Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Kupno notebooka - na co patrzeć (https://forum.cdrinfo.pl/f113/kupno-notebooka-co-patrzec-50152/)

mensir67pl 19.04.2005 21:45

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Na razie raczej bliższy jestem tego, żeby zrobić właśnie formacik. Ale na razie muszę się wstrzymać, bo dostałem już płyty, jakie były z tym notebookiem i nie ma tam nigdzie windowsa. Muszę porozmawiać z osobami, które go odbierały, czy na pewno zapakowały mi wszystko. Wolałbym jednak zostawić sobie oryginalnego Windowsa..

format BEZAPELACYJNIE

bubson 19.04.2005 23:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Na razie raczej bliższy jestem tego, żeby zrobić właśnie formacik. Ale na razie muszę się wstrzymać, bo dostałem już płyty, jakie były z tym notebookiem i nie ma tam nigdzie windowsa. Muszę porozmawiać z osobami, które go odbierały, czy na pewno zapakowały mi wszystko. Wolałbym jednak zostawić sobie oryginalnego Windowsa..

No moze sie okazac ze wlasnie nie masz plytki z windowsem - moj brat tez ostatnio kupowal Dell'a i nie mial plytki. Moze ty masz tzw "Recovery" plytke i tam juz jest Windows i wszystkie te badziewne programy.
A wogole to zainstaluj sobie XP Pro bo tam pewnie HE masz.
Pozdrowka!

mensir67pl 19.04.2005 23:39

Cytat:

Napisany przez bubson
No moze sie okazac ze wlasnie nie masz plytki z windowsem - moj brat tez ostatnio kupowal Dell'a i nie mial plytki. Moze ty masz tzw "Recovery" plytke i tam juz jest Windows i wszystkie te badziewne programy.
Pozdrowka!

i to jeszcze pewnie a raczej napwewno XP po ANG

andrzejj9 19.04.2005 23:47

Po angielsku to nie problem, Home również. A co z tą płytką to nie wiem. Z tego, co się pytałem, to na pewno nie było tam nic więcej oprócz tego, co już dostałem. Napiszę jeszcze do tego kolesia, od którego kupowałem i dowiem się na pewno.

mensir67pl 19.04.2005 23:52

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Po angielsku to nie problem, Home również. A co z tą płytką to nie wiem. Z tego, co się pytałem, to na pewno nie było tam nic więcej oprócz tego, co już dostałem. Napiszę jeszcze do tego kolesia, od którego kupowałem i dowiem się na pewno.

Masz podklejony certyfikat XP-sa ,jak tak to win byl no ale naklejka tez mogla zniknac ?

POZDrawiam

andrzejj9 19.04.2005 23:56

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Masz podklejony certyfikat XP-sa ,jak tak to win byl no ale naklejka tez mogla zniknac ?

POZDrawiam

Ja na razie nie mam do niego żadnych dokumentów, bo nie chciałem, żeby były razem z nim wiezione. Zostaną pewnie dosłane pocztą. A w tym momencie to tak naprawdę ja nie mam zielonego pojęcia, co z tym laptopem przyszło..

andrzejj9 20.04.2005 12:00

No już wiem, że nie ma osobnej płytki z Windowsem. Podobno jest jakaś funkcja przywracania systemu (ale chyba nie ta zwykła, którą rozumiem, jako powrót do określonej daty). Zresztą, to mail, którego dostałem od osoby, od której kupowałem laptopa:

there should be 3 cds. Dell inc stopped giveing out the driver cd and the xp home restore cd.

drivers can be download from dell support site. xp home restore cd is no longer need according to Dell either. There is a system restore function ctrl & f11 buttons. (mentioned in a blue sleeve in the box)

Nie bardzo wiem, co rozumieć przez tą funkcję i jak jej używać. Czy może instalator Windowsa jest jakoś na stałe wgrany do pamięci (na dysk)? To by wyjaśniało, dlaczego system widzi pojemność dysku tylko jako 52GB za miast tam 57 czy 8.

