Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.05.2015, 13:28   #1
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,559
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Kompilowanie systemu do jednej partycji

Kupiłem dziś dysk SSD, który ma pójść pod system (Kingston SSDNow V300 120 GB, znam oczywiście wydajniejsze, ale ten mi w zupełności wystarczy). Nie chcąc się zanadto męczyć z przenoszeniem systemu (najprostsze klonowanie 1:1 odpada, gdyż przenoszę z HDD 640 GB) wymyśliłem, że stworzę programem EaseUS Todo Backup kopię zapasową systemu, postawię szybko Windowsa na SSD i stamtąd przywrócę kopię.

Pomysł ma wadę - w toku dziejów niektóre programy z braku miejsca na C: instalowałem na partycji D: i teraz EaseUS jako system widzi C o pojemności 100 GB i D - 50 GB. Za dużo jak na nowy SSD. Na dodatek na D zainstalowany jest XP (sentyment), więc opcja łączenia partycji raczej odpada.

Pytanie brzmi - czy da się to szybko i wygodnie ogarnąć bez ruszania partycji D? Bo bez wątpienia najszybciej będzie wywalić z D XP, zmniejszyć rozmiar obu partycji (na C mam teraz wolne 20 GB, a jak wywalę XP to na D zrobi się co najmniej 40 GB) i po kłopocie. Jednak wówczas dalej będę miał system rozbity na dwóch partycjach, być może na SSD też będę musiał wykonać dwie żeby z powodzeniem przywrócić kopię zapasową - ogólnie rozwiązanie nieco za bardzo na piechotę.

W najgorszym wypadku planuję połączyć obie partycję na obecnym systemie, w takim wypadku najwyżej jeśli jakiś program był zainstalowany na D, to po prostu nie da się go już uruchomić bez ponownej instalacji. Wolałbym jednak móc "wyłapać", co z dysku D przynależy do mojej siódemki , a nie próbować na siłę.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.05.2015, 13:55   #2
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Najszybciej to będzie zainstalować na nowo system na SSD. :P

Albo przeczyść C:\ ze zbędnych danych, zmniejsz rozmiar partycji (np. GParted bo Windowsowe dskmgmnt mają dziwne ograniczenia) i sklonuj na SSD. Mści się na tobie filozofia żenienia prywatnych danych z systemem operacyjnym.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 14.05.2015 o godz. 13:58
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.05.2015, 14:26   #3
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,771
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Acronis przeniesie i zrobi wszystko automatycznie tylko trzeba by poczyscic dysk C tak czy inaczej .
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 00:16   #4
testerrr2
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.05.2015
Posty: 5
testerrr2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przecież wystarczy tylko na nowy dysk przenieść najpotrzebniejsze elementy, czyli folder systemowy (windows), uzytkownika (users), program files (program files x86, program files), folder boot, recovery, plik rozruchowy - bootmgr. Do tego trzeba dorzucić boot code w mbr i pbr - np. wykorzystując bootrec /fixmbr, bootrec /fixboot (tożsama komenda bootsec /nt60). Oczywiście musi być założona partycja i przygotowana do pracy (przez fortmatowanie) i mieć flagę boot, najprosciej za pomocą diskpart.
Także po co jakieś szopki z oprogramowaniem firm trzecich?
W ogóle co to za nazwa tematu? Kompilowanie?
Może się pojawić problem, gdy obydwa dyski będą w kompie, wówczas niezbędna może się okazać korekta w BCD.

Ostatnio zmieniany przez testerrr2 : 15.05.2015 o godz. 00:32
testerrr2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 00:41   #5
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,559
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Najszybciej to będzie zainstalować na nowo system na SSD.

