![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#24 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o promieniowanie - od ładnych kilku lat CRT praktycznie nie promieniują (przynajmniej do przodu ekranu).
Pozostaje zmęczenie oczu spowodowane patrzeniem w żarówkę - im bardziej ta mruga, tym bardziej wzrok się męczy. IMO minimum, to 80-85Hz. Powyżej 85 nie jestem w stanie zauważyć różnicy (ani bezpośrednio mrugania, ani odczuć zmęczenia). Spędzam przed swoim monitorem (od 9 lat Iiyama 22") średnio z 8 godzin dziennie. Podpinam i stacjonarnego i laptopa. Do tego w pracy dodatkowe z 5 godzin (od dawna tylko LCD). Do zajęć biurowych LCD się nadaje - do multimediów, obróbki grafiki i innych rzeczy, gdzie wierność kolorów (i istnienie głębokiej czerni) jest istotne zupełnie się nie nadają. Nie ma w tej chwili na rynku LCD za który jestem skłonny wymienić Iiyamę VM Pro 510 nawet za darmo (nawet z podświetleniem LED). Ale powoli przymierzam się do kupna plazmy - bo 22" w niektórych zastosowaniach przestaje mi wystarczać, a na OLED >37" się nie doczekam szybko (AFAIK do kupienia jest tylko 11" za astronomiczną cenę).
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
chytry 2 razy traci | DejaVu | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 16 | 26.10.2008 19:38 |
ostrosc | laycik | DVD-Video | 3 | 07.09.2006 19:51 |
Opera traci zaufanie? | para | Off topic | 2 | 23.04.2003 09:43 |
BIN i CUE -> ISO - co się traci | yetti | Napędy optyczne CD | 6 | 26.01.2003 19:28 |