![]() |
z raid0 komputer nabiera wigoru ale pod warunkiem ze masz 1GB ram'u i szybkiego procka
co z tego ze wsadzisz mu szybkie dyski w maciorce jak reszta tego lancucha jest z papieru :| a co do sterownikow - jeszcze nie widzialem/slyszalem zeby instalacja sterownikow producennta do chipsetu wplynela negatywnie na prace komputera :| wydajnosc - by w prosty sposob sprawdzic czy tez zobaczyc roznice miedzy dyskami w macierzy a pojedynczym zrob np. sume kontrolna (sfv/md5) programem hksfv z 1GB zbioru najpierw zrob test na pojedynczym a pozniej na 'sklejonych' |
A czy RAID mo***380;e by***263; montowany na ka***380;dym systemie tzn np na r***243;***380;nych dystrybucjach linux'a?
|
od bodajze konca 2005 roku mozesz instalowac dystrybucje na macierzach raid0
sa to kontrolery (sli3112/4, nforce) software'owe wiec wczesniej nie mozna bylo to byl pierwszy problem ... drugi ostatnio mi sie przytrafil :] nie mozna zainstalowac mandrake 2007/2008 na ICHR9 z dyskami hitachi/ibm sieje bledami co ciekawe podlaczone dwa dyski seagate czy tez samsung instalacja bez problemu |
Cytat:
Sprawd***378; najpierw jakim***347; programem np.: HD Tach czy macierz dzia***322;a prawid***322;owo, to znaczy czy program poka***380;e kontroler ustawiony w RAID 0 , a wielko***347;***263; dysku to suma obydwu, no i czy pr***281;dko***347;***263; jest taka jak powinna czyli niemal 2-krotnie wi***281;ksza. Kiedy***347; mia***322;em sytuacj***281;, ***380;e kontroler Raid dzieli***322; przerwanie z kart***261; kontrolerem USB na PCI i dzia***322;a***322; przez to piekielnie wolno ... pozdrawiam |
Może inaczej... Raid działał i rewelacyjnie co nawet poznałem przy głupim otwieraniu folderu gdzie bylo sporo roznych ikon. Na raidzie otwierało się błyskawicznie, a po przesiadce na jeden dysk odczułem różnice...
@AleX69 Powiem Tobie tak... mam w kompie aktualnie 3 nagrywarki dvd: Asus 1814BLT [sata], stary poczciwy Liteon SOHW-832S czytający każdą płytke [IDE PRIMARY MASTER] oraz nec 7173A [IDE PRIMARY SLAVE]. Gdy system mam zainstalowany na jednym dysku wtedy zaraz po zainstalowaniu XP mam zainstalowane standardowe stery do kontrolerów ide i sata. Powiem Ci, że działają rewelacyjnie niż stery IDE od nVidii. Chodzi głównie o nagrywarki podpięte pod IDE. Obojętnie czy mam ustawione ręcznie w XP na UDMA33 oba napędy, czy żeby bios sam ustalał transfer danych to odtwarzanie filmów dvd się nieziemsko przycina i transfer jest naprawdę przykry. Jeżeli chodzi o nagrywarkę SATA wszystko jest okey. Walczyłem już spory czas temu z tym ale Y@nkee kazał mi odinstalować stero IDE nVidii i naprawde było lepiej. Gdy zainstalowałem system na RAIDZIE to automatycznie zainstalował mi on sterowniki IDE od nvidii i nie moglem powrocic do standardowych, gdyż kończyło się to zawieszeniem kompa albo po prostu rozwaleniem systemu i ponowną jego instalacją. Nic nie poradze, że jestem przywiązany do moich napędów IDE... Od jakiegoś czasu planuję zmienić płytę, procka, ram i grafe. Odnośnie płyty to wybór padł na Gigabyte P35-DS3R. Póki co jakiegoś proca celka 2.66 i 1GB ramu posiadam w zastępstwie... pożycze tylko grafe i bede dalej wracał do RAIDa :-). A moja płyta obecna MSI K8N PLATINUM jest naprawdę świetną płytą i szkoda mi się z nią żegnać... ale cóż na to poradzę... |
Ilość załączników: 2
KarolluZ@ sprwdz zasoby systemowe plyty glownej
tak jak napisal wczesniej Arepo@ wyglad na share'owanie przerwan kilka dni temu mialem tez podobny problem ... mysz na usb oraz wszystkie procesy dostawaly lag'a/czkawki tak co jakies 10/15 sec a stalo sie tak po podlaczeniu dodatkowej nagrywarki na sata :hmm: Załącznik 42930 dostawalem swira - no i co zrobilem ... jak czlowiek nie wie co zrobic to zaczalem wiec studiowac fora i instrukcje ... okazalo sie ze dla kontrolera ich9r i jego poprawnej pracy dzieli - rowniez przy sata - napedy na master i slave ... stad te kolory gniazd sata czerwony/czarny :> sata1/2/5/6 czerwony master sata3/4 czarny slave Załącznik 42931 pomoglo jak reka odial :] co do sterownikow wiekszosc nie wie do czego tak naprawde sluza dodatkowe sterowniki IDE SW nvidi instalowane do kontrolera nforce2/3/4 ... i uzytkownicy zrobili z nich blaszanego wilka :] a wystarczy tylko przeczytac Cytat:
|
Witam !
