Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   monitor CRT traci ostrosc (https://forum.cdrinfo.pl/f113/monitor-crt-traci-ostrosc-82702/)

NeoFighter 21.06.2009 12:33

monitor CRT traci ostrosc

posiadam monitor CRT Dell UltraScan P991 19"
od niedawna podczas normalnej pracy, obraz traci ostrosc
aby ponownie moc pracowac musze wylaczyc i wlaczyc monitor
pracuje w rozdzielczosci 1280x1024@85Hz
nie pomaga rozmagnesowanie oraz inne funkcje serwisowe w menu monitora

czy taka usterka jest do wyeliminowania?

yahol 21.06.2009 12:43

IMHO - tak, mozna wymienić kineskop - ale koszty raczej zniechęcają.
Utrata ostrości i pojawianie sie linii zakłócających, to wada zużywających sie kineskopów w tym modelu.
Mozna jescze "podkrecic" elektronike, ale to na chwile.
IMHO - nie warto.
(on ma juz chyba z 8 lat? :) )

demek 21.06.2009 12:47

1280x1024 na 19 i tylko 85hz?
ja mialem 1600x1200 przy 85
:D

NeoFighter 21.06.2009 13:35

ten monitor kupilem juz uzywany okolo 4-5 lat temu
8 lat bedzie mial w pazdzierniku :)) (October 2001 na na fabrycznej naklejce)
przez dlugi czas mialem ustwione 1280x1024@100Hz, ale obraz zaczal wariowac i wrocilem do 85Hz
tracenie ostrosci to efekt starzenia sie monitora, czy wlasnie wymuszania wyzszych parametrow pracy?

Jarson 21.06.2009 15:54

Inaczej - szybsze starzenie się (zużywanie) monitora to efekt wyższych parametrów pracy ;)

Na tym etapie nie pozostaje Ci nic innego, jak zapoznanie się z ofertą producentów monitorów, bo prędzej czy później (raczej dość prędko) czeka Cię wizyta w sklepie.

yahol 21.06.2009 16:20

Tu sie składa kilka czynników:
-wypalanie sie powłoki ekranu
-de kalibracja wiązki
-zużycie elektroniki
Wszystko razem powoduje nieostrość obrazu, powstawanie duchów, lub pasemek zakłóceń.
Taki monitor można regenerować, np. przy monitorach graficznych, czy rentgenowskich jest to opłacalne.
W twoim przypadku raczej jestem skłonny uważać, ze jednak nie.

Wawelski 21.06.2009 16:53

Zużycie elektroniki? Może się zepsuć, ale nie zużyć - przecież procki nie pracują wolniej z wiekiem a kalkulatory nie liczą mniej dokładnie.
De kalibracja? A zrekalibrowanie polega na wyłączeniu i włączeniu?
Wypalenie eliminowane "resetem"?
Jeżeli wypalenie na coś wpływa, to może na jasność, kontrast czy nasycenie kolorów - ale nie na ostrość. I nie pomoże tu wyłączenie i włączenie. I raczej tego nie da się zauważyć, jak nie postawisz obok siebie starego monitora i takiego samego nowego z takimi samymi ustawieniami.

A co do tematu - możliwe, że jakiś zimny lut się pojawił (może to moje zboczenie - ale u mnie w dziewięcioletnim CRT już dwa razy taką usterkę naprawiałem).
Możliwe, że kondensator jakiś pada/wylewa czy jakiś tranzystor pada (kolejność wg prawdopodobieństwa).

Przy takim sprzęcie, jak zacznie Cię to irytować (albo reset przestanie działać) to chyba trzeba wymienić dziadka ;)

Ale najpierw możesz popytać na Elektrodzie - IMO najlepsze polskie forum specjalistyczne (pomimo całej sympatii dla Cdrinfo).

yahol 21.06.2009 17:32

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1030952)
Zużycie elektroniki?......

A co do tematu - możliwe, że jakiś zimny lut się pojawił (może to moje zboczenie - ale u mnie w dziewięcioletnim CRT już dwa razy taką usterkę naprawiałem).
....................
Ale najpierw możesz popytać na Elektrodzie - IMO najlepsze polskie forum specjalistyczne (pomimo całej sympatii dla Cdrinfo).

Przecież ja się nie upieram, ze mam racje.
Mogę jej nie mieć.
Snuje takie przypuszczenia.
IMHO: brak ostrości (rozmycie) jest na ogol powodowane brakiem spójności wiązki. (tak mnie kiedyś- za komuny- uczono w szkole - i tego sie trzymam. W te nowomodne teorie o wpływie PiSu na nieostrość obrazu, trudno mi uwierzyć :) )

Arepo 21.06.2009 18:57

daj 75Hz powinno być lepiej, można też zacząć powoli szukać nowego monitora ...

pozdrawiam

marynarz 21.06.2009 19:01

Zuzycie elektroniki jest nieublagane w monitorach CRT.
Przeciez tam nie ma prockow do wyswietlania tylko analogowe uklady odchylania i synchronizacji pracujace w wiekszym rezimie niz w telewizorach.
Oczywistym jest ze zmienia sie pojemnosc i indukcyjnosc, a przez to odstrajaja sie obwody rezonansowe.
Ostrosc tez sie psuje z czasem. Zeby wyswietlic np. 1600x1200 na tak malej powierzchni uklad odchylania wiazki musi byc bardzo precyzyjny. Jeszcze gorzej jezeli kineskop ma plaskie czolo. To wprowadza dodatkowe znieksztalcenia.

sobrus 22.06.2009 08:01

Nie ma co schodzić z Hz. Co jak co ale oczy na pewno się zużywają.
Każda okazja jest dobra by kupić LCD i przestać je katować :)

Oczywiście jak sie wymieni porządne CRT na najtańsze LCD to efekt jakościowy może być różny :)

rycho 22.06.2009 08:04

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1031216)
Nie ma co schodzić z Hz. Co jak co ale oczy na pewno się zużywają.
Każda okazja jest dobra by kupić LCD i przestać je katować :)

Oczywiście jak sie wymieni porządne CRT na najtańsze LCD to efekt jakościowy może być różny :)

LCD to ZŁO!
A LCD 16/10 to potrójne ZŁO

Wiem bo mam.
Łeb lata w te i wewte...

sobrus 22.06.2009 08:05

to trzeba kupić 4:3 :D
Ja mam 19' 4:3 i nie narzekam :)

W pracy mam 20'' 16:9 i też nie narzekam :P

rycho 22.06.2009 08:10

Nie znasz się.
Trzeba koledze doradzić ...
Mam jeden CRT na pawlaczu i jest świetny...

Jarson 22.06.2009 08:13

Ilość załączników: 1
To akurat niekoniecznie musi być przyczyna monitora ;)

16:9 - to jest dopiero zło! Na szczęście takiego nie mam...

Załącznik 52287

No dobra, telewizor mam, ale to co innego...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:49.