![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Komputer All-in-one (Windows lub Mac OS X)
Witam, chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze komputera stacjonarnego All-in-one. Nie dla siebie kupuję, a dla rodziny.
Znalazłem takie coś za 2,6-3,5k pln ![]() ![]() ![]() ale nazbyt mi one przypominają mój monitor, którego używam od 10 lat: ![]() To monitor bardzo dobry jest, nawet subiektywnie dla mnie lepszy od tych nowych Appla (fajne kolorki), ale właśnie sposób jego ustawiania - wymuszone odchylenie do tyłu, jest dla mnie jego jedyną wadą. I dlatego MSI nie kupię. Może ktoś coś widział innego, fajnego? No i patrzę też na Apple. Głównie z powodu OS X. ![]() ![]() Nie wiem czy brać 21,5 czy 27 cała? One różnią się czymś jeszcze niż wielkością? Pod uwagę biorę modele:
Pomiędzy 3 a 4 duża różnica - warto? Czy 3 (27 cali z C2D) nie będzie mulasty? Ceny z kds.pl, może ktoś poleci innego dostawcę? Niestety nie mogę skorzystać z allegrowych okazji, bo ci co mają tanio, nie wystawiają FV. Z tego też powodu nie sprowadzę z USA. Chyba, że to duża różnica w cenie? Jak to wygląda w praktyce? Czy dokument sprzedaży z USA można zaksięgować w PKPiR? Aha, 3 dni temu pozbyłem się swojego MacBooka z OSX, ale kompletnie nie pamiętam czy był on po polsku czy po angielsku (nie pamiętam, bo dla mnie to jakoś bez różnicy). Te OS X w iMac są po polsku? Ostatnio zmieniany przez pali : 07.08.2010 o godz. 17:46 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
Snow Leopard jest po polsku.
27`` i3 będzie szybki i nawet bardzo szybki. Ogólnie - iMaci są szybkie, sprawne, troszkę się grzeją ![]() W nowej zlikwidowany. IMHO - wole iMaca, awaryjność hardware na poziomie PC, awaryjność software (systemu i aplikacji) w zasadzie nie występuje, a skutki można usunąć jednym ruchem palca. Miałeś MacBooka to wiesz.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@pali czy poza ceną masz jeszcze jakieś wymagania?
![]() |
#4 |
Թ
OS X jest po prostu UNIX-like i stąd jest czymś o klasę lepszym od Windows, to w ogóle jest OS z innej półki. Ludzie sobie dyskutują co lepsze, bo nie rozumieją zasad budowy OS, dla mnie sprawa jest bezdyskusyjna.
Dystrybucje Linuksa są również UNIX-like, ale są niedopieszczone konfiguracyjnie, rozwala je brak/nietrzymanie się norm i standardów (każdy sobie rzepkę skrobie) oraz brakuje GUI (KDE i Gnome są żartem, niestety). To samo tyczy *BSD. A OS X wykonał Apple, mistrz ergonomii. Jest GUI, które może podobać się lub nie, ale jest. Jest wsparcie dla urządzeń, co prawda głównie produkcji Apple, ale ich prawo. Hardware rozumiany jako komponenty jest pecetowy, no cóż, takie czasy. Ale złożony do kupy jest bardzo porządnie. Nie znajdzie się w macach nieprzemyślanych rozwiązań, wszystko aż miło dotknąć. Design gejowski, ale trudno. Mnie przekonywać nie trzeba ![]() Ale w pecetach nie widzę nic sensownego. I ten koszmarny Windows... Nie rozumiem jak sobie z nim radzą te setki milionów nietechnicznych userów... Echh, chyba kupię tego iMaca. Ale się wygadałem ![]() Wbiłeś mi się w posta ![]() No nie mam, tylko chciałbym żeby to był all-in-one - dobry kompromis pomiędzy laptopem a pitoleniem się z kabelkami. Komputer dla mojego Ojca, który to ma o komputerach takie pojęcie jak ja o balecie, bo go to nie interesuje - ma działać i tyle. A co do ceny - wolałbym wydać ze 2-3 k, ale jeśli to mają być pieniądze wyrzucone w błoto, to może lepiej wydać 2x więcej. Ostatnio zmieniany przez pali : 07.08.2010 o godz. 19:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Masz jeszcze takie: All-In-One Lenovo A600 (moim zdaniem wypas) ![]() All-In-One HP 200-5130pl i3 Dell Studio All in One 1909 ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
logged out
CDRinfo VIP
Nie przemawia do mnie w ogóle ida takich komputerków. Nie taniej i lepiej wyjdzie złożenie PCta z Windows7?
