Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.05.2007, 22:19   #1
Qbi@k
Guru

Data rejestracji: 14.10.2005
Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mi sie juz nawet nie chce odpisywac ze foobar2000 ma taka sama jakosc odtwarzania jak inne playery.

Cos takiego jest jednak ciagle powtarzane. W oficjalnych newsach na niektorych serwisach pisze sie ciagle ze ma lepsza jakosc, wikipedia PL podaje ze foobar2000 idzie w strone jakosci odtwarzanej muzyki a nie wygladu. Tak jest wszedzie. Swego czasu nawet w gazetach taki rzeczy potrafilem wyczytac.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.05.2007, 01:56   #2
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Qbi@k Podgląd Wiadomości
[...] Swego czasu nawet w gazetach taki rzeczy potrafilem wyczytac.
To akurat nie dziwi.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2007, 14:20   #3
stepbreaker
Breaking Steps

Data rejestracji: 25.04.2007
stepbreaker niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Na podstawie jakich test***243;w pada konkretne stwierdzenie ,***380;e foobar odtwarza tak samo. Moim instrumentem testowym by***322;o ucho a nadajnikiem moje kolumny Bolero 200 ja uwa***380;am ,***380;e odtwarza lepiej... Dlaczego resampling mia***322; by by***263; przyczyn***261; utraty jako***347;ci tego nie rozumiem . Dobrze ,***380;e do normalizacji nikt si***281; nie przyczepi***322;, mo***380;e ona te***380; psuje jako***347;***263;. Tak naprawd***281; wi***281;kszo***347;***263; utwork***243;w ods***322;uchuje na Traktorze, z racji na wygodny spos***243;b przegl***261;dania i obs***322;ug***281; Final Scrach`a.

Arepo - mo***380;e masz racj***281; - ja mia***322;em okazj***281; s***322;ucha***263; pracy tego i innego programu od Audigy LE ( SBLive 24 bity ) po MAYA`***281; i uwa***380;am ,***380;e gra lepiej. To samo w przypadku por***243;wnania pracy resamplingu na Realteku ( ECS K7S5A ) kochanej Asie***324;ski ( Buziak S***322;onko )

Ostatnio zmieniany przez stepbreaker : 04.05.2007 o godz. 14:23
stepbreaker jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2007, 17:24   #4
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez laser fkc Podgląd Wiadomości
Na podstawie jakich testów pada konkretne stwierdzenie ,że foobar odtwarza tak samo. Moim instrumentem testowym było ucho a nadajnikiem moje kolumny Bolero 200 ja uważam ,że odtwarza lepiej... Dlaczego resampling miał by być przyczyną utraty jakości tego nie rozumiem . Dobrze ,że do normalizacji nikt się nie przyczepił, może ona też psuje jakość. Tak naprawdę większość utworków odsłuchuje na Traktorze, z racji na wygodny sposób przeglądania i obsługę Final Scrach`a.

Arepo - może masz rację - ja miałem okazję słuchać pracy tego i innego programu od Audigy LE ( SBLive 24 bity ) po MAYA`ę i uważam ,że gra lepiej. To samo w przypadku porównania pracy resamplingu na Realteku ( ECS K7S5A ) kochanej Asieński ( Buziak Słonko )
Nikt takich testów nie robił bo nie ma po co. Upraszczając sprawę odtworzenie dźwięku mp3 polega na jego dekompresji (która nie ma wpływu na dźwięk) a następnie sygnał w postaci liczb przesyłany jest do przetwornika cyfrowo analogowego gdzie następuje ich zamiana na sygnał elektryczny i wysłanie do wzmacniacza oraz ostatecznie do głośników.

Nie istnieje więc żaden tajemniczy "algorytm przetwarzania dźwięku". Mówiąc o mp3, to różne algorytmy wpływające na sygnał stosowane są tylko przy kompresji nie dekompresji. Niektórzy programiści piszą sami dekompresory, ale nie ma to znaczenia, bo nie wnoszą one zmian do źródła. Równie dobrze można by twierdzić, że Rar i Zip rozpakują nam utwór z różną jakością .

Zakładając, że nie użyjemy po drodze żadnych efektów, którymi dysponuje dany program to każdy z nich na konkretnym sprzęcie odegra dźwięk identycznie. Sam autor foobara mówi przecież, że różnic nie ma, nikt mu jednak jakoś nie wierzy.

Sprawa resamplingu. Wiadomo, że ten proces ma na celu zmianę częstotliwości próbkowania i rozdzielczości bitowej pliku. Sygnał w postaci cyfrowej który mamy, jest już po filtrowaniu, samplowaniu i kwantowaniu, czyli dość sponiewierany. Wykonując resampling, każemy ponownie wykonać te rzeczy w stosunku do i tak niedokładnego pliku i wprowadzamy następne zniekształcenia. Proces zamiany 44,1 kHz na 48 kHz opisywałem kiedyś tutaj.

