Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.07.2005, 18:55   #151
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Do kodeków dodałbym:
K-Lite Codec Pack

Opis:

K-Lite Codec Pack to doskonały zestaw kodeków dla twojego systemu. Dzięki tej paczce kodeków nie powinieneś mieć problemów z oglądaniem wiekszości filmów zakodowanych w takich formatach jak np. Dvix, Xvid itp

System: /98/ME/Win2K/XP/Win2k3/

Licencja: Freeware

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.07.2005, 19:15   #152
zick
.................

Data rejestracji: 15.10.2004
zick zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
to powiedz mi jak dokonac zaznaczenia w kilku warstwach jednoczesnie i wyciac tak zaznaczony obraz [nie copy visible, tylko to co jest na wybrancyh warstwach w postaci wielu warstw] oraz dokonac na nim przeksztalcenia?

jak obsluzyc warstwy tekstowe ps cs? albo jakiekolwiek nie gimpowe warstwy tekstowe?

wiesz stary, omnibusem to ja nie jestem
ale jak poczytasz moze się dowiesz
http://www.gimp.signs.pl/
albo tu
http://gimp.org.pl/wiki/GIMP
Stary 22.07.2005, 14:22   #153
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
po pierwsze nie mow do mnie stary.. bardzo tego nie lubie
po drugie - rownie dobrze mogles mi dac link do googla, bo te strony wyskakuja na pierwszych miejscach
gimpa uzywam dlugo, wiele sie z nim nameczylem i moge powiedziec, ze w sprawach jego obslugi jestem moze nie omnibusem, ale ikarusem - i wiem, ze tego sie nie da zrobic
Stary 22.07.2005, 14:50   #154
zick
.................

no coż , coś za coś
zgłoś to do opiekuna projektu...
a nie czepiaj się szczegółów...
software jest darmowy i na domowe potrzeby w zupełności zaspokaja moje wymagania

moze zapodaj link do lepszego darmowego projektu edycji grafiki pod windowsa,
skoro tak negujesz moje dobre chęci
Stary 22.07.2005, 16:38   #155
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nie czepiam sie programu czy szczegolow - tylko czepiam sie ciebie a konkretnie tekstu, ze umie wszytko to co komercyjny photoshop:
Cytat:
gimp pracuje z warstwami niczym nie odbiegając w funkcjonalności od "wielkiego"
Photoshopa
to jest bzdura.

wiec on jest dobry na domowe potrzeby czy umie wszystko co photoshop?

a tak zupelnie z innej beczki, to gimp jest w pierwszym poscie od samego poczatku, szkoda, ze nie zadales sobie trudu przeczytania posta, na ktory odpisujesz
Stary 22.07.2005, 17:45   #156
zick
.................

bzdurą jest to, że czepnąłeś się tak wyszukanej funkcji, której zwykły użytkownik nigdy nie wykorzysta poprawiając swoją np. zeskanowaną fotkę a wielu instaluje photoshopa by zredukować czerwone oczy lub coś w tym stylu...

a skoro jesteś takim uważnym czytelnikiem to napewno w treści mojego pierwszego posta zauważyłeś, że napisałem " do zabawy z obrazami "

być może zbyt pochopnie zamiast "prawie niczym" napisałem "niczym"
a to nie jest powód by podstępnie i po chamsku besztać z błotem czyjeś dobre chęci

uważam dyskusję między nami za zamkniętą

i życzę owocnej pracy przy wycinaniu obszaru zaznaczonego na kilku warstwach jednocześnie...

Ostatnio zmieniany przez zick : 22.07.2005 o godz. 18:17
zick jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.07.2005, 00:13   #157
raven66
dziobák [;

Data rejestracji: 08.03.2002
raven66 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja tam myślę że Sid się "czepił" bo napisałeś w swoim pierwszym poście o gimp'ie, że "mogę wszystko", stąd pewnie chciał się dowiedzieć... nie sądzę że było to po chamsku i podstępnie - jak dla mnie zwykłe pytanie

a photoshop i tak dla mnie pozostanie jednak niezastąpiony - przynajmniej do obróbki grafik do wydruku - gimpowi brakuje konwersji na cmyk'a - chyba że coś przegapiłem, ale mogłem przegapić, bo używałem go przez dosłownie 7 minut

jeśli się mylę i jest gdzieś konwersja, to proszę mnie poprawić

a tymczasem - pozdrawiam
raven66 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.07.2005, 14:32   #158
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
to oczywiste ze GIMP nie moze sie rownac z photoshopem jesli chodzi o zastosowania profesjonalne. Ale jednoczesnie jest to program tak zaawansowany ze zwyklemu uzytkownikowi starczy w 1500%. Czasem funkcje oferowane przez GIMP nawet bardziej mi sie podobaja niz te ktore pamietam z PS7 (jak na przyklad masa opcji przy zapisywaniu formatow takich jak JPG czy PNG - png w photoshopie bylo marne, kompresowalo gorzej niz GIF).

