Spasowana całkiem solidnie, ponitowana w większości miejsc (więc nie ma co dokręcać). Blacha mogłaby być grubsza i/lub wyprofilowana, żeby była sztywniejsza, zwłaszcza boczków. No, ale to nie Lian-Li ![]() Niestety, to typowa wada - na tyle typowa, że to nie wada, a funkcjonalność Chiefteca ![]() Taśma piankowa dwustronna - między szynę a dysk (zostawiłem izolację, tak że przyklejona tylko do szyny). Z drugiej strony na szynę dwie warstwy takiej srebrnej mocnej taśmy klejącej monterskiej. Rurka termokurczliwa na te bolce co wchodzą w dysk nie sprawdziła się - bolce są na styk i ciężko tam coś jeszcze upchnąć. Jest znacznie lepiej. Ale jak Chieftec (albo konkurencja) wreszcie pomyśli i zrobi te szyny z tłumiącego, gumowatego plastiku to pewnie kupię. Bo IMO cały problem wynika z tego, że te szyny są z badziewnego, twardego plastiku a w środku jeszcze ten metalowy bolec (który jak się odrobinę wysunie, to o obudowę dzwoni i przekazuje wibracje).
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 21.03.2009 o godz. 03:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
wiem
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
@Wawelski, co do dysków to nie pomogę. Sam mam chiefteca i wszystko pięknie chodzi
![]() Ale tak z ciekawości piszę bo może być wrzucił zdjęcia (wewnątrz) tego swojego cuda coby pokazać forumowiczom jak to wszystko wyciszyłeś (gumki do wentylów itp) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
potoczna nazwa zaworu pneumatycznego jednostronnego działania, stosowanego w celu zachowania oraz umożliwienia regulacji ciśnienia
![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/Wentyl ![]()
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No właśnie - najlepiej ze zbliżeniem tych gumek
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Always newbie
No, to pospinałem trochę kabelki (bo mi wstyd było pokazać) i cyknąłem kilka fotek
![]() ![]() Tu panel - dwa czujniki temperatury (jeden już zepsułem ![]() ![]() ![]() Tu dwa wiatraki z boku, które chłodzą poprzecznie montowane dyski. Jeden nie zawsze mi startował na 5V więc obydwa podpiąłem na 7V (+12 i jako masa +5). Przykręcone do koszyka z podkładkami silikonowymi dołączanymi do Acutake. ![]() Prawy boczek. Mam podejrzenie, że końce szyn mogą dzwonić o obudowę - nie miałem gąbki, więc podkleiłem tylko folię bąbelkową. ![]() Tu, jak się dobrze przyjrzeć widać kawałki grubej, gąbkowej taśmy dwustronnie klejącej (czarna - zielona jest izolacja tej taśmy, którą zostawiłem). Ta taśma jest przyklejona do szyny od strony dysku (więc dysk styka się z izolacją). Z drugiej strony szyny dwie warstwy taśmy "monterskiej". Całkiem dobrze takie rozwiązanie się sprawdza. Tylko wcisnąć dyski ciężko. ![]() I tu wystaje trochę taśma. ![]() Całość bałaganu. Właśnie sprawdzam, jak się sprawdzi bez wentylatora na procku (który też ładnie chłodzi NB. Wentylatorem na minimalnych obrotach przy pełnym obciążeniu temperatura diody procka była o 2* wyższa, niż płyty. Gniazda trochę większa - ale do 50 nie udało mi się dobić. ![]() A to wentylator, który czeka w pogotowiu, jakby za ciepło było prockowi. ![]() A to wentylator 120mm z tyłu. Ten i ten w boczku są na kołkach (3PLN komplet na Allegro).
![]() |
#11 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
@Wawelski btw odkurz zasilacz ;D
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez oddwor : 22.03.2009 o godz. 22:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
i taki nie modny z "wiatrakiem " z tyłu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tyle tych wiatraków, że jakby dodać skrzydła, to pewnie by poleciała
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Always newbie
Odlatywała wcześniejsza wersja - na takim wiatraku jak go puszczałem na 30V (chociaż fabrycznie jest na 48V - to na 12 cicho terkotała, na 30 odlatywała - na 48 nie sprawdzałem
![]() ![]()
![]() |
#15 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Chłodzenie dysków poprawia bezpośrednie przykręcenie ich do obudowy (bez przekładek izolacyjnych)
![]() Musisz znaleźć takie rozmieszczenie HDD (w szynach) aby wibracje były jak najmniejsze ![]() Dodatkowo spróbuj usztywnić obudowę używając kilku blachowkrętów w newralgicznych węzłach - niezły jest też klej typu "gwóźdź w płynie" ![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czy my naprawdę żyjemy w tak chorym kraju...? | andrzejj9 | Off topic | 123 | 24.07.2015 20:56 |
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) | Kasprzak | Humor | 4225 | 11.07.2005 12:59 |
535 śmiesznych tekstów | mallow | Humor | 6 | 01.06.2003 16:49 |
Z pamiętnika hackera. | krzpac | Off topic | 37 | 23.01.2003 00:12 |
Z dziennika cHackera - zapraszam do lektury ! | Laser | Off topic | 6 | 11.09.2002 10:05 |