Dodam jeszcze, że konwersja częstotliwości próbkowania jest dużo gorsza niż rozdzielczości bitowej, i że można zmieniać w miarę bezkarnie parametry na takie, które są swoją wielokrotnością, czyli przykładowo z 44,1 na 88,2 kHz ***8211; często stosowane w studiach nagrań.

Reasumując resampling przy zwykłym odtwarzaniu tylko pogarsza sprawę.

No i na koniec normalizacja , proces w miarę niegroźny, choć nie wiem czy mówimy o wersji Peak (do maksymalnej amplitudy) czy RMS (wpływająca na średni poziom nagrania) ***8211; bo ten drugi może już nieźle namieszać. Ja jestem zdania, że odsłuchuję dźwięk w takiej postaci w jakiej dotarł do mnie ze studia nagrań. Jeśli jest za cichy podkręcam pokrętło na wzmacniaczu i tyle. Każda ingerencja w sygnał jest odstępstwem od tego co chciano przekazać końcowemu odbiorcy.

Pozdrawiam
Stary 04.05.2007, 18:20   #5
stepbreaker
Breaking Steps

Data rejestracji: 25.04.2007
stepbreaker niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
No to si***281; lekko rozja***347;ni***322;o pod moim garnkiem . Pozostaj***281; przy zdaniu ,***380;e foobar2000 ( odtwarza zmieni***281; na dzia***322;a ) DZIA***321;A o wiele lepiej.

Pozdrawiam +REP.
Stary 06.05.2007, 12:25   #6
mdfire
Cogito ergo doleo

Data rejestracji: 24.04.2005
mdfire zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Widz***281;, ***380;e dyskusja na temat foobara2000 znowu mocno si***281; o***380;ywi***322;a
Ja jestem jego u***380;ytkownikiem ju***380; od d***322;u***380;szego czasu, ale tak naprawd***281; dopiero niedawno podj***261;***322;em pr***243;by lepszej konfiguracji programu, zabawy wtyczkami, itd. No i mam jeden problem, z kt***243;rym chcia***322;em si***281; do Was zwr***243;ci***263;: zainstalowa***322;em wtyczk***281; Lyrics panel i wszystko dzia***322;a, je***347;li r***281;cznie stworz***281; plik z tekstem piosenki i go otworz***281;. Nie wiem natomiast jak zmusi***263; foobara, ***380;eby s***322;owa pobiera***322; automatycznie z sieci i sam je otwiera***322;. B***281;d***281; bardzo wdzi***281;czny za wszelk***261; pomoc
mdfire jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2007, 12:45   #7
Qbi@k
Guru

Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Sam otwieral? O tej samej wtyczce mowimy?

Tak czy inaczej:

Stary 06.05.2007, 13:11   #8
mdfire
Cogito ergo doleo

Cytat:
Sam otwieral? O tej samej wtyczce mowimy?
Wygląda na to, że ja mam nieco inną wtyczkę: foo_uie_lyrics_panel.dll Niestety nie ma w niej zakładki internet.
Dołączone obrazki
File Type: png foobar.png (30.9 KB, 244 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez mdfire : 06.05.2007 o godz. 13:17
Stary 06.05.2007, 13:27   #9
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
a czy na temat jakosc odtwarzania mp3 przez foobara nie wypowiadali sie sami tworcy na forum lub w readme?i tez stwierdzili ze roznicy nie ma
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2007, 13:40   #10
Diabolique
Horror Fan

Data rejestracji: 27.06.2005
Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
jak zmienic kolor ramek?

iHAS124@PX-L890SA

Diabolique jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2007, 15:22   #11
Qbi@k
Guru

@mdfire sciagnij sobie foo_uie_lyrics
@Diabolique jakich ramek? Dokladniej to opisz albo daj screena
Stary 06.05.2007, 16:05   #12
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Przyjmując, iż dany player programowy napisany/stworzony został zgodnie z wszelkimi regułami tutaj rządzącymi (odwołalnie do karty dźwiękowej, możliwość wyłączenia pluginów ,equalizerów itp.) głównym, jedynym czynnikiem jeśli chodzi o jakość jest karta dźwiękowa z całym jej osprzętem (przetworniki, procesor). Pomijam oczywiście tutaj jakość źródłowego pliku muzycznego, przyjmując że jest on doskonałej jakości.
Tej zależności/wpływ na jakość nie jest w stanie zmienić żaden player, plugin czy nawet odwołanie się do karty przez ASIO.
Można oczywiście podkolorować, zmienić, uwypuklić pasmo/ barwę dźwięku. Dźwięk będzie inny ale czy lepszy? - to zależy od preferencji/upodobań, nagłośnienia, słuchu użytkownika.