Ale interface to w gimpie jest marny - to fakt.
No i szkoda ze GIMP nie ma (a moze przegapilem) Healing Tool (chyba tak to sie nazywalo) - chyba moje ulubione narzedzie z PS.

Jesli chodzi o konwersje do CMYK to jest do tego plugin
http://www.blackfiveservices.co.uk/separate.shtml
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.07.2005, 11:31   #159
raven66
dziobák [;

Data rejestracji: 08.03.2002
raven66 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus
Jesli chodzi o konwersje do CMYK to jest do tego plugin
http://www.blackfiveservices.co.uk/separate.shtml
o widzisz, dzięki przyda się
raven66 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.08.2005, 22:09   #160
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 07.01.2005
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam po dosc dlugiej przerwie w temacie tego postu ale niestety ostatnio sprawy zawodowe zajmuja praktycznie prawie 90% mojego czasu wiec kuleje wszystko poczawszy od newsow na portalu do samej dzialanosci na forum od czasu do czasu jednak postaram sie wrzucic to i owo - mam prosbe do Moderatorow - gdyby ktos z Was dysponowal kiedys kawalkiem wiekszym wolnego czasu (marzyciel ze mnie to prosilbym o dodanie do 1 strony w poczatkowej liscie, >>programow, ktore byly wymieniane chyba na ostatnich 2 stronach - w pewnym momencie zabraklo juz nad tym kontroli i nie mialem czasu na biezaco ich dodawac a warto by bylo jednak bo tak to gubia sie gdzies na tych kolejnych stronach a i nie kazdy ma cierpliwosc to wszystko przejrzec - programiki maja juz podlozone linki i opisy takze tylko kwestia skopiowania i dodania do okreslonej kategorii
================================================== =====

MultiInstall
Jest zaawansowanym programem do autoringu płyt CD/DVD. Przy jego pomocy można tworzyć płyty z ulubionymi programami, filmami, grami, patchami do gier, muzyką, etc., na podobieństwo tych z czasopism komputerowych. Można również tworzyć projekty wielodyskowe (menu z zawartością i częścią programów na jednej płycie, reszta pozycji na pozostałych płytach) ponadto można zabezpieczyć zasoby hasłem, zaszyfrować nazwy plików, utworzyć pliki nfo, autorun, zmieniać wygląd okna programu za pomocą skórek, itp. Do każdego programu czy aplikacji na płycie można dodać opis, obrazek, muzykę w tle. To tylko niektóre z dostępnych opcji tego programu. Na uwagę zasługuje fakt, iż jest on freeware i posiada polskie tłumaczenie.

SpamFighter
Kolejny program do zwalczania spamu. Aplikacja opiera się o działania jego użytkowników, którzy sami tworzą bazę spamerów. Na chwilę obecną producent chwali się, że jest ich ponad kilkaset tysięcy, a każdego dnia przybywa ich około 800.

Nieoficjalny Service Pack dla Windows 98 SE 2.0.2 Final PL
Znany juz chyba wielu osobom ale można by dodać Przeznaczony tylko dla polskiej wersji systemu Windows 98 Second Edition. Zawiera ona wszystkie aktualizacje z Windows Update (oraz inne dodatki/poprawki), które są umieszczone w samorozpakowywującej się instalce, takiej, która jest wykorzystywana przez Microsoft do swoich aktualizacji. SP 2.0a dla Windows 98 SE zawiera tylko uaktualnienia systemu - nie zawiera: Internet Explorer 6, DirectX 9, Windows Media Player 9 i ich uaktualnień.

CCleaner
Program ma za zadanie usuwanie wszelkich śmieci w postaci plików .tmp powstających przy okazji używania różnego rodzaju programów. Oprócz tak oczywistych jak tymczasowe pliki internetowe, czy też cookies usuwa m.in. różnego rodzaju pliki .log i śmieci generowane przez Kazaa, Google Toolbar, Netscape, Office XP, Nero, Adobe Acrobat, WinRAR, itd. Program skanuje także rejestr, w poszukiwaniu niepotrzebnych wpisów.

