![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 02.09.2016
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
"Naprawa" GRUB
Po półrocznej "walce" z Windowsem 10 mam zamiar zastąpić go 7.
Problem jest taki, że mam obecnie 3 systemy na 1 dysku (różne partycje):
to pewnie będę miał problem z boot sectorem\bootloader dla Mięty. Czy jest jakieś polecenie, które jest w stanie zaktualizować GRUB i uczynić go domyślnym bootloaderem? Coś jak "fixboot" dla Windowsa?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Odmrożony leniwiec
Data rejestracji: 02.03.2018
![]() ![]() |
Przecież to nie jest jedna partycja. Windows 10 tworzy łącznie 4 (minirecovery, EFS, raw dla bitlockera wuj wie po co i dla siebie). Nie wiem też po co Ci XP.
![]() Musisz odpalić livecd/usb, chrootować na partycję EFS (lub tą gdzie masz zainstalowaną miętę) i zrobić grubupdate albo update-grub albo coś takiego (ja wpisy dodaję ręcznie w /boot/grub/grub.cfg bo mnie wkurzają te głupie skrypty). W ogóle składnia tego wynalazku to prawdziwy rak. Zastanawiam się nad przejściem na rEFInd, jest prostszy i automagiczny. Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 19.11.2018 o godz. 10:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Games Maniac
![]() Data rejestracji: 02.07.2010
Ja mam tylko win7 i jakąś starą dystrybucje pinwina jako system wirtualny plus WindowsXP Mode w win7. Po co? Nie wiem, ten mój PC i tak działa tylko z awaryjnego. Moja stara sprawdzona metoda to 2 systemy na 2óch różnych HDD bez pierdzielenia się z bootloaderem, w UEFI podstawowy windows i jak trzeba z wyboru dysku startowego przy starcie PCta UNIX.
![]() |
#4 | ||
Guru
Cytat:
![]() Dla starych programów, gier, etc. Oraz jest to taki zapasowy system jakby inne "padły". Cytat:
Jak to wpiszę w terminalu to "zaktualizuje" się pewnie GRUB, ale na płycie?! A później aby GRUB był domyślnym "ładowaczem". Też tak kiedyś zrobiłem, ale często przełączam się między 10 a miętą i mi to nie pasuje.
![]() |
![]() |
#5 |
Odmrożony leniwiec
![]() ![]() |
Jakim cudem masz tylko jedną partycję Windowsa 10? No chyba, że na MBR nie wymusza reszty (tylko kto używa dziś MBR?
![]() Nie zaktualizuje się wcale bo płyta jest tylko do odczytu. Trzeba się przepiąć, napisałem, chroot-em. Tutaj poradnik do BURGa, który to pokrywa (cel i środowisko było inne, ale metodologia ta sama): https://www.dobreprogramy.pl/Berion/...ery,64586.html BTW: Ja mam tak, że siódemka siedzi na M.2, moje dane na SATA, a Linux zainstalowany na pendrive'ie włączając w to własny skrypt do grub-a z kilkoma dystrybucjami Live. ![]() Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 19.11.2018 o godz. 17:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Ponieważ wszystkie partycję tworzyłem w instalatorze Win XP (chyba poza "/", "Home" i "swap" dla linuxa).
Najpierw zainstalowałem XP, potem wybrałem instalację niestandardową w Win 10, a potem zainstalowałem Mięte. Wystarczy mi MBR, ponieważ dysk nie przekracza 2 TB. Spróbuje ten poradnik, ale czy nie da rady np wpisać w terminalu: Kod:
/dev/sda9/boot/grub/grub.cfg update-grub Kod:
/dev/sda9/boot/grub/grub.cfg fix-grub Sprawdzę poradnik, może się czegoś nauczę. ![]()
![]() |
#7 |
Odmrożony leniwiec
![]() ![]() |
Nie da rady i nie można, to tak nie działa... W MBR masz plik wykonywalny. Jak zainstalujesz Windows to ten go nadpisze swoim. Grub.cfg to tylko plik konfiguracyjny boot managera GRUB.
To jest ból w dupie ogromny, ale taki właśnie jest GRUB. Ludzie za niego odpowiedzialni stworzyli idiotycznie i bezsensownie skomplikowany crapware. Niestety jako jedyny pozwala uruchamiać systemy z obrazów płyt, więc nie bardzo jest czym go zastąpić. Jeśli tej funkcjonalności nie potrzebujesz to przejdź na GPT i w EFS wrzuć eEFInd (sam wykrywa systemy i ma bootowalny program do samo-naprawy). Powinno być tak, że użytkownik wskazuje np. /dev/sda i katalog w fs, a ten się sam usadawia - niestety tak to nie działa i trzeba cudować. Odczuwam nienawiść do tego programu. ![]() Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 19.11.2018 o godz. 20:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Jak nie da rady. Może na pingwinie nie da rady.
Kiedyś zainstalowałem XP, potem 10, ale coś mi się zaczęła ta 10 pi*****ić, więc ją wyrzuciłem (sformatowałem partycję na której był ten system) ale został mi "ładowacz" z 10, czego nie chciałem. Więc odpaliłem instalator XP z płyty. Wiersz poleceń (czy jakkolwiek się to nazywało), fixmbr lub fixboot C:. I ładowacz z XP powrócił. Myślałem, że tak też można zrobić z Miętą czy innym pingwinem. Odpalam z płyty instalacyjnej\live i jest jakiś fix-grub...
![]() |
#9 |
Odmrożony leniwiec
![]() ![]() |
Nie da rady samym GRUBem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
alternatywa dla GRUB - jaki bootmanager? | uuk81 | Off topic | 10 | 28.09.2005 14:45 |