Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   [KOMENTARZE DO TEMATU: Projekt Freeware] (https://forum.cdrinfo.pl/f113/komentarze-tematu-projekt-freeware-52332/)

raven66 06.06.2005 09:35

niestety, tu ci nie pomogę, bo kiedyś mi wpadł w łapki NetLimiter, który miał bardzo fajne możliwości, natomiast brakowało mu tej "freeware'owości"

raven66 06.06.2005 11:07

[ Calypso E-Mail 3.30 ]
do dodania do kategorii Internet/Klienci Email
znakomity klient mejlowy, nie rozwijany już od dłuższego czasu, ale dzięki temu wersja 3.30 jest freeware... a i tak funkcjonalność tego programu przewyższa niekiedy inne, nawet komercyjne ;) programy pocztowe
kilka zalet programu:
- możliwość obsługi kilku kont pocztowych dla jednego usera
- całe konto użytkownika jest trzymane w jednym pliku .box - wszystkie ustawienia kont pocztowych, wyglądu programu, ustawień toolbara, wszystkich innych detali - przy reinstalacji systemu wystarczy zgrać plik i wrzucić go ponownie po zainstalowaniu nowej wersji - wszystko pójdzie dalej jak gdyby nigdy nic
- plik .box może być zabezpieczony hasłem głównym - bez niego nikt niepowołany nie otworzy naszej skrzynki
- możliwość automatycznego wyłączania widoku HTML w podglądanych/oglądanych wiadomościach - nie ma ryzyka uruchomienia jakiegoś niefajnego skryptu

BD 06.06.2005 11:28

Kilka propozycji do grupy Narzedzia:

Startup Inspector - pozwala na kontrole autostartu systemu MS Windows.

RegCompact.NET - optymalizacja rejestrow MS Windows Nt/2000/XP/2003.

PageDefrag - defragmentacja pliku rejestru.

Calme 06.06.2005 19:47

Aplikacje zostały już dodane thx :piwo:
Z mojej strony jeszcze mała poniedziałkowa dokładka:

WinKeyFinder
Narzędzie do odzyskiwania zgubionego numeru seryjnego systemu Windows. Program pracuje z Windows 95, 98, ME, 2000, XP i 2003. Potrafi skopiować numer seryjny do schowka, zapisać go w pliku tekstowym, wydrukować oraz także daje nam możliwość zmiany go na inny.

CPU-Z
CPU-Z jest niewielkim programem bazującym na silniku sprzętowego wykrywania firmy Panopsys, pozwalającym na uzyskanie szczegółowych informacji na temat zainstalowanego w komputerze procesora. Dodatkowo aplikacja wykrywa i wyświetla szereg informacji o podstawowych elementach składowych naszego PC-ta. CPU-Z jest zupełnie darmowy i bez problemu współpracuje z systemami Windows 95, 98, Me, NT4, 2000 oraz XP.

ReNamer
ReNamer to niewielkie narzędzie do grupowej zmiany nazwy plików. Oferuje nam standardowe procedury zmiany nazwy, takie jak dodawanie przedrostków, przyrostków, całkowitą zamianę nazwy plików, numerowanie, zmianę wielkości znaków i inne. Dodatkowo zobaczymy w nim funkcję usuwania wolnych miejsc w nazwie, sekwencyjne nadawanie nazw plikom, usuwanie z nazwy cyfr i symboli oraz grupową zamianę rozszerzenia plików. Program pozwala na dodawanie wielu zasad zamiany plików dla uzyskania jak najlepszych efektów, a zasady te mogą zostać zapisane w programie do późniejszego ponownego ich użycia.

ATi Tray Tools
ATi Tray Tools to mała aplikacja, która uruchomiona w systemowym tray'u pozwala na szybką zmianę: ustawień wyświetlania Direct 3D oraz Open GL, taktowania procesora oraz pamięci na karcie graficznej i ustawień zwiększających wydajność 3D.

