![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@loki to nie są podwójne konta a po prostu w jednym przypadku masz kontakt z zasobem a w drugim bez zasobu.
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ale mnie to wkurza, bo albo dostaje z tego lub z tamtego konta odpowiedz
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To juz zrobilem - bez usuniecia tego dziadostwa system po starcie wital bluescreenem. No, ale... Cudow od Windows nie wymagam ;-)!
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
To ja wam napisze ze miranda w tray'u zjada mi cale 800kilo pamieci, po wyjsciu z tray'a prawie 3mb.I jak tu jej nie kochac
Jeszcze jakby opera zjadala tyle
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak się tylko zapytam.. 4GB pamięci powoli robi się standardem.. Jakie to ma znaczenie czy program zjada 3Mb pamięci czy 30? Czy jest to dla kogokolwiek zauważalne..?
|
|
|
#6 |
|
Guru
Dla mnie jest to wazne, nie tyle co zauwazalne. Mam 2-3gb w zaleznosci czy stacjonarny czy laptop i nie chce aby zwykly komunikator zjadal mi 50mb(albo i wiecej), bo jak sie policzyc to co chodzi w tle, skype, moze jeszcze klienta poczty to juz sie robi z tego spora sumka. Do tego przegladarka i spokojnie 0,5gb idzie sie kochac na praktycznie nic, a jak ktos ma jeszcze pamieciozernego klienta P2P(emule chyba lubi duzo ramu) to juz zupelnie porazka. Do tego sam os zjadajacy z ok. 1gb(w7) i zostaje ci z 4gb tylko 2,5gb albo jeszcze mniej. Ziarnko do ziarnka i zbierze sie miarka
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
the one
CDRinfo VIP
No tak (niezupełnie, ale niech będzie).. ale nawet jak ci się zbierze te 1 - 1,5 giga to ciągle zostaje 2,5. To mało? Xp całkiem nieźle chodził mając 100MB wolnego, z Vistą/7 jest pewnie gorzej, ale też podejrzewam, że wolne 500-1000MB starczy im aż nadto. Nie przesadzałbym tutaj, że różnica 30mb w jednym programie (których jest jak sam wspomniałeś kilka - nie więcej niż 2-3) robi jakąkolwiek różnicę.
|
|
|
#8 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam 1,5 giga ramu. Win7 zabiera 400-500 mega.
Nie robie żadnych oszczędności na zużyciu ramu przez programy. Pentium4 2600Mhz. Wszystko śmiga... Nie rozumiem tych oszczędności. Win7 zazwycaj zabiera 30% ramu bez wzgłedu na ilość. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Guru
Wiesz ale przy 2gb to juz sie komfortowo nie pogra. A wiekszosc z nas ma raczej desktopy do grania(w kazdym razie ja mam) a nie tylko jako komputer biurowy.
Z drugiej strony te 3-4 gb ma poprawic dzialanie systemu a nie byc oddane na programy chodzace w tle, czesto i gesto zle zoptymalizowane. Ostatnio zmieniany przez loki7777 : 04.09.2010 o godz. 11:56 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Programy można optymalizować w dwie strony -- pamięci i czasu procesora. Ze względu na to, że pamięc jest coraz tańsza nie oszczędza się tak bardzo na pamięci. Bo po co liczyć coś dwa razy, jak można to zapamiętać
![]() Optymalizacja, o której mówicie powoli odchodzi. W świecie języków wysokiego poziomu liczy się wygoda programisty. Gdyby nie te udogodnienia nie byłoby tak zaawansowanych programów. Wszystko oczywiście można napisać w assemblerze, tylko to się po prostu na kalkukuje.
lite [at] jabber.gda.pl Ciekawy blog LiTEa <-- Click | Jak utrzymać się na stronie torrentowej ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
|
|
|
|
#11 |
|
the one
CDRinfo VIP
Zgadzam się, że programy mogłyby (i powinny) być lepiej optymalizowane i dopracowywane, także pod względem zużycia pamięci. Ale jest jak jest i patrzenie na to, czy dany zużywa te kilkadziesiąt mega mniej czy więcej wydaje mi się już przeszłością.
|
|
|
#12 | |
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@andrzej mam kilkuletni komputer, procek 1.6@1.9GHz, 768MB RAMu (64 jest dla karty graficznej) i sorry ale u mnie MA znaczenie to ile dany program zużywa.
Cytat:
Co do pisania w assemblerze. Są pewne momenty kiedy kod musi być cholernie szybki i wydajny, i wtedy trzeba to pisać w czystym C czy sięgać po instrukcje asemblera. Jednak firma która tworzy np. program od obsługi magazynu nie będzie wywarzać drzwi i pisać czegoś co już zostało napisane, tutaj wykorzystuje się istniejące biblioteki. Jednak nie można przesadzać z tym. Dla mnie przesada to właśnie GG10 (~100MB), MyTribe (~150MB) czy inne podobne, które są bo są. Trzeba zachować umiar z jednej i drugiej strony, tworzymy aplikacje szybko ale nie kosztem zbyt dużej ociężałości.
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 04.09.2010 o godz. 16:39 |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Co ja zresztą bardzo często robię, choć nie ze względu na zużycie pamięci, tylko wystarczającą dla mnie funkcjonalność (lubię, kiedy program do danego celu służy do realizacji tej konkretnej funkcji, a nie przy okazji tysiąca innych).
|
|
|
|
#14 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Az sprawdzilem, coby liczbowi onaniscie mieli ucieche ;-)!
Kadu z piecioma oknami rozmowy i ciagla historia (lubie miec w oknie zamiast grzebac) zajmuje 46 MB. Mam 2 GB RAM. Nigdy nie braklo mi pamieci, nigdy nic nie zwolnilo, nigdy nie zwracalem na to uwagi. Skoro dziala, to po co sie tym martwic na zapas ;-)? |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Guru
Cytat:
Gorzej jak zachce ci sie robic cos bardziej ramozernego i okaze sie ze kazdy mb sie liczy a tu jakis prosty shit zabiera ci 100mb, kolejny 50 do tego jakas muzyczka i sie nazbiera, sam osx tez cos pamieci zabiera.
|
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| aqq, komunikator, miranda, tlen, wtw |
|
|