Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Ile zajmuje Twoja Partycja systemowa? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/ile-zajmuje-twoja-partycja-systemowa-92873/)

misiozol 04.11.2013 23:25

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1265321)
Nie filozofuj misiozol... nie obchodzi nikogo jak rozmieściłeś dane, tylko ile masz zajęte na partycji systemowej DOSŁOWNIE, co jest tematem ankiety.

To po co zakladasz jak cie nie obchodzi, partycja ma 500gb a zajete ~420 skoro tak, a bedzie zajete wiecej im masz wieksza partycje bo skoro masz partycje 500gb to czemu jej nie uzyc , sam namaciles :P

Jarson 04.11.2013 23:24

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1265313)
Nie mam partycji "C".

Gdybym mial to pewnie wrzucilbym tam system (6 GB) i potrzebne programy (30 GB). Z racji ze potrzebne programy korzystaja z bibliotek (210 GB) to robie FusionDrive/LVM i system sam sobie zarzadza tym co ma byc trzymane na SSD a co na HDD.

Nie ma takiej funkcji w Windows? To naprawde jest swietne rozwiazanie!

Jest. Tyle, że za pomocą hardware i odpowiednich sterowników, system nie zrobi tego domyślnie, jeśli otrzyma konfig SSD+HDD.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1265321)
Nie filozofuj misiozol... nie obchodzi nikogo jak rozmieściłeś dane, tylko ile masz zajęte na partycji systemowej DOSŁOWNIE, co jest tematem ankiety.
M@X, czyli zaznacz 36GB... no ludzie to jest prosta ankieta, szacujcie jeśli macie pokombinowane, a nie typowe polskie hasełko "nie da sie"...

W NTFS też mogę zrobić wolumin na jednej partycji używający przestrzeni z drugiej partycji, zdaje się nazywało się to wolumin dynamiczny czy jakoś tak, dawno nie używałem.

A ja dopiero po tym poście zrozumiałem dokładnie, co masz na myśli :) Najpierw pomyślałem - przecież jeżeli ktoś trzyma na C również dane, na przykład dlatego, że w sklepie komputerowym nie podzielili mu dwuterabajtowego dysku twardego na żadne partycje a sam nie umie tego zrobić, to przecież system może zajmować ułamek z tego. Ale po tym poście pomyślałem, że przecież masz rację - przecież jeżeli ktoś tego nie potrafi, to będzie potrzebował bardzo pojemnego SSD (no - ew. zmienić przyzwyczajenia, co wyjdzie taniej :)).

No to głosujemy... Mam zajęte nieco ponad 90 GB ze 100, z czego zdecydowana większość to gry ze Steam; po przejściu nie odinstalowuję od razu, żeby w razie chęci powrotu nie musieć ściągać jeszcze raz (np. takie GTA IV ma 15 GB, sporawo jednak, a tylko w nocy mam 30 Mb - w dzień 7). Stąd ostatnio mam tak, że chcąc zainstalować jedną grę muszę usunąć drugą. A najciekawsze jest to, że gram niewiele (może z 10h w miesiącu) i to po prostu kilkuletnie naleciałości :D

Patrix 04.11.2013 23:18

Więc zaznacz, tak jak pasuje.
Nie pamiętam czy są jakieś SSD pomiędzy 500GB, a 1TB, ale napewno drogo by Cię wyszło, dlatego masz zrobioną hybrydę z HDD.

M@X 04.11.2013 23:14

Mam zajete 341 GB na partycji systemowej, ktora liczy 623 GB zatem.

Patrix 04.11.2013 23:07

M@X, czyli zaznacz 36GB... no ludzie to jest prosta ankieta, szacujcie jeśli macie pokombinowane, a nie typowe polskie hasełko "nie da sie"...

W NTFS też mogę zrobić wolumin na jednej partycji używający przestrzeni z drugiej partycji, zdaje się nazywało się to wolumin dynamiczny czy jakoś tak, dawno nie używałem.

misiozol 04.11.2013 22:44

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1265311)
Partycja systemowa. Pytanie jest precyzyjne. Ale formalnie dopisałem, że chodzi o C.

Widzisz no nie tak do konca bo partycja systemowa moze byc 1 i miec pojemnosc 300gb tyle ile ma dysk co wcale nie znaczy ze system bedzie tyle zajmowal , a uzytkownik bedzie jej uzywal do skladowania danych np w moich dokumentach czy tez na pulpicie ,z tad moje zapytanie jest bo jak bys sprecyzowal np systemowe foldery windows/linux/mac to sie zgodze calkowicie :spoko:

gallus 04.11.2013 22:10

Aktualnie W7 x64 ultimate po dzisiejszym formacie ze sterownikami i przeglądarką oraz av zajmuje 21,5GB.

M@X 04.11.2013 21:34

Nie mam partycji "C".

Gdybym mial to pewnie wrzucilbym tam system (6 GB) i potrzebne programy (30 GB). Z racji ze potrzebne programy korzystaja z bibliotek (210 GB) to robie FusionDrive/LVM i system sam sobie zarzadza tym co ma byc trzymane na SSD a co na HDD.

Nie ma takiej funkcji w Windows? To naprawde jest swietne rozwiazanie!

Patrix 04.11.2013 21:25

Partycja systemowa. Pytanie jest precyzyjne. Ale formalnie dopisałem, że chodzi o C.

misiozol 04.11.2013 21:18

Pytanie dosc nie sprecyzowane ,sam system czy wszystkie pliki na partycji systemowej wliczajac moje dokumenty/temp/pulpit i takie tam ? partycja systemowa u mnie to 50gb na win xp i mam srednio kolo 20% wolnego miejsca

Patrix 04.11.2013 21:01

Ile zajmuje Twoja Partycja systemowa?

Ankieta, sprawdzamy która pojemność SSD byłaby odpowiednia dla większości. Sprawdzamy dysk systemowy C.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:52.