Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Google Glass (https://forum.cdrinfo.pl/f113/google-glass-92347/)

Smartek 05.05.2013 13:51

Ja myślę, że się nie przyjmie, już wolę te powiadomienia o smsach/połączeniach na smartzegarkach :)

Berion 05.05.2013 13:46

Ja tam czytam SMSy, wtedy kiedy mam na to czas i chęci, a nie kiedy przychodzą.

No i te obawy się właśnie spełniły... Po za tym nie podoba mi się, że jakaś amerykańska firma będzie zbierać takie dane. Kto mi zagwarantuje, że np. nie będą mogli sobie strzelić fotki bez mojej wiedzy z okularów i wysłać do los alamos. ;)

Myślę,że wypali choć gorąco będę kibicować porażce tej technologii.

andy 05.05.2013 13:28

Bezużyteczne? Co jak co ale to jest jedyna rzecz jakiej nie można ich zarzucić.

Mając okulary na nosie nie musisz sięgać do kieszeni aby przeczytać smsa, sprawdzić jak dojechać do tej księgarni, której szukasz.
Szybko pokaże Ci objazd abyś zdążył na spotkanie.

Oczywiście jest też wiele negatywnych rzeczy jakich można za pomocą okularów zrobić i tego nie ukrywam. Jednak jeżeli do każdej technologii będziemy podchodzili tylko w negatywny sposób, to nic nowego się nie przyjmie.

Pamiętam jak zaczęły pojawiać się aparaty w telefonach, ludzie mówili że teraz każdy będzie mógł z ukrycia zrobić zdjęcie - koniec prywatności.
Dzisiaj jakoś nikt z tego powodu nie robi problemów. Oczywiście, że zdarzają się przypadki jak ktoś strzeli fotkę bez zgody osoby która jest fotografowana, jednak to jest margines.

Okulary od Google to ewolucja obecnych technologii, czy wypali okaże się pewnie w ciągu najbliższych 10 lat.

Berion 05.05.2013 00:41

Jak dla mnie to bezużyteczne, a wręcz niebezpieczne. Dla naszej prywatności. Kogoś w takich okularach nie wpuściłbym nawet na klatkę schodową. :D

andy 04.05.2013 14:24

andy 19.04.2013 07:46

Widziałem i pierwsze skojarzenie to właśnie, o Google Glass :-D

Kris 19.04.2013 06:19

Obejrzyj sobie na youtube serial internetowy-> H+ (Hplus).

andy 18.04.2013 21:51

Google Glass

One Day

How It Feels

Cytat:

"Zastanawiałeś się nad pozytywnymi skutkami wprowadzenia takiego wirtualnego "asystenta życia"? Jeśli integrowałby wiedzę o ludzkiej psychice, fizjologii i funkcjonowaniu mózgu (w gruncie rzeczy te rzeczy na pewnym poziomie analizy są tym samym), mógłby on na przykład podpowiadać Ci coś takiego: "Hej siedzisz już 6 godzin przed ekranem - twój kręgosłup potrzebuje odpoczynku, a córka właśnie kończy pracę, może zrobisz jej niespodziankę i odbierzesz ją, a przy okazji się przespacerujesz?".

Technologia nie jest złem. Złe jest jej użytkowanie i ukierunkowanie głównie do celów zarobkowych. Ludzie w dzisiejszych czasach żyją w warunkach do których nie są przystosowane nasze mózgi (np. nieadaptacyjne reakcje stresowe w sytuacjach braku zagrożenia życia bądź zdrowia) i ciała (np. siedzący tryb pracy) dlatego takie "wirtualne protezy" mogą okazać się przydatne."
Cytat:

Feature Voice activation text
Record video "ok, glass, record a video."
Take picture "ok, glass, take a picture."
Use Google Now "ok, glass, [question]."[39]
Start Google+ hangout "ok, glass, hang out with [person/circle]."
Search "ok, glass, google [search query]."
Search photos "ok, glass, google photos of [search query]."
Translate "ok, glass, say [text] in [language]."
Give directions "ok, glass, give directions to [place]."
Send message "ok, glass, send a message to [name]."
"ok, glass, send [name] that [message]."
"ok, glass, send [message] to [name]."
Display weather none/automatically (Google Now)
"ok, glass, how is the weather in [location]?"
"ok, glass, do I need an umbrella today?"
Give flight details none/automatically (Google Now)
"ok, glass, when does flight [flight number] depart from [airport]?"
Cytat:

Technical specifications

For the developer Explorer units:[citation needed]
  • No official information about display resolution, 640 x 360 suggested[40], as it is recommended for app developers[41][42]
  • 5-megapixel camera, capable of 720p video recording[43]
  • Wi-Fi 802.11b/g[43]
  • Bluetooth 4.0[44][43]
  • 16GB storage (12 GB available) [43]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:40.