![]() |
#7 |
Pingwin specjalista.
Wiesz andy, nie zawsze praktyczne rozwiązanie to wymóg, takie urządzenie jest często elementem dekoracji wnętrza (pisze poważnie) tym bardziej jak ktoś używa komputera oszczędnie (bez grania etc.) i jak wydajność nie gra skrajnej roli to ładny design jest dużą zaletą, tym bardziej, że taki PC kosztuje tyle ile mniej więcej jest warte (tu dałem oczywiście pstryczka apple).
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 08.08.2010 o godz. 00:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
Miniatx + stylowy monitor, stylowa klawa i masz równie ładnie wyglądającego blaszaka.
![]() |
![]() |
#9 |
Pingwin specjalista.
Problem w tym, że komp all in one nie jest blaszakiem
![]()
![]() |
#10 | |
Թ
andy, dla starszych userów non-technic np. odczepiony kabelek może być źródłem frustracji...
Cytat:
No i gdy poszukamy wypasionego np. Sony Vaio z 25 calowym IPSem, w aluminiowej obudowie, to już różnica jest mniejsza.... A nawet iMac 24cale jest tańszy od Vaio. iMac nie ma wersji z tanimi matrycami, jak te MSI za 2-3k. Monitory od Apple to jest jednak żyleta... Zresztą wydaje mi się, że Apple jest wyjątkowo drogi w Polsce. Na pecetach jest chyba mniejsza różnica w stosunku do USA. Wyszukałem wiele modeli all-in-one i przy pecetach za circa 3k PLN jestem skłonny olać fakt, że jankesi mają taniej. Ale przy iMacu za minimum 5-6 tysięcy, zaczyna mną wstrząsać myśl, że za te pieniądze w USA kupię najbardziej wypasiony model. Też iMaca mogę kupić w ciemno przez net, a co do pecetów: wolałbym je dotknąć, aby sprawdzić czy nie mają poronionych rozwiązań materiałowych, konstrukcyjnych etc Nie wiem co zrobić, pomyślę jeszcze. Dopytam w poniedziałek w US, jak to jest ze sprowadzaniem komputerów z USA. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Czemu ma służyć to all?
IMVHO integracja z monitorem to przesada i utrudnia dopasowanie pod wymagania. Jak ktoś chce coś małego i zgrabnego to nie lepiej jakiegoś MacMini czy EEE BOX EB1012 albo ASUS Eee Box EB1501 i dopasowany monitor? Jak komuś przeszkadza, to można takiego malutkiego kompa przyczepić z tyłu monitora i nic nie widać.
![]() |
#12 | |
Głupi Yasio
Cytat:
Dla kogoś, komu sprawia trudność wypięty kabelek dźwięku, właśnie po to. Chodzi o to, ze włączasz do prądu i działa. Bez cudowanie, połączania, dokładania lub modyfikacji czegokolwiek! Jak myślisz - w jakim celu powstały komputery typu Barebone i OinA ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
All-in-one? iMac. Tylko. I bralbym 21ke. Nie ma co przeplacac, ekran wystarczajaco ogromny, a 27 sprawdza sie raczej tylko przy montazu wideo... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Głupi Yasio
Tu /M@X ma absolutna racje:
-jeżeli chodzi o design i system, to wynik Apple contra reszta świata wynosi nieskończoność : zera ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pingwin specjalista.
Ujdzie.
Jednak jeśli chodzi o hardware to zero przecinek dwa : nieskończoności mając na uwadze cenę.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Poradnik dla hakiera (PFO fabrini) | Patrixs | Off topic | 15 | 07.11.2023 20:04 |
[ARTYKUŁ] TrueCrypt - darmowe szyfrowanie danych na dysku twardym | Bartez | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 207 | 19.11.2015 18:26 |
MS Windows AntiSpyware | kraluk | Off topic | 13 | 09.01.2005 14:33 |
XP SP2 PL - how?! | bakupl | Off topic | 15 | 27.08.2004 08:51 |
Dos | tomall0 | Off topic | 15 | 26.03.2003 16:56 |