Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   [KOMENTARZE DO TEMATU: Projekt Freeware] (https://forum.cdrinfo.pl/f113/komentarze-tematu-projekt-freeware-52332/)

artoor 27.05.2005 08:55

Ja jeszcze uzywam takich dwoch softow, jesli chodzi o mp3
- Mp3Tag - darmowy z mozliwoscia uzytkowania w jezyku polskim, program, jak sama nazwa wskazuje do zabawy tag'ami mp3jek. Wiele mozliwosci jesli chodzi o zmiany nazw plikow wg zadanego przez nas wzorca, sciaganie nazw calych albumow na podstawie plikow mp3 znajdujacych sie na dysku...
- Mp3Gain - rowniez darmowy sofcik do analizy glosnosci mp3. Mozliwosc znormalizowania glosnosci utowrow znajdujacych sie na dysku... dla osob sluchajacych muzy z mp3jek na kompie moze okazac sie przydatne, szczegolnie jesli mamy wiele utworow z roznych albumow i pojedynczych mp3jek, ktotrych glosnosc rozni sie znacznie...

Pozdrawiam!

DreamCrusher 27.05.2005 12:01

czesto uzywam programu o nazwie EvilLyrics - wyszukuje text aktualnie odtwarzanego utworu - wspolpracuje z:
Winamp
WMP 9
iTunes
MusicMatch
Foobar
MediaMonkey
Real Player
QCD
Y!Music
XMPlay
AlbumPlayer

loki7777 27.05.2005 12:28

Mam problem 1 strona nie chce wczytac mi sie do konca, konczy wczytywanie na Ant Movie Catalog i stoi w miejscu, zarowno firefox jak i opera

andy 27.05.2005 15:41

Czy zna ktoś może program do generowania hashy z tekstu[hash kalkulator]. Oczywiście freeware, malutki, nieinstalacyjny.

kraluk 27.05.2005 16:06

Cytat:

Napisany przez @ndy
Czy zna ktoś może program do generowania hashy z tekstu[hash kalkulator]. Oczywiście freeware, malutki, nieinstalacyjny.

Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale znalazłem stronę, która tak hashuje:)
http://bfl.rctek.com/tools/?tool=hasher

Natomiast jeśli chodzi o program, to takie coś znalazłem:
http://www.slavasoft.com/zip/hashcalc.zip
Soft jest oczywiście freeware 8 )

ro29 28.05.2005 22:39

Cytat:

Napisany przez sobrus
.....

Przydatny kombajn (ma tyle rzeczy ze nie sposob wymienic :P zobaczcie screenshoty)
WinBar

Witam !
Program bardzo podobny do używanego przeze mnie programu StatBar ***8211; trochę inny wygląd, niektóre funkcje lepsze, niektóre gorsze. I instaluje się bez żadnych problemów ***8211; czego nie mogą stwierdzić o tym StatBar (chociaż działa raczej OK). Jeśli jednak ktoś byłby zainteresowany ***8211; to podaję adres strony: http://www.statbar.nl/

A jeśli już zabieram głos w tym temacie, to miałbym takie pytanie ***8211; nie wiem, czy to dobre na nie miejsce, ale chodzi też o program typu freeware. Chodzi o to, że od niedawna mam cyfrówkę, którą zostałem obdarowany i poszukuję dobrego programu do katalogowania zdjęć. Prawdę mówiąc, przetestowałem już kilka aplikacji i niestety żadna z nich, nie przypadła mi w pełni do gustu. Najbardziej spodobał mi się program Picassa 2 ***8211; ale ma dwie wady ***8211; mniejszą ***8211; jest po angielsku, i większą ***8211; za każdym razem, jak się uruchamiał, to szukał mi na dysku nowych zdjęć ***8211; i co gorsza innych plików graficznych. I nie za bardzo wiedziałem jak to wyłączyć.
Kilka dni temu, zmuszony byłem zrobić reinstalację i teraz myślę co tu zainstalować. Moje wymagania to głównie ***8211; w miarę szybkie działanie, dużo opcji (ale nie przesadnie), w miarę łatwość obsługi. W sumie myślę o tym Picassa, ale jeśli ktoś ma inne rady.
Więc zwracam się, głównie do użytkowników aparatów cyfrowych, aby mi coś doradzili ***8211; za wszystkie rady z góry dziękuję !
Pozdrawiam

ro29

Calme 29.05.2005 00:40

Cytat:

Napisany przez ro29
.. poszukuję dobrego programu do katalogowania zdjęć. Prawdę mówiąc, przetestowałem już kilka aplikacji i niestety żadna z nich, nie przypadła mi w pełni do gustu. Najbardziej spodobał mi się program Picassa 2 ***8211; ale ma dwie wady ***8211; mniejszą ***8211; jest po angielsku, i większą ***8211; za każdym razem, jak się uruchamiał, to szukał mi na dysku nowych zdjęć ***8211; i co gorsza innych plików graficznych. I nie za bardzo wiedziałem jak to wyłączyć.

