![]() |
monitor CRT traci ostrosc
posiadam monitor CRT Dell UltraScan P991 19"
od niedawna podczas normalnej pracy, obraz traci ostrosc aby ponownie moc pracowac musze wylaczyc i wlaczyc monitor pracuje w rozdzielczosci 1280x1024@85Hz nie pomaga rozmagnesowanie oraz inne funkcje serwisowe w menu monitora czy taka usterka jest do wyeliminowania? |
IMHO - tak, mozna wymienić kineskop - ale koszty raczej zniechęcają.
Utrata ostrości i pojawianie sie linii zakłócających, to wada zużywających sie kineskopów w tym modelu. Mozna jescze "podkrecic" elektronike, ale to na chwile. IMHO - nie warto. (on ma juz chyba z 8 lat? :) ) |
1280x1024 na 19 i tylko 85hz?
ja mialem 1600x1200 przy 85 :D |
ten monitor kupilem juz uzywany okolo 4-5 lat temu
8 lat bedzie mial w pazdzierniku :)) (October 2001 na na fabrycznej naklejce) przez dlugi czas mialem ustwione 1280x1024@100Hz, ale obraz zaczal wariowac i wrocilem do 85Hz tracenie ostrosci to efekt starzenia sie monitora, czy wlasnie wymuszania wyzszych parametrow pracy? |
Inaczej - szybsze starzenie się (zużywanie) monitora to efekt wyższych parametrów pracy ;)
Na tym etapie nie pozostaje Ci nic innego, jak zapoznanie się z ofertą producentów monitorów, bo prędzej czy później (raczej dość prędko) czeka Cię wizyta w sklepie. |
Tu sie składa kilka czynników:
-wypalanie sie powłoki ekranu -de kalibracja wiązki -zużycie elektroniki Wszystko razem powoduje nieostrość obrazu, powstawanie duchów, lub pasemek zakłóceń. Taki monitor można regenerować, np. przy monitorach graficznych, czy rentgenowskich jest to opłacalne. W twoim przypadku raczej jestem skłonny uważać, ze jednak nie. |
Zużycie elektroniki? Może się zepsuć, ale nie zużyć - przecież procki nie pracują wolniej z wiekiem a kalkulatory nie liczą mniej dokładnie.
De kalibracja? A zrekalibrowanie polega na wyłączeniu i włączeniu? Wypalenie eliminowane "resetem"? Jeżeli wypalenie na coś wpływa, to może na jasność, kontrast czy nasycenie kolorów - ale nie na ostrość. I nie pomoże tu wyłączenie i włączenie. I raczej tego nie da się zauważyć, jak nie postawisz obok siebie starego monitora i takiego samego nowego z takimi samymi ustawieniami. A co do tematu - możliwe, że jakiś zimny lut się pojawił (może to moje zboczenie - ale u mnie w dziewięcioletnim CRT już dwa razy taką usterkę naprawiałem). Możliwe, że kondensator jakiś pada/wylewa czy jakiś tranzystor pada (kolejność wg prawdopodobieństwa). Przy takim sprzęcie, jak zacznie Cię to irytować (albo reset przestanie działać) to chyba trzeba wymienić dziadka ;) Ale najpierw możesz popytać na Elektrodzie - IMO najlepsze polskie forum specjalistyczne (pomimo całej sympatii dla Cdrinfo). |
Cytat:
Mogę jej nie mieć. Snuje takie przypuszczenia. IMHO: brak ostrości (rozmycie) jest na ogol powodowane brakiem spójności wiązki. (tak mnie kiedyś- za komuny- uczono w szkole - i tego sie trzymam. W te nowomodne teorie o wpływie PiSu na nieostrość obrazu, trudno mi uwierzyć :) ) |
daj 75Hz powinno być lepiej, można też zacząć powoli szukać nowego monitora ...
pozdrawiam |
Zuzycie elektroniki jest nieublagane w monitorach CRT.
Przeciez tam nie ma prockow do wyswietlania tylko analogowe uklady odchylania i synchronizacji pracujace w wiekszym rezimie niz w telewizorach. Oczywistym jest ze zmienia sie pojemnosc i indukcyjnosc, a przez to odstrajaja sie obwody rezonansowe. Ostrosc tez sie psuje z czasem. Zeby wyswietlic np. 1600x1200 na tak malej powierzchni uklad odchylania wiazki musi byc bardzo precyzyjny. Jeszcze gorzej jezeli kineskop ma plaskie czolo. To wprowadza dodatkowe znieksztalcenia. |
Nie ma co schodzić z Hz. Co jak co ale oczy na pewno się zużywają.
Każda okazja jest dobra by kupić LCD i przestać je katować :) Oczywiście jak sie wymieni porządne CRT na najtańsze LCD to efekt jakościowy może być różny :) |
Cytat:
A LCD 16/10 to potrójne ZŁO Wiem bo mam. Łeb lata w te i wewte... |
to trzeba kupić 4:3 :D
Ja mam 19' 4:3 i nie narzekam :) W pracy mam 20'' 16:9 i też nie narzekam :P |
Nie znasz się.
Trzeba koledze doradzić ... Mam jeden CRT na pawlaczu i jest świetny... |
Ilość załączników: 1
To akurat niekoniecznie musi być przyczyna monitora ;)
16:9 - to jest dopiero zło! Na szczęście takiego nie mam... Załącznik 52287 No dobra, telewizor mam, ale to co innego... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:49. |