![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Komputer podłączony jest do listy sieciowej. Po zamknięciu systemu następuje wyłączaniu sprzętu (to jest normalne). Dla bezpieczeństwa cały zestaw odłączany jest dodatkowo od sieci (przełącznik na listwie sieciowej). Problem polega na tym, że po włączeniu listy, komputer sam się uruchamia, a przecież powinien uruchomić się wówczas, gdy wciśnie się włącznik na obudowie. W załączniku przedstawiono ustawienia w BIOS. Dodam jeszcze, że komputer jest podłączony do sieci LAN, ale w menedżerze urządzeń > k. sieciowa > funkcja Wake_On_Line jest Nieaktywna. Kwestia zasilacza odpada, bo kilka godzin wstecz testowałem na nowym, wyjętym z kartonu. Również odpiąłem kable od włącznika obudowy, ale nadal komp się uruchomił sam.
Płyta główna to: Asus a7n8x-x Ostatnio zmieniany przez SEBAW : 16.03.2011 o godz. 20:22 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
A bez LAN-a próbowałeś?
Swoją drogą u mnie w pracy jest dość podobny problem z tym, że jeden komp działa od poniedziałku do soboty, po wyłączeniu jest ok a jak przychodzę do pracy w poniedziałek to kręcą się wiatraczki od procka i zasilacza, ale sam komp jest off ![]() PS Ewentualnie jeżeli są jakieś wake on IRQ to może też wyłącz... Ostatnio zmieniany przez gallus : 16.03.2011 o godz. 21:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Ja jestem głupi, ale zmieniłbym kabel od zasilacza lub listwę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Ale system wyłączamy poprzez zamknij, a nie uśpij i po wyłączeniu jest ok i nikt nie pilnuje czy się włączył, a w poniedziałek kręcą się tylko wiatraczki...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Ze względu, że jeszcze szarówko, trudne dojście do listwy oraz brak przedłużacza (to ci pech
![]() Ostatnio zmieniany przez SEBAW : 17.03.2011 o godz. 06:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
![]() ![]() |
Jak szaleć to szaleć - odłącz może elementy zbędne: napęd optyczny, RAM (jak są 2 kości), dysk twardy, graficzną kartę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Gdy włączasz zasilanie, to zasilacz podaje napięcie na mb - aby mógł się komputer włączyć od guzika on/off. To masz coś zdupczone na tej linii: albo zasilacz albo płytę.
Może też inny komponent, praktycznie każdy: klawiatura, szczególnie taka z guzikami sterującymi; myszka, cdrom, przełącznik w obudowie. Jeśli masz, to sprawdź kartę sieciową. Widzę, że w BIOS wyłączone, ale w tych standardach jest bajzel i niewykluczone, że mimo wszystko załącza maszynę. Jako Banan mówi, najlepsza metoda to podmiana komponentów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
@Pali pisałem już, że testowałem na nowo wyjętym zasilaczu z pudełka. Również odłączyłem kabel LAN oraz odinstalowałem w całości WiFi.
@Banana Coctail co do listwy zasilającej, to odpada. Przed chwilą testowałem bezpośrednio z kontaktu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
![]() ![]() |
To teraz pozostaje wyciąganie elementów pojedynczo i testowanie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A z bolcem w gniazdku jakiś niespodzianek nie ma ?
![]()
![]() |
#12 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Wcześniej pisałem, że początkowo komputer był podpięty pod gniazdo bez uziemienia. Więc myślałem że brak jego może powodować ten defekt. Jednak gniazdko z uziemieniem nic nie dało.
Pozostaje mi chyba zabawa w wyliczankę z osprzętem. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Banned
![]() ![]() |
Inne sprzęty też tak wariują podłączone do tego gniazdka?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Nic nie dzieje się podejrzanego. Również testowałem inne gniazdo. Ponadto zasilanie zostało sprawdzone miernikiem pod względem napięć, a przede wszystkim zwarć.
Wydaje mi się, że przyczyna leży od strony samego komputera. Myślę, że to będzie jakiś podzespół. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Komputer działa jakby miał włączoną opcję AC Power Loss Restart, spróbuj ją włączyć a następnie ponownie wyłączyć lub ustawić na Previous State, może to coś zmieni. Jeśli nie będzie postępów, to problemem jest płyta główna.
pozdrawiam
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4413 | 07.12.2024 16:39 |
Chuck Norris | Morris | Humor | 111 | 07.10.2018 02:42 |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
TEMATY MATURY 2004 POLSKI (pewniaki) | mr_spock | Off topic | 49 | 11.05.2004 19:15 |
Smieszna mp3. "Infi" gra w Quake 3. | /||\aster | Off topic | 3 | 02.01.2004 19:26 |