![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
try a run, try a hide...
Data rejestracji: 07.06.2005
![]() ![]() |
monitor CRT traci ostrosc
posiadam monitor CRT Dell UltraScan P991 19"
od niedawna podczas normalnej pracy, obraz traci ostrosc aby ponownie moc pracowac musze wylaczyc i wlaczyc monitor pracuje w rozdzielczosci 1280x1024@85Hz nie pomaga rozmagnesowanie oraz inne funkcje serwisowe w menu monitora czy taka usterka jest do wyeliminowania?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
IMHO - tak, mozna wymienić kineskop - ale koszty raczej zniechęcają.
Utrata ostrości i pojawianie sie linii zakłócających, to wada zużywających sie kineskopów w tym modelu. Mozna jescze "podkrecic" elektronike, ale to na chwile. IMHO - nie warto. (on ma juz chyba z 8 lat? ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1280x1024 na 19 i tylko 85hz?
ja mialem 1600x1200 przy 85 ![]()
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
try a run, try a hide...
Data rejestracji: 07.06.2005
![]() ![]() |
ten monitor kupilem juz uzywany okolo 4-5 lat temu
8 lat bedzie mial w pazdzierniku ![]() przez dlugi czas mialem ustwione 1280x1024@100Hz, ale obraz zaczal wariowac i wrocilem do 85Hz tracenie ostrosci to efekt starzenia sie monitora, czy wlasnie wymuszania wyzszych parametrow pracy?
![]() |
#5 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Inaczej - szybsze starzenie się (zużywanie) monitora to efekt wyższych parametrów pracy
![]() Na tym etapie nie pozostaje Ci nic innego, jak zapoznanie się z ofertą producentów monitorów, bo prędzej czy później (raczej dość prędko) czeka Cię wizyta w sklepie.
![]() |
#6 |
Głupi Yasio
Tu sie składa kilka czynników:
-wypalanie sie powłoki ekranu -de kalibracja wiązki -zużycie elektroniki Wszystko razem powoduje nieostrość obrazu, powstawanie duchów, lub pasemek zakłóceń. Taki monitor można regenerować, np. przy monitorach graficznych, czy rentgenowskich jest to opłacalne. W twoim przypadku raczej jestem skłonny uważać, ze jednak nie.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Zużycie elektroniki? Może się zepsuć, ale nie zużyć - przecież procki nie pracują wolniej z wiekiem a kalkulatory nie liczą mniej dokładnie.
De kalibracja? A zrekalibrowanie polega na wyłączeniu i włączeniu? Wypalenie eliminowane "resetem"? Jeżeli wypalenie na coś wpływa, to może na jasność, kontrast czy nasycenie kolorów - ale nie na ostrość. I nie pomoże tu wyłączenie i włączenie. I raczej tego nie da się zauważyć, jak nie postawisz obok siebie starego monitora i takiego samego nowego z takimi samymi ustawieniami. A co do tematu - możliwe, że jakiś zimny lut się pojawił (może to moje zboczenie - ale u mnie w dziewięcioletnim CRT już dwa razy taką usterkę naprawiałem). Możliwe, że kondensator jakiś pada/wylewa czy jakiś tranzystor pada (kolejność wg prawdopodobieństwa). Przy takim sprzęcie, jak zacznie Cię to irytować (albo reset przestanie działać) to chyba trzeba wymienić dziadka ![]() Ale najpierw możesz popytać na Elektrodzie - IMO najlepsze polskie forum specjalistyczne (pomimo całej sympatii dla Cdrinfo).
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 21.06.2009 o godz. 17:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Głupi Yasio
Cytat:
Mogę jej nie mieć. Snuje takie przypuszczenia. IMHO: brak ostrości (rozmycie) jest na ogol powodowane brakiem spójności wiązki. (tak mnie kiedyś- za komuny- uczono w szkole - i tego sie trzymam. W te nowomodne teorie o wpływie PiSu na nieostrość obrazu, trudno mi uwierzyć ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
daj 75Hz powinno być lepiej, można też zacząć powoli szukać nowego monitora ...
pozdrawiam
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Zuzycie elektroniki jest nieublagane w monitorach CRT.
Przeciez tam nie ma prockow do wyswietlania tylko analogowe uklady odchylania i synchronizacji pracujace w wiekszym rezimie niz w telewizorach. Oczywistym jest ze zmienia sie pojemnosc i indukcyjnosc, a przez to odstrajaja sie obwody rezonansowe. Ostrosc tez sie psuje z czasem. Zeby wyswietlic np. 1600x1200 na tak malej powierzchni uklad odchylania wiazki musi byc bardzo precyzyjny. Jeszcze gorzej jezeli kineskop ma plaskie czolo. To wprowadza dodatkowe znieksztalcenia.
![]() |
#11 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie ma co schodzić z Hz. Co jak co ale oczy na pewno się zużywają.
Każda okazja jest dobra by kupić LCD i przestać je katować ![]() Oczywiście jak sie wymieni porządne CRT na najtańsze LCD to efekt jakościowy może być różny ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
A LCD 16/10 to potrójne ZŁO Wiem bo mam. Łeb lata w te i wewte... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
to trzeba kupić 4:3
![]() Ja mam 19' 4:3 i nie narzekam ![]() W pracy mam 20'' 16:9 i też nie narzekam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie znasz się.
Trzeba koledze doradzić ... Mam jeden CRT na pawlaczu i jest świetny... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To akurat niekoniecznie musi być przyczyna monitora
![]() 16:9 - to jest dopiero zło! Na szczęście takiego nie mam... ![]() No dobra, telewizor mam, ale to co innego...
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
chytry 2 razy traci | DejaVu | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 16 | 26.10.2008 19:38 |
ostrosc | laycik | DVD-Video | 3 | 07.09.2006 19:51 |
Opera traci zaufanie? | para | Off topic | 2 | 23.04.2003 09:43 |
BIN i CUE -> ISO - co się traci | yetti | Napędy optyczne CD | 6 | 26.01.2003 19:28 |