Puściłem także jeszcze jeden test w postaci 3D Marka 2001. Uruchomiłem go w rozdzielczości 1024*768 (chociaż mam wrażenie, że jednak poszedł w 1280*800) i 32 bitach. Uzyskałem rezultat ok. 4200, co może nie jest najwyższym wynikiem, ale w zupełności akceptowalnym. Mam poza tym takie wrażenie, że jednak przy zintegrowanej karcie graficznej wynik ten nie jest do końca porównywalny ze zwykłymi konfiguracjami. Sprawdziłem w międzyczasie jeszcze kilka innych gier i komputer radzi sobie dalej lepiej niż oczekiwałem (uruchomiłem Need For Speed Undeground, gdzie jednak trochę obraz skakał i Roller Coaster Tycoon III, gdzie było już bezbłędnie).

Znalazłem też w końcu funkcję rozjaśniania obrazu, bo tak, jak wieczorem ekranik wyglądał świetnie, tak w dzień jednak byl zdecydowanie za mało wyraźny. Nie byłem tego pewien, ale miałem jednak przekonanie, że to musi mieć możliwość regulacji. Taką znalazłem od razu, w opcjach karty graficznej, ale jednak bawiąc się kontrastem, gammą i jasnością nie mogłem nic sensownego ustawić i dopiero znalezienie opcji działania w trybie oszczędzania baterii i maksymalnej wydajności diametralnie zmieniło sprawę (naturalnie wybrałem tę drugą). Teraz ekran jest naprawdę bardzo jasny i wyraźny i nawet w bardzo słonecznym pokoju można spokojnie na notebooku pracować :)

c.d.n. ;)

nimal 20.04.2005 12:12

ad 1 pytanie - zdaza sie ze masz partycje ukryta w trybie readonly - zabezpieczone z poziomu biosa
na niej masz obraz ktory mozesz przywrocic w opicany sposob - to chyba jakis ostatni krzyk mody :|
czyli dokladnie tak jak przypuszczasz

ad 2 i 3 - to swietnie :)

andrzejj9 20.04.2005 13:51

Cytat:

Napisany przez nimal
ad 1 pytanie - zdaza sie ze masz partycje ukryta w trybie readonly - zabezpieczone z poziomu biosa
na niej masz obraz ktory mozesz przywrocic w opicany sposob - to chyba jakis ostatni krzyk mody :|
czyli dokladnie tak jak przypuszczasz

ad 2 i 3 - to swietnie :)

Kurcze, wcale mi na ostatnich krzykach mody nie zależało... Ale pobawię się jakimiś programami do partycjonowania dysku, myślę, że powinny to zobaczyć. Bo do biosa to na razie nie wiem nawet, jak wejść. Przy uruchamianiu pojawia się tylko logo Della i nic więcej, a wszystkie znane mi skróty do biosu jak na razie nie przynoszą rezultatów. Ale będę się cały czas bawił i sukcesywnie poznam tę maszynkę :)

ps: Przed chwilą udało mi się złapać jakąś sieć (internet) bezprzewodową. Niestety przy próbie łączenia tracił połączenie. Co prawda była chyba też na hasło, ale coś mi się wydaje, że to mój stary provider, który przez ponad pół roku zakładał mi łącze, aż w końcu założyłem sobie NEO :)

BD 21.04.2005 09:51

Cytat:

Napisany przez bubson

Tylko po co? Skoro kupil legalnego laptopa z legalnym systemem to nie widze powodu po co pierwszym krokiem ma byc instalacja pirackiego systemu operacyjnego. Tak samo bez sensu jest wydawanie kasy na legalny system skoro jeden juz ma.

Nic nie dolega wersji HOME i kompletnie Andrzejowi wystarczy na laptopie. Z tego co widze to rowniez wersja angielska nie przeszkadza wiec Twoja rada jest kompletnie pozbawiona sensu.

@Andrzeju

Nie przejmuj sie brakiem plyty z Windows. Czesto jest tak, ze producent wydziela obszar na dysku i na niej zapisuje instalacje systemu operacyjnego. Na przyklad w moim IBM mam wydzielone 10 GB na ktorych zapisane sa wszystkie niezbedne dane do przywrocenia systemu (reinstalacji) wraz ze sterownikami - partycji tej nie widzi nawet fdisk. Poza tym zapisywane tam tez sa punkty przywracania. Jest to bardzo wygodne rozwiazanie bo jak system pada to wciskam magiczny przycisk Access IBM podczas uruchamiania komputera i tam pojawia sie taki mini system graficzny za pomoca ktorego moge odtworzyc instalacje systemu operacyjnego. Nie dostalem ani jednej plyty CD do tego komputera.

