Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Kupno notebooka - na co patrzeć (https://forum.cdrinfo.pl/f113/kupno-notebooka-co-patrzec-50152/)

BD 21.04.2005 13:53

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Zastanów się jeszcze.
Komputerświat Ekspert 5/03:
Partitionmagic 7.0 pełna wersja.
:)

To zmienia stan rzeczy. Takiego programu moge uzywac tyle, ze numeru z maja 2003 juz nie kupie ;).

prometeusz 21.04.2005 14:04

BD jeszcze masz szansę
http://www.komputerswiat.pl/informac.../ksxp0503.html
za całkiem rozsądne pieniądze ;) :piwo:

joujoujou 21.04.2005 14:21

Cytat:

Napisany przez prometeusz
[...]
za całkiem rozsądne pieniądze ;) :piwo:

Heh, 9,90, małe pieniądze. :taktak:
Serial wysyłają mailem, kazdemu ten sam.
Zresztą jest łatwy, znam go na pamięć. :P

epol 21.04.2005 14:57

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Zastanów się jeszcze.
Komputerświat Ekspert 5/03:
Partitionmagic 7.0 pełna wersja.
:)

Dales mi duzo do myslenia. To tylko 4 :piwo: a mozna miec legalnie super program.

Dzieki za namiary na niego.

Szkoda, ze jeszcze KS nie zamiescil PaintShopPro 7 za 9,90zl :>

EDIT:
Po kliknieciu w koszyk na stronie KS wywala mi:
Cytat:

Nie znaleziono produktu o podanym kodzie!
:buu: :buu: :buu: :buu: :buu: :buu: :buu: :buu:

prometeusz 21.04.2005 15:02

A ja myślę że @joujoujou coś wymyśli i da namiary, wtedy też kupię

joujoujou 21.04.2005 15:09

U mnie elegancko wchodzi do koszyka. :taktak:
Nawet nie trzeba specjalnie mocno zapraszać. :mruga:

BD 21.04.2005 15:12

Cytat:

Napisany przez epol
Dales mi duzo do myslenia. To tylko 4 :piwo: a mozna miec legalnie super program.

Zgadza sie i dlatego caly czas mowie, ze bycie legalnym jest mozliwe za male pieniadze.

Cytat:

Napisany przez epol

Z tego co wiem to w CHIP numer 100 byl PSP 4 w pelnej wersji. Ciekawostka byla mozliwosc kupna upgrade do nowej wersji (ja akurat kupilem do 7) za cos ok 200 zl.

prometeusz 21.04.2005 15:35

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez epol

Dzieki za namiary na niego.

EDIT:
Po kliknieciu w koszyk na stronie KS wywala mi:

:buu: :buu: :buu: :buu: :buu: :buu: :buu: :buu:

to dziwne

andrzejj9 21.04.2005 16:24

Cytat:

Napisany przez BD
Tylko po co? Skoro kupil legalnego laptopa z legalnym systemem to nie widze powodu po co pierwszym krokiem ma byc instalacja pirackiego systemu operacyjnego. Tak samo bez sensu jest wydawanie kasy na legalny system skoro jeden juz ma.

Nic nie dolega wersji HOME i kompletnie Andrzejowi wystarczy na laptopie. Z tego co widze to rowniez wersja angielska nie przeszkadza wiec Twoja rada jest kompletnie pozbawiona sensu.

Wersja Home wystarczy mi w zupełności. Język angielski to też żaden problem, więc na pewno nie będę chciał instalować wersji pirackiej mogąc mieć oryginalną.

Cytat:

Nie przejmuj sie brakiem plyty z Windows. Czesto jest tak, ze producent wydziela obszar na dysku i na niej zapisuje instalacje systemu operacyjnego. Na przyklad w moim IBM mam wydzielone 10 GB na ktorych zapisane sa wszystkie niezbedne dane do przywrocenia systemu (reinstalacji) wraz ze sterownikami - partycji tej nie widzi nawet fdisk. Poza tym zapisywane tam tez sa punkty przywracania. Jest to bardzo wygodne rozwiazanie bo jak system pada to wciskam magiczny przycisk Access IBM podczas uruchamiania komputera i tam pojawia sie taki mini system graficzny za pomoca ktorego moge odtworzyc instalacje systemu operacyjnego. Nie dostalem ani jednej plyty CD do tego komputera.
Z tym wydzielonym obszarem to już pisałem wcześniej, że podejrzewam, że właśnie w tej części są jakieś dane, których po prostu nie dołączono na płytach. I z tego, co już widziałem, wydaje się, że miałem, jak również Ty, rację i rzeczywiście tak jest.

