Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.01.2006, 10:14   #1
West Coast Player
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Calme
 
Data rejestracji: 07.01.2005
Lokalizacja: Lublin
Posty: 923
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
"Nieproste" udostępnianie plików - Windows XP Home

Ostatnio jak pewnie rowniez niektorzy z Was borykalem sie z problemem udostepniania plikow pod XP Home - jak wiadomo w tej edycji w przeciwienstwie do Pro na licie "Opcje Folderow" - nie ma wpisu "uzyj prostego udostepniania plikow (zalecane)" w zwiazku z czym fizycznie nie ma mozliwosci odznaczenia tej opcji i dostania sie do bardziej zaawansowanych ustawien. Jednakze po przekopaniu netu trafilem na dosc ciekawy sposob obejscia tej niedogodnosci (Opisy pochodza ze stronki http://banita.pl

"
  1. Metoda "klasyczna" - z restartem systemu. Musisz Windows XP Home uruchomić w trybie awaryjnym z obsługą sieci, wtedy masz już dostępne tylko i wyłącznie "nieproste" udostępnianie. Po odpowiednim skonfigurowaniu udziału (w tym jego praw dostępu) uruchamiasz system już w trybie "normalnym". Co prawda znów widzisz tylko proste udostępnianie ale twój udział skonfigurowany w trybie awaryjnym zachowuje ustawienia. Czyli przeczytaj dalszy opis dla Windows 2000/XP Professional tyle że posiadasz te opcje w trybie awaryjnym.



    Cechy tej metody to:
    • (+) pełna kontrola nad uprawnieniami na poziomie sieci dla udostępnianego zasobu
    • (+) pełna kontrola nad uprawnieniami na poziomie systemu plików (tyczy systemu plików NTFS)
    • (+) możesz modyfikować limit podłączonych użytkowników
    • (+) możesz ustawić preferowany sposób buforowania
    • (-) żeby cokolwiek zmienić musisz uruchamiać systemu w trybie awaryjnym z obsługą sieci, a restarty każdego mogą z czasem dobić
  2. Metoda z Shrpubw - bez restartu systemu. We Windows 2000/XP Professional no i w XP Home dostępne standardowo jest narzędzie do wspomagania udostępniania plików, które pozwala dowolnie ustawić uprawnienia dla udostępnionych zasobów. Uruchamiamy go wpisując "shrpubw" w menu "Start" > "Uruchom", w pierwszym etapie wybieramy co chcemy udostępnić i następnie w drugim etapie mamy możliwość zdefiniowania uprawnień do zasobu. Możemy wybrać spośród d trzech zdefiniowanych profili udostępnień lub zdefiniować całkowite własne uprawnienia poprzez zaznaczenie "Dostosuj uprawnienia udziału i folderu" i wybranie następnie "Niestandardowe". Użyjmy teraz zakładkę ustawiania uprawnień jak w Windows 2000/XP Professional. O programie Shrpubw możesz przeczytać również w dziale Programy wspomagające udostępnianie.

    Cechy tej metody to:
    • (+) pełna kontrola nad uprawnieniami na poziomie sieci dla udostępnianego zasobu
    • (+) żeby cokolwiek zmienić nie musisz restartować systemu
    • (-) praktycznie brak kontroli nad uprawnieniami na poziomie systemu plików (tyczy systemu plików NTFS)
    • (-) nie możesz modyfikować limitu podłączonych użytkowników
    • (-) nie możesz ustawić sposobu buforowania
    Pamiętaj ze dodatkowo możesz się wspomóc poprzez modyfikacje wpisów o udostępnianiu w rejestrze systemu. Jest to szczególnie przydatnie to modyfikowania wpisów o limicie podłączonych użytkowników oraz sposobie buforowania. Opis znajdziesz w dziale Udostępnianie poprzez rejestr Windows.

