Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Gmail - obsługa kilku kont (https://forum.cdrinfo.pl/f113/gmail-obsluga-kilku-kont-97339/)

mgit 11.06.2018 17:02

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1406167)
Czyli.. w idealnej teorii robię tak, że wszystkie maile ściągnięte z konta poczta.onet.pl mają odpowiednią etykietę, wszystkie ściągnięte z drugiego również odpowiednią i... no właśnie - w programie pocztowym nie mogę ustawić ściągania określone folderu (przynajmniej nigdzie takiej opcji nigdy nie widziałem) - masz coś innego na myśli :)

POP3.. IMAP.. przyzwyczaiłem się, że mam całą pocztę na dysku komputera. Może i przy obecnym internecie sensowne byłoby to zmienic, ale.. ja mam po kilkaset folderów w programie pocztowym (wszystko odpowiednio posegregowane).. da się tak zrobić sensownie na serwerze skrzynki?

Jak masz POP3 - to masz wszystko lokalnie... więc tak prosto to nie będzie, trzeba będzie od nowa to wrzucić na serwer i potworzyć nowe etykiety... i posegregować... Nie rozumiem chęci trzymania się reliktu przeszłości - jakim jest POP3... taż tam masz na jednym urządzeniu i koniec kropka... urządzenie padnie - żegnaj poczto... dla tego powstało IMAP Co by mieć dostęp do poczty na każdym urządzeniu - i móc decydować co ma być pobierane... a co nie...

Co do programu pocztowego - ja mam Outlooka - to jest jak byk - od screen na szybko zrobiony :fiu:

andrzejj9 11.06.2018 16:46

Czyli.. w idealnej teorii robię tak, że wszystkie maile ściągnięte z konta poczta.onet.pl mają odpowiednią etykietę, wszystkie ściągnięte z drugiego również odpowiednią i... no właśnie - w programie pocztowym nie mogę ustawić ściągania określone folderu (przynajmniej nigdzie takiej opcji nigdy nie widziałem) - masz coś innego na myśli :)

POP3.. IMAP.. przyzwyczaiłem się, że mam całą pocztę na dysku komputera. Może i przy obecnym internecie sensowne byłoby to zmienic, ale.. ja mam po kilkaset folderów w programie pocztowym (wszystko odpowiednio posegregowane).. da się tak zrobić sensownie na serwerze skrzynki?

mgit 11.06.2018 16:08

Da się

Utwórz sobie filtry i etykiety.... potem ustaw sobie subskrypcje folderów które ma pobierać i tyle...

Daruj sobie POP3 na rzecz IMAP i twoje problemy znikną :)

andrzejj9 11.06.2018 16:03

Gmail - obsługa kilku kont

Choć gmaila mam od dawna, praktycznie go nie używałem. Jednak ostatnio na poczcie czara się przelała i ilość spamu dziennego - pomimo płatnej skrzynki - zajmowała mi tyle czasu, że coś mnie trafiło. Dodałem obsługe tego konta na gmailu i nagle zero spamu.. A że do tego obsługa przez net jest dużo szybsza - dla mnie w zasadzie ideał.

Ale.. tak mi posmakowało, że dodałem drugie konto - powiedzmy firmowe - też z poczty (i też płatne..). I wszystko fajnie, też zero spamu, ale.. obydwa konta obsługuję programem pocztowym na komputerze - innym. W jednym mam wszystkie maile z jednego konta, w drugim z drugiego. Nie było z tym problemu, kiedy każdy ściągał z danego mu konta.. nie było nawet problemu, jak dodałem to pierwsze do gmaila i ściągałem pocztę z niego. Zrobił się niestety jak dodałem drugie (teraz ściąga wszystko ten komputer, na którym zrobię to jako pierwszym).

Pytanie - czy da się skonfigurować gmaila tak, żeby wiadomości ściągane z dwóch różnych innych kont pocztowych były w jakiś sposób rozróżnione i tak, żeby potem można było przez program pocztowy ściągnąć np. tylko te z poczty.onet.pl ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:35.