Cytat:

Niezaleznie od tego jak dostarczony zostal w Twoim przypadku system operacyjny powinienes dostac specjalna nalepke (taka jak dla wersji OEM). Nalepka zazwyczaj jest przyklejona od spodu laptopa juz przez producenta. Ona swiadczy o tym, ze posiadany przez Ciebie Windows jest legalny.

Szczerze mowiac jezeli masz taka nalepke a koniecznie chcesz na czysto instalowac goly system bez modyfikacji producenta laptopa to mozesz zainstalowac system z dowolnej plyty CD zawierajacej odpowiednik posiadanej przez Ciebie wersji a nastepnie wpisac klucz z nalepki i aktywowac system przez siec. Taka instalaja rowniez bedzie legalna.
Nalepka jest od dołu, przed chwilą sprawdziłem.

A co do systemu, to już również mam go na płytce. Znalazłem wśród tysiąca jakiś zainstalowanych programów (co ciekawe, ich na pewno nie ma na płytkach, które dostałem, ani gdzieś ukrytych w komputerze, więc w razie czego nie będę raczej mógł ich odtworzyć. Co prawda po ich wstępnym przejrzeniu nie widzę w tym specjalnej straty, ale na przykład program do łączenia się z internetem bezprzewodowym bardzo chętnie bym sobie zostawił. Podobnie jak program Della do szybkiej konfiguracji ekraniku czy Touch Pada. Nie wiem, czy one są jakoś zintegrowane w wersji Widnowsa, ale nie sądzę) możliwość zrobienia kopii Windowsa na płytce. Przed chwilą to zrobiłem i sprawdziłem, że rzeczywiście stworzył mi normalny instalator. Więc super.

andrzejj9 21.04.2005 16:30

Cytat:

Napisany przez BD
Raczej nie zobaczysz tej partycji bo - pisze na podstawie mojego sprzetu - jest ona ukrywana z poziomu BIOS. Ja widze, ze dysk ma 40 GB a dostepne jest tylko 30. Brakujacych 10 GB nigdzie nie widze. Sprawdzalem roznymi programami wlaczajac to minilinuxy na CD i nic.

Mysle, ze partycje da sie dopiero zobaczyc po wyjeciu dysku i podlaczeniu w innym komputerze.

Zobacz czy dziala np F2. Poza tym w dokumentacji to powinno byc zapisane.

Dokumentacji to ja niestety żadnej nie mam..

A jak sądzisz - w takim razie jak spróbuję zainstalować Windowsa od nowa i dam formatowanie dysku to ta partycja zostanie nieruszona?

BD 21.04.2005 17:42

Andrzeju wg mnie dodatkowa ukryta partycja nie zostanie naruszona . Formulatujesz np partycje C i innych nie rusza format. Wiec nic nie stracisz.

Nie wiem tylko jak wyglada sprawa dostepu do tej dodatkowej partycji. W moim przypadku jedynym sposobem dostepu do nie jest specjalny przycisk nad wlasciwa klawiatura laptopa. Inaczej sie tam wejsc nie da.

Co ciekawe przycisk ten dziala na 2 sposoby. Jezeli nacisne go po wlaczeniu kompa to bootuje on z tej ukrytej partycji i moge odzyskac system. Natomiast jezeli system windows zostanie uruchomiony to po nacisnieciu tego przycisku odpala sie program z kilkoma narzedziami ulatwiajacymi konfiguracje sprzetu.

bubson 21.04.2005 17:50

Cytat:

Napisany przez BD
Tylko po co? Skoro kupil legalnego laptopa z legalnym systemem to nie widze powodu po co pierwszym krokiem ma byc instalacja pirackiego systemu operacyjnego. Tak samo bez sensu jest wydawanie kasy na legalny system skoro jeden juz ma.

Nic nie dolega wersji HOME i kompletnie Andrzejowi wystarczy na laptopie. Z tego co widze to rowniez wersja angielska nie przeszkadza wiec Twoja rada jest kompletnie pozbawiona sensu

Hmmmm, taka mala sugestia dla BD, zebys nauczyl sie czytac tekst ze zrozumieniem, bo za bardzo ci to nie wychodzi. Prosze zacytuj mi gdzie ja napisalem ze ma zainstalowac pirackie oprogramowanie ?????? Czy juz tak sie przyzwyczailes do pirackich programow ze uwazasz ze kazdy je ma ??? Rowniez nie pisalem nic o dolegliwosciach wersji HE, ani o tym ze jest po angielsku - tego rowniez pewnie nie zrozumiales.
Wiesz, wkurza mnie jak ludzie maja ubzdurane jedno w glowie - ze jak instalacja systemu/oprogramowania to zaraz wiadomo ze musi byc to pirat....
Ja zainstalowalem sobie XP Pro (oryginal, eng) bo mi sie lepiej na nim pracuje i moja rada na pewno nie byla pozbawiona sensu - to Andrzejj9 zdecyduje czy sobie zrobi reinstalke czy nie.

