![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie, no nie będę polemizował z ludźmi leżącymi przed monitorem
, szczególnie, że wszystkie monitoty LCD z DZISIEJSZYCH czasów zapewniają wystarczające pole widzenia. wady w postaci martwych pixeli zaczynają przechodzić do przeszłości (czytać co gwarancje dają) kolory (odwzorowanie) są świetne a co do rozmazywania się obrazu......wszystko zależy, czy tylko obraz monitora się rozmazuje...
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 28.12.2002
![]() |
Tak jak pisalem... katy sa strasznie wazne, a dopiero w matrycach PVA sa one idealne, takie jak na CRT. Na matrycach TN jakiegolwiek skrecenie glowy widoczne jest na ekranie znieksztalceniem kolorow, zachodzeniem "czarnego" na caly ekran. Z poczatku tez myslalem ze to tak musi byc, ale jak zobaczylem monitor z matryca PVA od razu sie zakochalem;D I teraz jak bede kupowal LCD to tylko z matryca PVA...
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
u mnie dopiero jak stane pionowo nad monitorem to dol troche ciemnieje/jasnieje (nawet nie wiem jak to nazwac )pozdro
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
Praktyka jest taka, ze matryce TN obojetnie jakie maja katy widzenia i tak znieksztalcaja obraz - jedyne ustawienie, jakie pozwala cieszyc sie takim monitorem to calkowicie frontalne. Matryce PVA maja nawet katy wiedzenia 178/178, co faktycznie pozwala patrzec na monitor nawet z boku i obraz nadal jest w miare normalny (jest rozjasniony). Kazy, kto bedzie mial porownanie od razu doceni zarowno sama matryce PVA, jak i katy widzenia - oczywiscie w stosunku do matryc TN.
|
|
|
#5 |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co do kątów widzenia - jest to ważne moim zdaniem, szczególnie jak się chce w parę osób jakiś film obejrzeć.
Mój LCD w laptopie (IBM T23) jest już dosyć stary i widzę, że czasem przydałby sie nowocześniejszy wyświetlacz... Poza tym to ja po staremu - tylko iiyama
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
panowie - wy wszyscy macie starocie.
liczy się sprzęt z tego roku
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Cytat:
Ale o dziwo - sprawuje się lepiej niż niejeden bardziej markowy w takim wieku - albo i młodszy Wiesz @ed hunter - jakby tak patrzeć, to powinniśmy co 2 lata wymienić cały komputer, co 3 monitor, samochód po 5-6 latach to złom, pralka i lodówka to max 8-10 itd. - niedługo wyjdzie, że trzeba by zarabiać i mieć pieniądze tylko na wymiany tych sprzętów Pozdrawiam ro29 |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Przesiądź się na coś lepszego - np. Iiyamę 19" CRT i zobaczysz co to różnica. Nie oglądaj u kogoś/w sklepie, tylko usiądź i popracuj. Wiem, bo miałem Daewoo z tego rocznika i mówiłem podobnie dopóki nie zamieniłem na Iiyamę. Natomiast dalsza różnica między LCD a CRT to, moim zdaniem, nie kwestia rozdzielczości, ale brak migotania oraz ostrość! Mi się wzrok mniej męczy jak siedzę przy LCDku.
Ostatnio zmieniany przez Kris : 28.02.2006 o godz. 08:26 |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
) - było gorzej. Natomiast w porównaniu z 17" NEC, LG czy Philips (nie pamiętam modeli - raczej te z dolnej półki) - to powiedziałbym, że ich plusem była wielkość - natomiast jakoś porównywalna z moim.Natomiast miałem też okazję korzystać z Sony CRT 17" (Flatron) - i mimo iż siedziałem przed nim tylko kilka razy (i to zdecydowanie krócej niż przed wymienionymi chociażby Philips czy NEC) - to jego jakoś była dla mnie powalająca I zgadzam się z Tobą, że np. taka dobra Iiyamę z płaskim ekranem na pewno jest lepsza od mojego Daewoo A co do wzroku - to na pewno plus LCD - aczkolwiek ja jeszcze tego nie miałem okazji sprawdzić. A co do CRT - dużo zależy od przyzwyczajenia i oczywiście parametrów - odświeżanie 75 Hz lub mniej to dla mnie masakra (jak już wspominałem kiedyś, siedziałem raz pół godziny przed monitorem z chyba @60 Hz - i czułem to przez następne kilka godzin ...) Pozdrawiam ro29 |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 15.12.2003
![]() |
Witam! Po weekendzie majowym mam sobie zamiar sprawić monitorek LCD `17. O ile w temacie nagrywanie CD/DVD całkiem sobie radze to w monitorach jestem już zupełnie zielony
Nie chce was dręczyć pytaniami który najlepszy bo oferata rynkowa jest dość spora, a każdy i tak zachwalałby coś innego. Wybór w zasadzie sprowadza się do dwóch modeli, a mianowicie:Philips 170B6CS ( opis TUTAJ ) lub BenQ FP71E+ ( opis TUTAJ ) Philipsa miałbym za 1070zł, a BenQ za 1000zł (obie ceny z wliczonymi kosztami przesyłki) A więc który z tych dwóch modeli lepiej wybrać Może ktoś z Was posiady któryś z tych monitorków i może coś o nim powiedzieć. Aha - monitor głownie będzie służył do: przeglądania netu (85% czasu), oglądanie filmów (raczej divx bo do DVD mam kino Domowe - 10% czasu) no i czasem może w coś zagram - czyli te 5% czasu ale zapodałem statystyki
|
|
|
|
#12 | |
|
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Znam wiele osób co pracuja na monitorach z jeszcze niższym odświerzaniem i nie narzekają
Ostatnio zmieniany przez mgit : 29.04.2006 o godz. 22:51 |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
tylko matryca MVA ... reszta to smietnik
|
|
|
#14 | |
|
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Cytat:
... sie zgadza
|
|
|
|
#15 | |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 15.12.2003
![]() |
Cytat:
Czyli że żaden z tych nie jest za dobry?? To w takim razie co do 1000zł?
|
|
|
![]() |
|
|