Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   MINI PC do oglądania filmów itp. (https://forum.cdrinfo.pl/f113/mini-pc-ogladania-filmow-itp-97531/)

joujoujou 10.10.2018 13:35

Coraz gorsze Maxiu te japka - teraz do problemów z polskimi znakami doszły jeszcze cuda z (jak się domyślam) autokorekty. :kreci_gl:

:mruga:

M@X 10.10.2018 15:35

Poprawiłem ***55357;***56841;

MajsterPopsuj 10.10.2018 15:42

U mnie pełni on rolę normalnego PC, więc i oczekuję od niego tego co od PC. Gdyby to miała być popierdółka pod TV to jak mówisz M@X. Cieszę się, że doszliśmy do konsensusu. :)

PS: Myszka działa na powierzchni kanapy. ^^ Dla mnie pilot jest arcy niewygodny, z input lagiem, a w przypadku telewizorowych GUI to gigantycznym lagiem tego javovego gówna (webos-i-firefoxos-owego też).

Arepo 10.10.2018 19:07

Powtórzę się, ale polecam NUC-e. Sprawdzają się jako komputery do pracy jak i TV. Są ładne, nie zabierają miejsca, mają świetnie działający, bezproblemowy BIOS. Cena jest dość wysoka, ale warto.

MajsterPopsuj 11.10.2018 03:12

BIOSu to akurat nie mają.

Arepo 11.10.2018 06:25

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1411481)
BIOSu to akurat nie mają.

Acha ... ;)

Załącznik 126695

M@X 11.10.2018 12:50

[QUOTE=MajsterPopsuj Dla mnie pilot jest arcy niewygodny, z input lagiem, a w przypadku telewizorowych GUI to gigantycznym lagiem tego javovego gówna (webos-i-firefoxos-owego też).[/QUOTE]

Pilot Bluetooth nie ma laga, czy tam ma tak minimalny ze sie tego nie odczuwa - jest 2018, to nie czasy podczerwieni. A skoro jestesmy przy spojrzeniu w kalendarz... kiedy ostatnio bawiles sie chociazby WebOS? Dzisiejsze telewizory mają więcej pamięci i potężniejsze procesory niż ten Twój gwizdek wpinany przez HDMI i udający komputer. Moj tata ma zeszlorocznego Samsunga z Tizenem ktory po prostu FRUWA!

joujoujou 11.10.2018 14:05

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1411494)
[...] Moj tata ma zeszlorocznego Samsunga z Tizenem ktory po prostu FRUWA!

Po prostu chcę to zobaczyć. :ja_chce:

MajsterPopsuj 11.10.2018 18:07

@Arepo
A jak stolarz wystawi stół z napisem: "Visual Chair" to zaczniesz na nim siadać? BIOSów już nie ma i pewnie nie będzie, a ja jestem czepialski. Tyle lat ze mną się męczycie i jeszcze się nie przyzwyczailiście. ;)

@M@X
Jeszcze takowego nie widziałem (ale widziałem mało w tej materii, może dlatego).

Arepo 11.10.2018 18:23

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1411511)
@Arepo
A jak stolarz wystawi stół z napisem: "Visual Chair" to zaczniesz na nim siadać? BIOSów już nie ma i pewnie nie będzie, a ja jestem czepialski. Tyle lat ze mną się męczycie i jeszcze się nie przyzwyczailiście. ;)

Nie widzę związku. Stosuję nazwę jaka występuje w produkcie. Zapewne wiesz co oznacza skrót BIOS i tutaj wygląda on właśnie tak.

M@X 12.10.2018 09:44

https://www.samsung.com/pl/tvs/uhd-m...E65MU6472UXXH/

Cztery rdzenia dają radę ;)

MajsterPopsuj 12.10.2018 10:25

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1411515)
Nie widzę związku. Stosuję nazwę jaka występuje w produkcie. Zapewne wiesz co oznacza skrót BIOS i tutaj wygląda on właśnie tak.

Związek jest taki, że to nie jest BIOS tylko UEFI nazwany "Visual BIOS" (bo jakiś tępy ch*j w marketingu uznał, że tak będzie lepiej się kojarzyć - a Ty to powielasz zgodnie z planem).

Tak, wiem, i nie jest basic tylko kompleksowym systemem operacyjnym niskiego poziomu, nad którym nie mamy żadnej kontroli. Również w przeciwieństwie do BIOSu. Jak wygląda to nie ma znaczenia, równie dobrze mogą tam tańczyć gołe baby i nie ma to żadnego znaczenia dla nazwy.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1411367)
Intel NUC - o jacie nie wiedziałem, że coś takiego jest :) Fajna sprawa, kiedyś pod TV się kloca ze starych części składało i wyglądało toto jak kloc, a teraz takie fajne rzeczy robią :)

To patrz na to: :)
https://www.intel.com/content/www/us...pute-card.html

Arepo 12.10.2018 12:27

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1411543)
Związek jest taki, że to nie jest BIOS tylko UEFI nazwany "Visual BIOS" (bo jakiś tępy ch*j w marketingu uznał, że tak będzie lepiej się kojarzyć - a Ty to powielasz zgodnie z planem).

Nie rozumiesz. Taka jest nazwa i pisząc co mi się podoba w NUC ją podałem. Skoro tak to się nazywa, nie będę pisał czegoś innego. Tyle w temacie. Czepialstwo kolegi wysokich lotów ... ;)

Apropo marketingu. BIOS kojarzy się jednoznacznie bo powstał w latach 70-tych, a UEFI nie. Nadal część ludzi nie rozumie nazwy "folder" tylko "katalog", bo tak się kiedyś nauczyli. Takie posunięcia mają więc uzasadnienie. Pewnie tego nie zrozumiesz, bo jesteś za młody.

MajsterPopsuj 12.10.2018 16:19

Nazywa się UEFI, bo taka jest nazwa tej technologii i tego NIC nie zmieni.

Określenia folder i katalog są synonimami. UEFI i BIOS nie. Przykład chybiony.

Arepo 12.10.2018 17:02

UEFI to następca biosu zwany też EFI BIOS, Click BIOS, Visual BIOS itd. Zatem dla wielu firm i osób może to nie synonimy, ale coś bardzo podobnego, co z powodzeniem można nazywać nowoczesnym biosem. Chybiona zaczyna być głównie ta dyskusja ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:11.