    UWAGA: Mimo że możesz dodać do uprawnień udziału inne konta (oprócz konta Gość) i tak w dostępie sieciowym w Windows XP Home zostanie wymuszone logowanie na konto Gość. Dlatego ten opis w dużej mierze można traktować jako ciekawostkę."
Ogolnie polecam artykuly z tej stronki - wiele ciekawych informacji.
__________________
Obiektywni.pl
Calme jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.01.2006, 10:26   #2
*Dziadziuś*
 
Avatar użytkownika **mondeo**
 
Data rejestracji: 27.10.2005
Lokalizacja: podlasie
Posty: 642
**mondeo** zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dobre,dobre>przydać się może
__________________
Stajesz się odpowiedzialny za to,co oswoiłeś....
**mondeo** jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2006, 10:57   #3
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Calme, zainstaluj sobie taki dodatek do Windows NT (jak dobrze pamiętam...) to w Windows XP Home pojawia się zaawansowany dostęp do uprawnień folderów. Od razu dodaje dodanie Gpedit do Windows XP w wersji Home.

Home.To.Pro.Folders.And.Gpedit-LiTE.rar (3472732 Bytes / 3,2MB)
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.12.2006, 23:41   #4
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,315
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Odgrzeję temat, bo Piternielowy link już umarł, proszę o reupload, albo o podesłanie, to umieszczę na swoim serwerze.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.12.2006, 22:48   #5
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
joujoujou nie mam tego, ale specjalnie dla Ciebie szybki remake
Doisz: ftp://ftp.microsoft.com/bussys/winnt...cm/SCESP4I.EXE
Rozpakowujesz z prawkokliku jak archiwum i szukasz setup.inf. Klikasz na to prawym i wybierasz Zainstaluj. Jak Cie sie spyta czy chcesz zastapic essent.dll to daj NIE.

Jak chcesz dostep do zaawansowanych opcji userow [via rundll], to wpisujesz w Start > uruchom > rundll32.exe netplwiz.dll,UsersRunDll

Co do gpedit to jest zastepowanie plikow, jest tego duzo w necie.

Cytat:
ttp://www.dougknox.com/xp/utils/xp_securityconsole.htm

Windows XP Home does not include GPEDIT; XP Home users can apparently run this program if they have access to files from an XP Pro (or possibly Win 2000?) installation, by doing the following:

* Copy the files gpedit.dll and fde.dll from \WINDOWS\System32 on the XP Pro machine to \WINDOWS\System32 on the XP Home machine.
* From a command prompt issue the following commands on the XP Home machine: regsvr32 C:\WINDOWS\System32\gpedit.dll

* regsvr32 C:\WINDOWS\System32\fde.dll Open the Microsoft Management Console (mmc.exe) and select File->Add/Remove Snap-in... Then click Add. Select the Group Policy snap-in from the list of installed snap ins.

You can now edit the Group Policy on the local machine. But XP Home doesn't support the same feature set as XP Pro, so the policies you are looking for might be missing.
Albo http://perso.orange.fr/astwinds/astu...ditxphome.html

[Szybki remake]
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.12.2006, 23:14   #6
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,315
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>


Dziękuję 100krotnie, reputa, jak obiecałem, jutro.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.06.2007, 22:34   #7
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,877
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Najświeższy temat, więc tu się dołączę.

Używałem prostego udostępniania plików w sieci, żeby móc prosto przenosić pliki pomiędzy notebookiem i komputerem stacjonarnym. Nie było żadnych problemów, aż do niedawna, kiedy to przestało działać. Nie miałem czasu się tym zająć i siadłem przy tym dopiero teraz, no i nie bardzo idzie mi tego naprawienie.

Objawy są takie, że nie widzi żadnych udostępnionych katalogów, natomiast w otoczeniu sieciowym widzi obydwa komputery (chociaż też nie zawsze, ale generalnie tak). Po próbie wejścia w drugi pojawia się komunikat:

Cytat:
---------------------------
Dom
---------------------------
\\Notebook nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.



Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej.


---------------------------
OK
--------------------------
Poszukałem trochę na internecie, znalazłem multum instrukcji, próbowałem wszystkie i bez zmian. Co ciekawe w międzyczasie pomiędzy prawidłowym działaniem, a chwilą obecną nic nie zmieniałem w komputerze. Co najwyżej w notebooku mogły się zainstalować jakieś aktualizacje.