Każda ingerencja w kartę za pomocą oprogramowania w postaci equalizera, efektu DSP, resamplingu, wtyczki dekompresującej strumień MP3 itp. sprawi, że dźwięk przez nas odbierany będzie inny, a owa inność u niektórych sprowadza się do słowa "lepszy".

Efekt placebo, który bez wątpienia jest jedną z głównych zmór osób testujących sprzęt audio potrafił nie raz pogrążyć zarówno firmy produkujące sprzęt, jak i same osoby testujące.
Swego czasu czytałem przebieg testów kart dźwiękowych z górnej półki (Lynx, MaXio itp. ) ,pomiędzy które włożono typowe dźwiękówki Creative-a ,Esi itp.
Wynik tych "ślepych testów" był piorunujący zarówno dla obserwatorów, jak i dla samych testujących, znanych w środowisku z swojego "audiofilstwa".
Ten przykład, dość wymowny sprawia, że zawsze z dużym dystansem podchodzę do stwierdzeń typu "najlepszy dźwięk", "cudowne brzmienie karty" ***8230;

Wracając do tematu głównego - Foobar.
Bardzo żałuję ale nie miałem okazji zasmakować cudownego brzmienia generującego przez ten program. Pragnę zaznaczyć, iż zarówno w moim, moich znajomych odczuciu nie zaliczam się do osób głuchych. Brzmienie przy różnych pluginach, zabiegach typu resampling, dithering jest inne ale moim .

Na koniec chciałbym jeszcze poruszyć sprawę sławnego ASIO, za pomocą którego owe cudowne brzmienie generowane jest w Foobar.
Generalnie specyfikacja ASIO przewiduje swoje zastosowanie w systemach nagrywania dźwięku, korzystania z programów to tworzenia muzyki (np. sentyzatory programowe).
Uzyskanie dźwięku z najmniejszą możliwa latencją (opóźnieniem), ma kolosalny wpływ w przypadku grania+ rejestracja (nagrywanie). Opóźnienie (latencja) rzędu 30ms to kolosalny problem w tego typu wykorzystaniu karty.
Jednak istnieje możliwość wykorzystania ASIO także dla celów odsłuchu.
ASIO jako system, dzięki któremu dźwięk omija całkowicie mixer systemowy i kieruje sie bezpośrednio do przetwornika D/A w układzie dźwiękowym.
Nie znaczy to, że wyłączność na ASIO podczas odsłuchu ma tylko Foobar.
Możliwość wyprowadzenia dźwięku z karty bez jakiejkolwiek obróbki umożliwiają np. karty X-Fi (tryb Audio Creation Mode / Bit Matched Palyback).
Co do wykorzystania/jakości ASIO podczas odsłuchu zdania są podzielone. W sumie zgodzę się ze stwierdzeniem, iż jeśli takowe zmiany na plus są, to są one bardzo małe.

Cieszy fakt, iż w końcu twórcy tego bardzo popularnego odtwarzacza w końcu ustosunkowali się do zagadnienia jakości w Foobar, gdyż zbyt wiele narastających kontrowersji nie wychodziło mu na dobre.
Nie zmienia to faktu ,iż program ten jest doskonałą alternatywą dla Winamp. JetAudio itp. - zajmuje mało zasobów i ma szerokie możliwości konfiguracji i jeśli w przypadku danego użytkownika generuje lepszy dźwiek to program ten jest wrecz wskazany .
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2007, 16:34   #13
mdfire
Cogito ergo doleo

Cytat:
@mdfire sciagnij sobie foo_uie_lyrics
Dzięki za pomoc. Ściągnąłem wtyczkę o której pisałeś, dodałem ją do panelu, ale niestety wciąż nie jestem w stanie ściągnąć żadnych tekstów. Widzę, że program łączy się z Internetem, ale pomimo 5 min. oczekiwania nic się nie dzieje. Czy muszę mu jeszcze ustawić jakąś stronę z której ma ściągać teksty, czy powinien to zrobić automatycznie?
Stary 06.05.2007, 17:02   #14
Diabolique
Horror Fan

Data rejestracji: 27.06.2005
Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
no ... chodzi o ramki oddzielajace poszczegolne komponenty playera, tj. playliste od album art itp. cala ramke po obwodzie okna playera, tlo pod przyciskami, seekbarem, volumem. mam nadzieje, ze cos z tego zrozumiecie

iHAS124@PX-L890SA

Diabolique jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2007, 16:39   #15
Qbi@k
Guru

Mozliwe ze wtyke blokuje firewall, badz tez sa jakies problemy z serwerem ze strony foo_uie_lyrics. Do sciagania samych tekstow natomiast mozesz zastosowac foo_lyricsDB. Maja dosc obszerna baze. Teksty sciagasz kilkajac PPM na wskazane utwory Lyrics --> get from db.
Odpowiedz na post

Tagi
foobar, foobar2000

Twoje uprawnienia: