![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
...stało się w ostatnich tygodniach (wcześniej było dobrze).
Laptop przestał widzieć większość urządzeń podpinanych do USB. Co widzi: - mysz, - modem HSDPA, - stację pogodową, - czytnik kart pamięci. Czego nie widzi: - zewnętrznych dysków twardych (3.5 cala, z własnym zasilaniem rzecz jasna), - zewnętrznych dysków 2.5 cala (kontrolka zasilania świeci mimo wszystko), - zewnętrznych nagrywarek (zarówno slim, jak i "normalnych", z własnym zasilaniem), - hubów USB (sprawdzałem 2 czteroportowe i 2 siedmioportowe, z własnym zasilaniem i bez), - pendrive'ów. W najlepszym razie pojawia się komunikat jak niżej: ![]() Odinstalowałem wszystko, co widać na screenie: ![]() Po restarcie i automatycznej instalacji laptop "zobaczył" przez chwilę siedmioportowego aktywnego huba z podpiętymi trzema dyskami (każdy miał własne zasilanie) - do dysków jednak nie było dostępu (tylko root foldery widoczne, zaznaczone jako puste). Po kolejnym restarcie (wymuszonym przez systemowy komunikat o tej konieczności po instalacji sterowników) sytuacja wróciła do punktu wyjścia - znikło. ![]() Dell inspiron 1520, XP pro SP3 (en), najnowsze sterowniki i aktualizacje. Co dalej robić, bo od pięciu godzin się męczę i już mnie szlag trafia. ![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja się nie znam, wiec nie bierz sobie tego do serca:
-IMHO problemy z zasilaniem portów USB. (być może kondensatory, być może chipset, być może MoBo)
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
( o )( o )
Zlotowicz
No właśnie zupełnie nieprawdopodobne - wszystko, co (jako tako) działa, właśnie wymaga zasilania z portu, w przeciwieństwie do tego, co nie działa.
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
Instalowales moze jakies sterowniki do telefonu, ewentualnie wirtualna maszyne?
Ja w ten sposob uwalilem system virtual boxem, przywrocenie z ghosta pomoglo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
Cytat:
Np; pendrive, pendrive na hubie, dwa peny na hubie, dysk, dysk na hubie..... Dopiero później zaczął bym sprawdzać dalej: -system -drivery -MoBo -zasilacz itpe....
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Po pierwsze odrzuc soft, czyli...
1. Przywracanie systemu / Time Machine 2. Reinstalacja 3. Bootowalna dystrybucja Linuxa |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
( o )( o )
Zlotowicz
1. Odpada. Punktów przywracania nie ma.
2. Odpada. Za dużo danych mam do przerzucenia. A do tego potrzebuję USB. 3. Już mi to gdzie indziej sugerowano - i za to też się wezmę, może jutro. =================== Ostatnio był instalowany hardware - nowy modem. Niewykluczone, że to on właśnie psuje mi szyki. Póki co, zmarnowałem dziś kilka godzin na aktualizację jego sterowników i wewnętrznego oprogramowania + oczywiście dziesiątki restartów w trakcie. I na razie poległem.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane. ![]() Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 15.06.2010 o godz. 15:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Modem na USB? Pamietamz doswiadczenia przypadek, ze komputer rezetowal sie po wpieciu zasilacza - po rpostu te 5V na USB dla modemu przekroczylo jego mozliwosci, dzialal na granicy. Moze u Ciebie jest to samo?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Jest tak jak pisalem, nowe stery rozwalily system, u mnie bylo podobnie i bez formatu nie dalem rady.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
( o )( o )
Zlotowicz
Boję się tylko jednego - że po formacie będzie tak samo.
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Jesli dalej bedziesz instalowal ten modem i stery od niego to raczej tak.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
( o )( o )
Zlotowicz
No właśnie.
A niestety jestem na ten modem skazany - przynajmniej na razie. Tymczasem mój operator miał kolosalne problemy - cała sieć o2.ie padła - jej przywrócenie do jako takiego stanu używalności (co chwilę zrywa i tak) trwało prawie dobę.
![]() |
![]() |
#14 |
( o )( o )
Zlotowicz
Wygląda na to, że jednak hardware.
Walcząc ze sterownikami, firmware'ami i dashboardami dla własnej wygody (ale przy okazji utraty min. 50% sygnału) wpiąłem gada bezpośrednio do portu, z pominięciem przedłużacza. Jak na razie pokazał się jeden dysk - więcej nie sprawdzam, bo mi się nie chce już dzisiaj, net chodzi jak w dobrych czasach modemów 56k, zresztą czas już spać, bo tylko 6 godzin do pobudki. Dziwią mnie tylko dwie rzeczy - poprzedni modem również był na tej samej długości kablu i nie było żadnych problemów - to raz. Poza tym, logicznie rozumując - skoro kabel jest zły, to niby dlaczego urządzenie doń podłączone działało poprawnie, zaś pozostałe nie? Tym bardziej, że właśnie te pozostałe mają własne źródła zasilania, niezależne od tego podawanego z portu(ów). ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
( o )( o )
Zlotowicz
Update...
Ten modem to jedno wielkie dziadostwo. Podpięty bezpośrednio do portu działa jak powinien (przynajmniej tak się zdaje). Nawet na najkrótszym, dziesięciocentymetrowym kablu - powoduje "zniknięcie" wszystkich innych (wymienionych w pierwszym poście) urządzeń na USB. ![]() Czy aktywny kabel USB może coś zmienić w tej sytuacji? ![]() Modem podpięty do aktywnego huba USB mruga kontrolką zasilania, jednakże nie jest widoczny ani w "moim komputerze" ani w managerze urządzeń. ![]()
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
LG GSA-H55L PROBLEM Z DVDRW | luki198 | Napędy optyczne DVD | 13 | 13.11.2009 19:42 |
LG GSA-H20L jako napęd SCSI | bursztyn | Napędy optyczne DVD | 10 | 26.05.2009 13:37 |
Pomoc w identyfikacji kości RAM. | Artur1_uts | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 7 | 07.08.2008 02:17 |
Problem z XP i Lite On DVDRW SOHW-1213S | cartman11 | Napędy optyczne DVD | 2 | 02.12.2007 11:52 |