Albo przeczyść C:\ ze zbędnych danych, zmniejsz rozmiar partycji (np. GParted bo Windowsowe dskmgmnt mają dziwne ograniczenia) i sklonuj na SSD. Mści się na tobie filozofia żenienia prywatnych danych z systemem operacyjnym.
Nie trzymam nic na partycji systemowej, no - nic ważnego, bo czasem zapisuję na niej różne dane, których w razie konieczności formatu zupełnie bym nie żałował. Po prostu chcę jak najwięcej pousuwać śmieci z systemu, ale nie usunąć przypadkiem czegoś ważnego. Na przykład jakiejś aplikacji, w której mam zapisane hasło którego za chiny ludowe sobie w razie potrzeby nie przypomnę Po takim czasie naprawdę trudno stawiać nowy system bez niepokoju, że w starym może zostać coś ważnego.

Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Acronis przeniesie i zrobi wszystko automatycznie tylko trzeba by poczyscic dysk C tak czy inaczej .
Acronis kosztuje więcej niż ten SSD I o ile pamiętam (miałem kiedyś dołączoną bodajże do jakiegoś testowego SSD właśnie, albo osobno do testów), to nie można przenosić z większego nośnika na mniejszy; może to się już zmieniło, ja miałem bodajże wersję 2013, więc mogli to poprawić.

Cytat:
Napisany przez testerrr2 Podgląd Wiadomości
Przecież wystarczy tylko na nowy dysk przenieść najpotrzebniejsze elementy, czyli folder systemowy (windows), uzytkownika (users), program files (program files x86, program files), folder boot, recovery, plik rozruchowy - bootmgr. Do tego trzeba dorzucić boot code w mbr i pbr - np. wykorzystując bootrec /fixmbr, bootrec /fixboot (tożsama komenda bootsec /nt60). Oczywiście musi być założona partycja i przygotowana do pracy (przez fortmatowanie) i mieć flagę boot, najprosciej za pomocą diskpart.
Także po co jakieś szopki z oprogramowaniem firm trzecich?
W ogóle co to za nazwa tematu? Kompilowanie?
Teoretycznie wystarczy, ale za długo mam ten system i trochę się boję. Ot, na przykład może być tak, że w roku 2012 jakąś aplikację, o której przypominam sobie raz na kwartał zainstalowałem na dysku D, bo na C akurat nie było miejsca (a nie raz go brakowało, np. kiedyś wszystkie gry trzymałem na C właśnie). Jeśli teraz przeniosę dane z systemowej na SSD, to mogę taki program pominąć. Wydaje mi się, że absolutnie wszystkie ważne aplikacje mam na C, ale pewności nie mam.

Co do wyrazu kompilacja - użyty jak najbardziej celowo Chcę połączyć system "rozrzucony" na dwóch partycjach na jednej, a jedno ze znaczeń terminu kompilacja to właśnie: "praca, utwór będące połączeniem fragmentów tekstów powstałych wcześniej"
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 00:50   #6
testerrr2
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.05.2015
Posty: 5
testerrr2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie da się pomóc komuś kto nie wie czego chce.
Sam decydujesz co chcesz przenieść. Ja podałem Ci przepis na rzeczy niezbędne do działania.
Nie jestem pewny czy możesz zmienić nazwę folderu windows XP - np. na Windows2. Wtedy musisz przenieść jeszcze plik ntdetect, ntldr, boot.ini (w ktorej nota bene trzeba dokonać korekty i uwzglednic zmiane nazwy folderu na windows2). Jak chcesz to sprobuj, napisz jakie efekty.
testerrr2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 00:57   #7
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,559
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Na XP w ogóle mi nie zależy, po prostu czasem używałem partycji z XP jako dodatkowego miejsca dla obecnego Windowsa 7 i teraz nieco się boję, że jak przeniosę tylko partycję z siódemką, to na tamtej drugiej coś istotnego zostanie. Jestem na te denerwujące 99% pewien, że nic by się nie stało i jak zwykle ten 1% niepewności uwiera jak kamyk w bucie Ale z jednym się zgodzę - w takiej sytuacji zdecydowanie rozsądniej będzie przenieść system ręcznie niż zdawać się na dedykowane programy. Jedyne, co może być w tej metodzie uciążliwego to konieczność ręcznego pozmieniania wpisów w bootmgr i pokrewnych (czyli ewentualnie jeszcze konieczność uruchomienia linuxa z live cd), ale to się jeszcze da przeżyć
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 01:09   #8
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,771
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Da sie przeniesc z wiekszego na mnieszy i jesze ladnie przeskaluje , z tego co sie orietuje jest 14 dniowy trail
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 01:11   #9
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez testerrr2 Podgląd Wiadomości
Przecież wystarczy tylko na nowy dysk przenieść najpotrzebniejsze elementy, czyli folder systemowy (windows)
A zdajesz sobie sprawę z tego, że wszystkie "symlinki" zamienią się na hard linki, czyli np. cały WinSxS się kilkakrotnie rozrośnie?
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 01:13   #10
testerrr2
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.05.2015
Posty: 5
testerrr2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
w bootmgr nie ma zadnych wpisow.