Inni producencji daja specjalne plyty tzw recovery cd i za ich pomoca mozna odtworzyc system po awarii. Jednak rozwiazanie to ma wade poniewaz musisz te plyty miec przy sobie bo nie znasz dnia ani godziny kiedy system Ci padnie ;).

Ci producenci ktorzy najmniej sie staraja daja dziesiatki plyt z systemem, sterownikiami i cala reszta. Takie podejscie nie wymaga pomyslunku z ich strony i swiadczy o tym, ze ida po najmniejsze linii oporu.

Niezaleznie od tego jak dostarczony zostal w Twoim przypadku system operacyjny powinienes dostac specjalna nalepke (taka jak dla wersji OEM). Nalepka zazwyczaj jest przyklejona od spodu laptopa juz przez producenta. Ona swiadczy o tym, ze posiadany przez Ciebie Windows jest legalny.

Szczerze mowiac jezeli masz taka nalepke a koniecznie chcesz na czysto instalowac goly system bez modyfikacji producenta laptopa to mozesz zainstalowac system z dowolnej plyty CD zawierajacej odpowiednik posiadanej przez Ciebie wersji a nastepnie wpisac klucz z nalepki i aktywowac system przez siec. Taka instalaja rowniez bedzie legalna.

PS
Zdaje sie w przypadku Della mozna po numerach seryjnych sprawdzic na stronie producenta historie tego sprzetu i np to czy nie byl serwisowany. Poza tym w ten sposob masz dostep do sterownikow i calej dokumentacji dla tego modelu.

BD 21.04.2005 09:57

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ale pobawię się jakimiś programami do partycjonowania dysku, myślę, że powinny to zobaczyć. Bo do biosa to na razie nie wiem nawet, jak wejść. Przy uruchamianiu pojawia się tylko logo Della i nic więcej, a wszystkie znane mi skróty do biosu jak na razie nie przynoszą rezultatów. Ale będę się cały czas bawił i sukcesywnie poznam tę maszynkę :)

Raczej nie zobaczysz tej partycji bo - pisze na podstawie mojego sprzetu - jest ona ukrywana z poziomu BIOS. Ja widze, ze dysk ma 40 GB a dostepne jest tylko 30. Brakujacych 10 GB nigdzie nie widze. Sprawdzalem roznymi programami wlaczajac to minilinuxy na CD i nic.

Mysle, ze partycje da sie dopiero zobaczyc po wyjeciu dysku i podlaczeniu w innym komputerze.

Zobacz czy dziala np F2. Poza tym w dokumentacji to powinno byc zapisane.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
ps: Przed chwilą udało mi się złapać jakąś sieć (internet) bezprzewodową. Niestety przy próbie łączenia tracił połączenie. Co prawda była chyba też na hasło, ale coś mi się wydaje, że to mój stary provider, który przez ponad pół roku zakładał mi łącze, aż w końcu założyłem sobie NEO :)

prometeusz 21.04.2005 10:50

W stacjonarnych IBM była to poprostu ostatnia partycja jako nie widoczna.
PartitionMagic załatwiał sprawę i robi ją widoczną.

BD 21.04.2005 11:19

Cytat:

Napisany przez prometeusz
W stacjonarnych IBM była to poprostu ostatnia partycja jako nie widoczna.
PartitionMagic załatwiał sprawę i robi ją widoczną.

Byc moze ale nie uzywalem PM z prostego powodu. Nie kupilem tego programu i nie bede kupowac z powodu ukrytej partycji.

Ciekawe jest to, ze rozne inne narzedzia nic mi nie pokazaly ...

joujoujou 21.04.2005 13:33

Cytat:

Napisany przez BD
Byc moze ale nie uzywalem PM z prostego powodu. Nie kupilem tego programu i nie bede kupowac z powodu ukrytej partycji.
[...]

Zastanów się jeszcze.
Komputerświat Ekspert 5/03:
Partitionmagic 7.0 pełna wersja.
:)

prometeusz 21.04.2005 13:41

no właśnie coś kiedyś było na poczte seriala posyłali :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:42.