BD 06.06.2005 19:54

Cytat:

Napisany przez Calme
ReNamer
ReNamer to niewielkie narzędzie do grupowej zmiany nazwy plików. Oferuje nam standardowe procedury zmiany nazwy, takie jak dodawanie przedrostków, przyrostków, całkowitą zamianę nazwy plików, numerowanie, zmianę wielkości znaków i inne. Dodatkowo zobaczymy w nim funkcję usuwania wolnych miejsc w nazwie, sekwencyjne nadawanie nazw plikom, usuwanie z nazwy cyfr i symboli oraz grupową zamianę rozszerzenia plików. Program pozwala na dodawanie wielu zasad zamiany plików dla uzyskania jak najlepszych efektów, a zasady te mogą zostać zapisane w programie do późniejszego ponownego ich użycia.

To ja dodam tylko, ze w MS Windows XP mozna hurtowo zmieniac nazwy plikow. Robi sie to tak:

1. zaznaczamy wszystkie pliki ktorych nazwe chcemy zmienic
2. klikamy prawym klawiszem w zaznaczone nazwy
3. wybieramy zmien nazwe
4. wpisujemy nowa nazwe glowna i wciskamy enter

Teraz pozostaje zaczekac az system zmieni nazwy. Efekt koncowy to nazwa glowna + numerek.

artoor 06.06.2005 20:00

Cytat:

Napisany przez BD
To ja dodam tylko, ze w MS Windows XP mozna hurtowo zmieniac nazwy plikow. Robi sie to tak:

1. zaznaczamy wszystkie pliki ktorych nazwe chcemy zmienic
2. klikamy prawym klawiszem w zaznaczone nazwy
3. wybieramy zmien nazwe
4. wpisujemy nowa nazwe glowna i wciskamy enter

Teraz pozostaje zaczekac az system zmieni nazwy. Efekt koncowy to nazwa glowna + numerek.

Dobre info... ale gdyby wg jakiegos wzorca chciec zmienic (ewentualnie dodac jakis znak) to chyba nie zadziala nie? Aczkolwiek info, calkiem przydatne... czasem proste rzeczy najtrudniej rozpracowac :)

BD 06.06.2005 23:11

Cytat:

Napisany przez artoor
Dobre info... ale gdyby wg jakiegos wzorca chciec zmienic (ewentualnie dodac jakis znak) to chyba nie zadziala nie? Aczkolwiek info, calkiem przydatne... czasem proste rzeczy najtrudniej rozpracowac :)

Nie bardzo. Na przykład jeżeli chcesz nazwac pliki w wzorca obraze-x.jpg To robisz tak jak podalem w opisie i jako nazwe podajesz obrazek- i wciskasz enter. System sam doda numerki. Niestety nic wiecej nie mozna zrobic bo to tylko podstawy.

BD 06.06.2005 23:13

Cytat:

Napisany przez Calme
WinKeyFinder
Narzędzie do odzyskiwania zgubionego numeru seryjnego systemu Windows. Program pracuje z Windows 95, 98, ME, 2000, XP i 2003. Potrafi skopiować numer seryjny do schowka, zapisać go w pliku tekstowym, wydrukować oraz także daje nam możliwość zmiany go na inny.

Z tym trzeba uwazac bo nie wiem dlaczego program juz w czasie uruchamiania chce sie laczyc z zewnetrznym adresem IP.

Nie wiem w jakim celu nawiazywane jest to polaczenie ale zastanawiam sie czy przypadkiem autor nie kolekcjonuje numerow seryjnych ... i szczerze mowiac nie podoba mi sie to bo po co komu moj moj legalnie kupiony klucz.

ro29 07.06.2005 00:18

Cytat:

Napisany przez Piterniel
NetMeter - Jest najlepszą aplilacką Freeware do tego ;p
A co tych chcesz mieć lepsiejszego w tym ?:)

Witam !
OK - po bliższym zapoznaniu się z opcjami i ustawieniami też stwierdzam, że jest w porządku. Ale np. przydał mi by się w tym programie billing - dokładniejszy wykaz kiedy się łączyłem i na jak długo ?
A cała reszta jest w miarę OK.
Ale trafiłem też dziś wieczorem na darmowy AutoConnect - można się przez niego łączyć, wznawia połączenie, ma też statystyki, ale chyba bardziej ubogie niż NetMeter.
Pozdrawiam
ro29

raven66 08.06.2005 11:13

float's mobile agent a.k.a. fma
najlepszy program do synchronizacji telefonów Sony Ericsson z komputerem - za jego pomocą można m.in. odczytywać i wysyłać wiadomości SMS przez telefon, zrobić synchronizację książki adresowej, ustawić i wybrać profil, wykonywać rozliczne skrypty z użyciem telefonu, wgrać lub ściągnąć dźwięki, obrazy, tematy, gry :)
wszystko co potrzeba, to telefon SE, fma i oczywiście kabel, IrDA lub Bluetooth [uwaga! IrDA nie obsługuje OBEXu, więc za jej pomocą nie da się "downloadować" plików z telefonu na kompa]