WinGuard Pro 2005 Free Edition
Z pomocą programu można zablokować dostęp do wybranych elementów systemu Windows - będą one osiągalne dopiero po podaniu hasła. Aplikacja oferuje spore możliwości. Ochroną możemy objąć dostęp do Panelu sterowania, Eksploratora Windows, czy wybranych funkcji, jak np. połączenie internetowe, możliwość instalowania/usuwania programów lub menu zamykania systemu. Zablokowane mogą zostać również wybrane skróty klawiaturowe.

Iconoid
Iconoid to darmowy i prosty menedżer ikon na pulpicie. Za jego pomocą zmienimy kolor tła ikonki, kolor czcionki dla jej podpisu, zapiszemy i przywrócimy położenie każdej z ikon w różnych rozdzielczościach, szybko ukryjemy ikony, a wszystkimi możemy sterować z poziomu ikonki w zasobniku.

ForceVision
To niewielka przeglądarka plików graficznych o wyglądzie nieco przypominającym interfejs GIMP'a. Stanowi doskonałą alternatywe dla znanych programów, jak XNView, czy IrfanView. Posiada narzędzia pozwalające na podstawową obróbkę grafiki (obrót, zmiana formatu, kompresja JPEG, itp.), jak również na skanowanie obrazów oraz drukowanie. Całośc zawarta jest w półtora megabajtowym pliku.
Stary 05.08.2005, 03:44   #161
PIOTR34
..: DVD-VIDEO :..

Data rejestracji: 20.08.2003
PIOTR34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Proszę o dodanie tej pozycji Power Defragmenter 2.0.105

Power Defragmenter Bardzo ciekawy i chyba najmniejszy ze znanych program do defragmentacji plików, katalogów i dysków. Aplikacja tradycyjnie sprawdza rozmiar wolnego miejsca oraz rozmieszczenie plików na dysku. Następnie oblicza, czy dane mogą zostać zoptymalizowane, a jeśli tak, to program zabiera się do pracy. Power Defragmenter defragmentuje pojedyńcze pliki, będące najczęściej w użyciu. Często normalny defragmenter takie omija lub nie jest w stanie ich scalić. Program oparto na doskonałym Conting produkcji Sysinternals.

Strona: http://www.excessive-software.eu.tt/

Ostatnio zmieniany przez PIOTR34 : 05.08.2005 o godz. 03:46
PIOTR34 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.08.2005, 21:27   #162
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Uff w końcu znalazłem czas aby dodać zaległe programy (czyli od 126 postu) do głównej listy - gdyby ktoś wypatrzył jakiś niedziałający link lub jakieś nieścisłości proszę o info na priv.
Oczywiście w dlaszym ciągu zachęcam wszystkich do wyszukiwania ciekawych programów freeware i powiększania naszego zbioru.
Stary 07.08.2005, 10:47   #163
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

TapetA
Polski darmowy programik, który umożliwia automatyczną zmianę tapety pulpitu w Windows 98; ME; XP (działania na innych systemach nie testowano), może automatycznie zmieniać tapety co określony odstęp czasu z zakresu: od 1 minuty do 365 dni. Aplikacja obsługuje większość popularnych plików graficznych i umożliwia skalowanie wyświetlanej Tapety wg określonego algorytmu, do skalowania używane są filtry poprawiającejakość. Umożliwia też pobieranie plików tapet z sieci.
Stary 07.08.2005, 11:39   #164
DreamCrusher
Guru

Data rejestracji: 04.01.2003
DreamCrusher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Voice Flux Pro - program służący do uruchamiania programów głosem.

DreamCrusher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.09.2005, 09:48   #165
PIOTR34
..: DVD-VIDEO :..

Data rejestracji: 20.08.2003
PIOTR34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
VideoMax 0.8 beta
Program pozwalajacy dolaczyc napisy (tlumaczenie) do filmow MPEG, VideoCD
Odtwarzane razem z filmem VCD poprzez player zawarty w VideoMax. Oczywiście działa tylko na kompie.

VideoMax 1.0 pre-release version
Najnowsza wersja 1.0 programu do wprowadzania napisów do filmów VideoCD. Poza wieloma poprawkami wprowadzono możliwość zdefiniowania wyświetlania napisów bez tła, nowy interfejs i wiele innych. Aby zainstalować wersję 1.0 należy pobrać ver. 0.8 zainstalować i dograć plik z archiwum 1.0 do istniejącego już katalogu.

Strona Domowa

PIOTR34 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
darmowe programy, najlepsze programy freeware

Twoje uprawnienia: