![]() |
120 GB to ma moj caly domowy komp lacznie :haha: a sam system ma objetosc liczona w MB a nie GB :haha:
i nie, nie zartuje, i nie, nie uzywam Windows 98 ;p |
IMO pytanie powinno brzmieć "Ile zajmuje Twój system".
BEZ dokumentów, cache przeglądarki, poczty, gier ze steama, pliku swap. Wiadomo jedna gra może zajmować 20GB więc liczenie gier nie ma sensu, a swap większość osób ma zdecydowanie większy niż używa. Natomiast doliczyłbym binarki, aplikacje (Photoshopy, Office, VirtualBox ale bez plików VDI itd), na Linuksie i tak nie da się tego oddzielić od systemu. Czyli posiadacze Windows liczą oba Program Files (bez gier) + Windows, unixowcy wszystko co jest na partycji root (bez home, wirtualnych systemów plików i własnych punktów montowań) itd. Katalogi "Documents And Settings" i "Home" na każdej maszynie można upchać poniżej 10GB, jeżeli będziemy trzymać tam tylko niezbędne rzeczy, więc nie trzeba ich liczyć. Chyba że ktoś ma 10GB poczty i dokumentów Worda :) Żadne inne pytanie nie jest dostatecznie uniwersalne, bo ludzie trzymają na partycji systemowej różne rzeczy. Jak ktoś wrzuci na C kolekcję filmów w FullHD, to mu i SSD 512GB nie starczy. Tak sformułowane pytanie da zgrubny pogląd na "ile SSD potrzebujesz minimalnie" - wiadomo że ktoś z systemem 50GB nie upcha się komfortowo na dysk 64GB, ale gdyby chciał śmiało wejdzie na 128GB, z kolekcją filmów i gier na HDD. |
Cytat:
Cytat:
|
już jest jutro :>
jutro będzie inny temat wątku, czy inne proporcje rozmiaru-zajętości twojej partycji systemowej? dobra idę spać |
Źle napisałem - partycja ma rozmiar 41.3, a zajęte jest 40.7 - w tej chwili.
Jutro będzie inaczej. :> |
no ale jaki jest ten rozmiar jaki sobie zrobiłeś? bo wiemy, że z tego rozmiaru zajęte jest 41.3 GB
|
Rozmiar będzie taki, jaki sobie zrobię. :P
|
Cytat:
|
41.3 GB zajęte.
W tym 15.2 to bootlegi wysyłane torrentem. |
może bardziej precyzyjnie i po polsku byłoby zapytać "jaki rozmiar (w gigabajtach) ma Twoja partycja systemowa" albo "ile gigabajtów przydzieliłeś na swoją partycję systemową", a może się czepiam :fiu:
|
Cytat:
|
Alez Patrix ja tu calkiem kultularnie i z :piwo: bo tez mialem nieco problemow z zrozumieniem co miales na mysli , a ty mnie chcesz odrazu :bicz: a ja mam nastroj iscie :banan2: :spoko:
|
Cytat:
|
misiozol, jeśli Twoja partycja systemowa ma wielkość całego dysku to nie wiem w czym Ty widzisz problem... jak ktoś nie umie/nie chce partycjonować dysku to będzie kupował drogie pojemne SSD aby trzymać wszystko na partycji systemowej.
Nie wiem jak Wy to rozumiecie, ale drapię się już po głowie i nie mogę uwierzyć, że PARTYCJA SYSTEMOWA ma tyle interpretacji. Dla mnie to jednoznaczne, ale interpretujcie dalej, byleby sondę uzupełnić. Ja już milczę.. Jarson, prośba o zmianę tematu na Ile zajmuje Twoja PARTYCJA SYSTEMOWA, czy to rozwieje już wszystkie wątpliwości? :) edit: dziękuje Jarson, skoro tyle osób miało problem, to faktycznie coś było na rzeczy |
Pytanie nie jest precyzyjne. Bo ile zajmuje system nie jest tym samym, co ile mam zajęte na partycji systemowej.
Dokumenty, muzyka itd. nie są systemem a domyślnie siedzą na partycji systemowej (która zresztą w windzie jest jedyną istniejącą domyślnie). Tak samo programy w większości nie są systemem. Ja hyberfile wywalam całkiem, swapa albo w ramdrive, albo na innym dysku trzymam, profile userów i programy nie wymagające instalacji po formacie c: na innej partycji. Na partycji systemowej przy XP mam zajęte nie więcej niż 8GB przy XP. Przy 7 niestety backupy plików systemowych winsxs rosną w nieskończoność. Więc przy 7 partycja systemowa to min. 16GB a bezpieczniej ze 30. Co gorsza nawet obraz systemu niewiele pomaga, bo po jego odzyskaniu i tak wszystkie poprawki się instalują. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:52. |