BD 21.04.2005 18:06

Cytat:

Napisany przez bubson
Hmmmm, taka mala sugestia dla BD, zebys nauczyl sie czytac tekst ze zrozumieniem, bo za bardzo ci to nie wychodzi. Prosze zacytuj mi gdzie ja napisalem ze ma zainstalowac pirackie oprogramowanie ??????

Prosze bardzo:

Cytat:

Napisany przez bubson
No moze sie okazac ze wlasnie nie masz plytki z windowsem - moj brat tez ostatnio kupowal Dell'a i nie mial plytki. Moze ty masz tzw "Recovery" plytke i tam juz jest Windows i wszystkie te badziewne programy.
A wogole to zainstaluj sobie XP Pro bo tam pewnie HE masz.
Pozdrowka!

Z tego jasno wynika, ze Andrzej ma sobie zainstalowac Windowsa Pro bo ma Home. Majac na uwadze to, ze ma legalna wersje HE a Ty sugerujesz mu, ze ma zainstalowac Pro nasuwa sie wniosek, ze:

- ma kupic wersje Pro (tylko po co skoro ma HE)
- zainstalowac pirata

Cytat:

Napisany przez bubson
Czy juz tak sie przyzwyczailes do pirackich programow ze uwazasz ze kazdy je ma ???

Zanim zaczniesz pisac takie rzeczy poczytaj dokladnie co pisze od wielu lat na tym forum i nie tylko tutaj.

Cytat:

Napisany przez bubson
Rowniez nie pisalem nic o dolegliwosciach wersji HE, ani o tym ze jest po angielsku - tego rowniez pewnie nie zrozumiales.

To po co dajesz takie madre rady aby instalowac sobie wersje Pro?

Cytat:

Napisany przez bubson
Ja zainstalowalem sobie XP Pro (oryginal, eng) bo mi sie lepiej na nim pracuje i moja rada na pewno nie byla pozbawiona sensu - to Andrzejj9 zdecyduje czy sobie zrobi reinstalke czy nie.

Oczywiscie, ze Andrzej zdecyduje bo to jego sprzet. Tyle, ze ja nadal nie rozumiem sensu przesiadki z Home na Pro. Byc moze lepiej sie pracuje ze wzgledu na sam fakt posiadania przyrostka PRO bo to dowartosciowuje bardziej niz Home? A moze mozna sie pochwalic przed kumplami, ze ma sie lepszego windowsa niz oni bo jest Pro? A moze fakt posiadania wersji Pro jest wyznacznikiem jakiegos statusu spolecznego lub majatkowego?

Natomiast w praktyce w zastosowaniach o ktorych pisal Andrzej jest mu kompletnie obojetne jaka wersje posiada.

epol 21.04.2005 18:16

Cytat:

Napisany przez BD
Z tego co wiem to w CHIP numer 100 byl PSP 4 w pelnej wersji. Ciekawostka byla mozliwosc kupna upgrade do nowej wersji (ja akurat kupilem do 7) za cos ok 200 zl.

Ta wersje PSP 4 mam :) Ale troszke pracowalem z demem 7-ki i bardzo mi sie spodobala. Nowe wersje 8 i 9 juz mi sie nie podobaja.

Dziwne, koszyk na KS juz dziala normlanie :) Moze jakis blad albo cus bylo w tym czasie.

BD 21.04.2005 18:29

Cytat:

Napisany przez epol
Ta wersje PSP 4 mam :) Ale troszke pracowalem z demem 7-ki i bardzo mi sie spodobala. Nowe wersje 8 i 9 juz mi sie nie podobaja.

Jestem tego samego zdania. Uzywam 7 a ostatnio po kilku dniach zabawy z trailem 9 uznalem, ze 7 mi bardziej odpowiada. Moim zdaniem w 9 troche przesadzili i jest zbyt duzo opcji i zmian - wszystkiego musze szukac i myslec trzy razy wiecej jak zrobic banalna rzecz ktora robilem odruchowo w 7.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:05.