Moim skromnym zdaniem w sofcie free Picassa 2 jako program do katalogowania zdjęć jest nie do przebicia - natomiast jeśli chodzi o to szukanie zdjęć za każdym razem to kwestia odpowiednich ustawień programu i wszystko będzie ok
Wchodzisz w program następnie menu >Tools > Folder Manager i tutaj na liście z lewej strony oznaczasz katalogi, które mają być wyłączone ze skanowania. które mają być stale obserwowane w poszukiwaniu zmian lub te, które mają być przeskanowane tylko 1 raz na początku instalacji programu - to wszystko :)
Ja bym z tej aplikacji nie rezygnował IMHO dla mnie jest świetna :)

sobrus 29.05.2005 11:03

Znam statbar (ale nie pamietam z jakiego powodu stwierdzilem ze winbar jest lepszy ??? ). Oba programy sa bardzo podobne nawet sie zastanawialem czy przypadkiem nie robi ich ten sam gosc :)
Do obslugi cyfrowki uzywam managera plikow (do kopiowania) i XnView (do ogladania) ;) ale na snapfiles jest osobny dzial do katalogowania zdjec:
tu
Moze znajdziesz cos jesli picassa zawiedzie.

ro29 29.05.2005 12:48

Cytat:

Napisany przez Calme
Moim skromnym zdaniem w sofcie free Picassa 2 jako program do katalogowania zdjęć jest nie do przebicia - natomiast jeśli chodzi o to szukanie zdjęć za każdym razem to kwestia odpowiednich ustawień programu i wszystko będzie ok
Wchodzisz w program następnie menu >Tools > Folder Manager i tutaj na liście z lewej strony oznaczasz katalogi, które mają być wyłączone ze skanowania. które mają być stale obserwowane w poszukiwaniu zmian lub te, które mają być przeskanowane tylko 1 raz na początku instalacji programu - to wszystko :)
Ja bym z tej aplikacji nie rezygnował IMHO dla mnie jest świetna :)

Witam !
Dzięki za rady - chyba z powrotem zainstaluję ten program (robiłem reinstalkę, więc wszystko zniknęło). Ciekaw tylko jestem (bo poprzednio nie sprawdzałem), jak on sobie radzi, jakbym miał zdjęcia na płycie, a nie na dysku. Będę musiał to sprawdzić.
I dzięki @sobrus za ciekawy link - jak będę miał dostęp do łącza stałego, to może coś ściągnę i przetestuję. I w kwestii Twojej wypowiedzi - ja aktualnie, też tak samo robię - przegrywam pliki z karty i oglądam w IrfanView - ale jak będzie tych zdjęć coraz więcej, to przydałby się program do katalogowania.
Pozdrawiam wszystkich w ten upalny dzień :piwo:
ro29

artoor 30.05.2005 17:28

Pozwole sobie zapytac... poszukuje programu, ktory umozliwia usuwanie plikow, ktorych z jakichs dziwnych przyczyn z poziomu uruchomionego windowsa usunac sie nie da. Kiedys mi sie obil o oczy, ale nie pamietam gdzie... ani jaka byla jego nazwa. Dziala w ten sposob ze po kliku prawym na plik z menu mozna bylo wybrac opcje usuniecia go przy ponownym uruchomieniu kompa... a inny, po prostu z poziomu programu trzeba bylo wybrac plik do usuniecia i robil to samo.

Oczywiscie chodzi mi o free, bo east-tec eraser niestety jest platny - a ma miedzy innymi mase ciekawych opcji...

Calme 30.05.2005 17:41

hmm a Eraser
nim probowales ??

artoor 30.05.2005 17:58

Cytat:

Napisany przez Calme
hmm a Eraser
nim probowales ??

No wlasnie tak i niestety plik ktory z jakichs dziwnych powodow jest "w uzyciu" nie moze zostac usuniety... i tutaj mi brakuje tego zintegrowania zeby usunac przy kolejnym restarcie systemu.
Znalazlem cos co po czesci mnie satysfakcjonuje tutaj i wiem ze nie powinienem narzekac, ale troche mi brakuje tej cudnej opcji east-tec eraser'a co to z menu pod prawym wybiera sie "erase beyond recovery" i tak jak mowilem opcja przy uruchamianiu systemu. Moze ktos kojarzy takie fajne darmowe narzedzie?

Calme 30.05.2005 19:49

Dla osób zainteresowanych tematem :)
Pojawiła się nowa wersja świetnego darmowego pakera 7zip oznaczona numerem 4.20
Program obsługuje najpopularniejsze formaty archiwów (ZIP, RAR, ARJ), również linuksowe (bz2, gz, tar, rpm...) i oczywiście swój własny rewelacyjny 7z. Program do pobrania z SourceForge.net

Dodałem do spisu również 2 fajne freeware'owe "audio inspectorki"
Audio Identifier i Mr QuestionMan .

BD 30.05.2005 22:22

To ja tez cos dodam od siebie. Dzisiaj szukalem programow do tworzenia menu na plycie CD/DVD. Oczywiscie darmowy i do tego caly konfig powinine byc zapisany w pliku txt latwym do edycji (akurat menu mialo byc na PenDrive).

1. Custom CD Menu 1.7 - proste ale skuteczne i zgodne z zalozeniami podanymi powyzej.
http://www.smart-projects.net/customcdmenu.htm

2. Multi Install - kombajn do tworzenia zaawansowanych menu.
http://multiinstall.sourceforge.net

BD 30.05.2005 23:37

Moze ktos wie jak w 7-zip wlaczyc domyslny rodzaj kompresji na ZIP oraz podzial na paczki np po 1.44 MB?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:56.