![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja nie mieszam.
Wyciągam... łychę z waszych opinii. Polski oddział MS do najlepszych nie należy i piszę to z doświadczenia - np. promocja ExpressUpgrade XP@Vista ![]() ------------------------------------- Odpowiedzi na zdania jakie tu padły: Czy statystycznie z założenia Windows ściągany z internetu można uznać za piracki ? Odp.: Jeśli to nie beta i nie MSDNAA to raczej tak. Czy jak mam licencję na Windows to mogę ściągnąć z internetu "gotowca" ze zintegrowanymi sterownikami np. SATA, SP3 ? Odp.: Nie, ponieważ to i tak będzie pirat. Czy licencja Windows pozwala mi na użytkowanie TYLKO mojego nośnika ? Czy w razie zguby nośnika mogę ściągnąć "obraz" z internetu, pożyczyć od kolegi jakąś wersję zgodną z moim COA ? Odp.: Możesz tylko i wyłącznie korzystać z nośnika jaki otrzymałeś podczas zakupu i/lub w przypadku zagubienia płytki zamówić taki nośnik od Microsoftu, koszt takiego nośnika to ok. 100 pln. Czy do dozwolonego użytku prywatnego nie zaliczamy gier i oprogramowania ? Odp.: Nie. Czy gdy mam płytę recovery mogę ściągnąć "czysty obraz" z internetu ? Odp.: Po to się ma recovery, aby nie ściągać systemu. Czy gdy mam partycję recovery mogę zrobić jej backup, nagrać recovery na płytę i czy gdy stracę tą partycję ta kopia jest legalna ? Odp.: Tak. Czy mogę pożyczać swój nośnik koledze, który też ma Windows ? Odp.: Nie. Czy modyfikowanie instalacji Windows jest legalne ? (np. nLite i programy do "odchudzania" instalacji)? Odp.: Tak póki nie ingerujesz w podstawową funkcjonalność i kod. Czy opisywanie " pewnych zabiegów" wymienionych w serwisach internetowych jest zgodne z myślą MS (pytanie ideologiczne) ? Odp.: Tak, zdaje się nawet kiedyś była wzmianka w kb microsoftu o vLite lub nLite. Czy ściąganie instalacji systemu innymi kanałami jak legalna dystrybucja z serwerów MS (np. programy BETA, MSDN AA) bądz innych autoryzowanych mirrorów jest legalne ? Odp.: Nie. Czy pobieranie windowsa z P2P jest w pełni legalne (gdy mam swój własny klucz) ? Odp.: Nie. Czy jeśli kupię laptopa z Vistą 32bit to bez problemu mogę pobrac z internetu wersje 64bit i zainstalować ją na swoim kluczu i jest to w pełni legalne (na COA nie pisze ile bit ma system) ? Odp.: Nie. Chyba, że to Ultimate (masz wtedy 32/64bit i instalujesz co chcesz ale tylko z tego co masz) Czy nalepka COA to absolutny dowód legalności ? Odp.: Nie. Czy firma może mieć jeden nośnik instalacyjny "na 1000" komputerów mających swoje COA ? Odp.: Tak, ale to trochę inna licencja (volume) W zasadzie to można było rozpisać w formie dosłownie paru pytań. Ale jest tak jak jest aby ktoś nie myślał, że pytanie napisane inaczej będzie miało inną odpowiedź. Tyle na ten temat, ja z w/w się zgadzam bo tak właśnie jest.
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 15.01.2009 o godz. 14:40 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
i czego to dowodzi
![]() tak się jednakowoż składa, że prawo w Polsce nie stanowi , (póki co) pewien moloch z Redmond
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Aktualizacje Windows 98/Me/2k | Piterniel | Off topic | 4 | 05.06.2005 22:54 |
| Projekt Freeware | Calme | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 0 | 16.05.2005 20:31 |
| MS Windows AntiSpyware | kraluk | Off topic | 13 | 09.01.2005 14:33 |
| Legalny windows 2003 ? | Piterniel | Off topic | 12 | 11.12.2003 02:16 |
| Jeżeli ktoś zna angielski perfekt proszę przetlumaczyć | memorando | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 1 | 17.05.2003 10:41 |