Jak możesz przenieść większą partycję na mniejszą?

A to pan Berion nie wie, że jak się kopiuje dowiązana symboliczne? Kto powiedział, że ma kopiować w eksploratorze? Ja rozumiem, że można wspomnieć o tym, żeby takiej sytuacji uniknąć, niemniej robienie mi zarzutu, że podałem złą radę jest niegrzeczne!

Ostatnio zmieniany przez testerrr2 : 15.05.2015 o godz. 01:29
testerrr2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 01:26   #11
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Nie wie, Panie testerrr2, nawet w cmd. Ale chętnie się dowiem i rozsądzę czy to jest wygodne i sensowne.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 01:30   #12
testerrr2
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.05.2015
Posty: 5
testerrr2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Xcopy /help
przełącznik /B
/B Kopiuje łącze symboliczne zamiast obiektu docelowego łącza

Nie wiem jak total commander sobie radzi z tym na ustawieniach domyslnych. W kazym razie dowiazań symbolicznych jest niedużo. To rozrastanie się zachodzi wtedy, gdy kopiuje się np. spod linuxa. Mój folder winSxs ma w hardlinkach zaledwie 323 MB.
Możesz w prosty sposob sprawdzic jak to wyglada u Ciebie - pobierz program CTTrueSize
ctts c:\windows\winsxs

Ostatnio zmieniany przez testerrr2 : 15.05.2015 o godz. 01:40
testerrr2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 10:47   #13
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,771
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
@UP oczywiscie ze sie da przeniesc wieksza partycje na mniejsza , wazne zeby danych nie bylo wiecej niz ma mniejsza partycja
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 21:26   #14
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,559
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No i zrobione. Przeniosłem po prostu obie partycje, wraz z całą zawartością, uprzednio wyrzucając możliwie dużo śmieci.

Przepaści wydajnościowej nie ma, ponieważ po pierwsze system jest już nieco zaśmiecony i to się odbija na czasie uruchamiania, a po drugie poza SSD swoją rolę mimo wszystko odgrywa jeszcze procesor, a ten do czołówki na rynku już niestety nie należy. Jest nieźle, jest znacznie szybciej, ale żeby uzyskać to, co kiedyś kiedy potrafiłem w ramach testów spiąć w RAID 4 SSD i postawić na nich świeży system - do tego jeszcze nieco brakuje
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2015, 22:13   #15
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
lepiej 24 SSD spiąć xD
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Łączenie partycji, problem grafis Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 10 09.10.2008 12:23
Wybieranie systemu IceManSpy Off topic 14 04.07.2007 16:44
Odmowa dostępu do jednej z partycji ! mello Off topic 7 15.11.2006 21:48
problem z LG GSA-4167B - resety systemu gonzozuzel Napędy optyczne DVD 0 24.01.2006 17:10
Partition Magic i poszerzanie/zmniejszanie partycji CIAPEK Off topic 11 23.05.2003 14:55


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.