Pozwolę sobie odświeżyć temat ponieważ mam podobny problem, który mieści się chyba w granicach tego wątku. Serial ATA i uruchamianie kompa Zamontowałem w kompie nową nagrywarkę DVD-RW czyli Lite-On LH20A1L. Ale musiałem dokonać pewnych zmian w BIOS-ie ponieważ jest ona na Serial ATA oraz doinstalować sterowniki SATA dla płyty głównej KT6 Delta-SR. Niestety, okazuje się, że wydłuża się czas uruchamiania komputera co objawia się komunikatem (zdj.1), który bardzo mnie irytuje. BIOS, który mam przedstawia zdj.2, a zmian dokonałem w pozycji przedstawionej na zdj.3. Co zrobić, aby tę część uruchamiania kompa naprawić i ów komunikat zlikwidować ? Zdj.1. http://img91.imageshack.us/img91/892...latahh9.th.jpg Zdj.2. http://img299.imageshack.us/img299/3691/bios2iz1.th.jpg Zdj.3. http://img147.imageshack.us/img147/2526/bioslf6.th.jpg |
Ależ moim skromnym zdaniem tego nie da się przyspieszyć i zlikwidować tego komunikatu, ponieważ to co masz na zdj 1, to kontroler SATA VIA i on sobie wykrywa urządzenia SATA podłączone do twojej płyty... tak będzie za każdym włączeniem komputera ;). Tylko do końca nie rozumiem tego, dlaczego masz tam na zdj 3 ustawione na disabled !?
|
Postanowiłem lekko odkurzyć temat, ponieważ w niedziele zmieniałem dyski w kompie i przesiadłem się z dwóch WD 160GB YS na dwa samsungi 640GB. Wczesniej zrobilem kopie danych z raida [mówie tu o strippingu], wymienilem dyski i postawilem na nowo xpka i teraz problem mam tego typu, że jeden z dysków w raidzie po prostu ma jakies kosmiczne opoznienia w wyniku czego w podglądzie dziennika zdarzeń mam na czerwono głównie królujący jeden komunikat
Urządzenie \Device\Scsi\Jraid1 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu. Mam płytę główną Gigabyte P35-DS3R i raida0 nie na intelu tylko na wytworze gigabyte [widocznie moge dwa raidy mieć]. Generalnie po zainstalowaniu sterowników, czy raczej oprogramowania od raida od gigabyte póki co problem zniknął. Także nie wiem czy problem się rozwiązał. Wspomnę tylko, że mam zasilacz corsair 520W z odpinanymi kablami. Z modelu wyższego od corsarza wziąłem kabelek zasilający od sata, który ma 3 końcówki i podłączyłem u siebie, ponieważ podłączyłem 3 dyski, a dwa mam w raidzie a jeden luzem, a standardowo do mojego modelu corsarz dawał kabelek tylko z dwoma zasilaniami sata. Czy jest możliwość, że przeciążyłem/przeciążam zasilanie !? I jeszcze jedno... pytanie zasadnicze... który raid by był wydajniejszy...intel czy mój twor od gigabyte :-) |
Niemożliwe że przeciążyłeś zasilacz.
Jeśli chodzi o 640-stki Samsunga to sprawdziłeś czy mają taką samą prędkość ?, bo jak wiadomo ten model to każdy inny, a wtedy robienie z nich RAID 0 stoi pod wielkim znakiem zapytania. Pozdrawiam. |
Cytat:
Dzisiaj nie miałem jeszcze żadnej zawiechy i póki wszystko pracuje "normalnie". Także jakby to było rozwiązanie, czyli wgranie oprogramowania do raida, to już nie wiem co myśleć, bo jakoś tego nigdy nie robiłem :-) A w kompie mam tak [wszystko na sata]: 2x640GB Samsung Caviar 200GB asus drw-1814BLT LG GGW-H20L c2d e6550 2.33 Gigabyte P35-DS3R 2x2GB/800 Patriot CL5 grafa ati x1950GT 512MB także sądzę, że prądu powinno mi wystarczyć :-) |
Cytat:
pozdrawiam |
Cytat:
|
Najlepiej sprawdź wersję biosu i prędkość programem HD Tach. Poczytaj też koniecznie ten temat.
pozdrawiam |
czy mozna dodac kolejny dysk do raidu, bez rozwalania macierzy?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:31. |