SendFile
program do uploadowania plików [gry, obrazy, dźwięki, tematy] do telefonów Sony Ericsson - przydatny np. jeśli ktoś posiada T230 lub inny model, w którym nie można przeprowadzić pełnej synchronizacji za pomocą fma
do poprawnego działania SendFile wymaga zainstalowanego Mobile Phone Monitor, który jest możliwy do ściągnięcia [ stąd ] lub [ stąd ]

- - -

Kod:

float's mobile agent a.k.a. fma
najlepszy program do synchronizacji telefonów Sony Ericsson z komputerem - za jego pomocą można m.in. odczytywać i wysyłać wiadomości SMS przez telefon, zrobić synchronizację książki adresowej, ustawić i wybrać profil, wykonywać rozliczne skrypty z użyciem telefonu, wgrać lub ściągnąć dźwięki, obrazy, tematy, gry :)
wszystko co potrzeba, to telefon SE, fma i oczywiście kabel, IrDA lub Bluetooth [uwaga! IrDA nie obsługuje OBEXu, więc za jej pomocą nie da się "downloadować" plików z telefonu na kompa]

SendFile
program do uploadowania plików [gry, obrazy, dźwięki, tematy] do telefonów Sony Ericsson - przydatny np. jeśli ktoś posiada T230 lub inny model, w którym nie można przeprowadzić pełnej synchronizacji za pomocą fma
do poprawnego działania SendFile wymaga zainstalowanego Mobile Phone Monitor, który jest możliwy do ściągnięcia [ stąd ] lub [ stąd ]

eee... :blee: jak dodać kod do tego co napisałem, aby potem już tylko przekopiować i nie bawić się w ponowne robienie BBCode? bo ujęcie w znaczniki "[ code ]" daje coś takiego, a nie o to mi chodzi?

andy 08.06.2005 18:30

Czy zna ktoś "darmowy" program do robienia screenów ale scrolowanym oknom. Tak jak robi to Snagit?

loki7777 23.06.2005 15:28

Dobra odswieze temat, bo chyba ludzie o nim zapomnieli.Czy jest jakis soft otwierajacy bazy accessa?OpenOffice tego nie robi, a cos innego?
I prosba do moderatora, czy moze przekleic(?) 1 strone na 10 np, bo przeinstalowalem winde na 2003 triala a i tak nie moge wczytac 1 strony do konca, stoi mi na 40 kilo i du*a

BD 23.06.2005 16:29

Cytat:

Napisany przez loki7777
I prosba do moderatora, czy moze przekleic(?) 1 strone na 10 np, bo przeinstalowalem winde na 2003 triala a i tak nie moge wczytac 1 strony do konca, stoi mi na 40 kilo i du*a

Nie bardzo sie da przykleic od 10 strony. Zainstaluj sobie inna przegladarke i sprawdz jak w niej zachowuje sie ta strona.

loki7777 23.06.2005 17:22

Nie dalo rady, a przekleic tylko 1 posta z linkami?Proszę, bo zależy mi na tym, aby wszystko w miare możliwości mieć legalne.Winde juz mam triala, offica tez triala, cdexa, no nero niekoniecznie triala:), dwie darmowe przegladarki, media playera clasic (super bo odtwarza menu z dvd:), wellgeta, dvd decryptera i truelocka(do szyfrowania partycji, tak na wszelki wypadek:)

IceManSpy 26.06.2005 23:49

Mam 2 pytania:

1. Czy openoffice i ofice maja takie same rozszerzenia np edytorow textowych?? jezeli nie to po "przrobce" da sie odczytac z jakoscia dobra??

2. Czy ThounderBird (no cos takiego :) ) ,przegladarka pocztowa, jest darmowa w 100% ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:48.