Pytanie oczywiście brzmi - co zrobić, żeby to udostępnianie zaczęło działać. Może ktoś miał już do czynienia z tym problemem (jak widziałem na internecie jest bardzo popularny..) i pamiętam jak sobie z tym poradził?
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.06.2007, 23:21   #8
Guru
 
Avatar użytkownika Matefusz
 
Data rejestracji: 10.10.2004
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 3,001
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ja z tego typu udostępniania nie korzystam. Podłączam normalnie komputery (w moim przypadku przez FireWire). Konfiguracja kart sieciowych różni się numerkiem IP w każdej z nich. W notebooku mam zainstalowanego XP i włączone konto gościa. Udostępniam w nim co chcę (klikają PPM -> udostępnianie i zabezpieczenie itd) i przerzucam co mnie interesuje przez total commandera. Wiem, że zbytnio Ci nie pomogłem ale napisałem jak ja to robię.
__________________
Matefusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.06.2007, 23:31   #9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,877
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
W sumie to metoda jest dla mnie dowolna, ważne, żebym mógł pliki bezproblemowo przenosić.

Total Commandera rzadko używam, ale mam na obydwu komputerach, więc mogę skorzystać i z niego. Komputery podłączone są do routera. Jeśli tak też mogę zastosować twoją metodę, to jeśli możesz, opisz mi ją bardziej szczegółowo.
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.06.2007, 23:41   #10
Guru
 
Avatar użytkownika Matefusz
 
Data rejestracji: 10.10.2004
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 3,001
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jest jeszcze jedna metoda. Jeżeli powiadasz, że masz podłączone do routera to postaw na jednym komputerze server FTP za pomocą programu Cerberus FTP Server. Wtedy będzie wszystko ładnie

Moja metoda. Mam dwa komputery niezależne od siebie, niczym nie podłączane, żadne routery itp. Gdy potrzebuję zsynchronizować dane to łącze je za pomocą FireWire (4 pinowy).
Konfiguracja IP w PC (win 2003 server):



Konfiguracja w laptopie (XP) różni się tylko tym, że w ostatnim polu "adres IP" zamiast "1" jest "2" ale to logiczne jest.
Mi problemy sprawiał Windosowki Firewall więc go wyłączam gdy kopiuję dane. Na XP mam aktywne konto gościa "uruchom -> control userpasswords2 -> zaawansowane -> zaawansowane zarządzanie użytkownikami -> zaawansowane -> użytkownicy -> gość" (mam ustawione hasło bo gdy się loguję z w2k3 to woła o hasło).
Na laptopie (XP) udostępniam dany dysk (zezwalam na zmianę zawartości itp) i jazda do woli. Robię co chcę
__________________
Matefusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.06.2007, 23:50   #11
REi
ClassicGOD
 
Avatar użytkownika REi
 
Data rejestracji: 24.02.2004
Lokalizacja: Tychy
Posty: 3,093
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
andrzejj9 probowales dostac sie do laptopwa przez \\ip.laptopa\nazwa zasobu (lub file:\\ip\nazwa zasobu) ? (nie pamietam tylko czy / czy \ - zawsze je myla... tak to jest jak czlowiek przesiada sie co chwila miedzy unixem a windowsem xD)
__________________

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.06.2007, 07:30   #12
Nikoniarz
 
Avatar użytkownika Kris
 
Data rejestracji: 26.01.2004
Lokalizacja: Ostra łąka
Posty: 5,160
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Zastanów się, czy w tym czasie nie zmieniałeś nic w ustawieniach konta "Gość".

http://support.microsoft.com/kb/304040/pl
http://www.infojama.pl/81,artykul.aspx
http://www.microsoft.com/poland/tech...ry/906574.mspx
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.06.2007, 08:46   #13
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
jaka to winda?
sprawdz ip
sprawdz grupe robocza
sprawdz prawa dostepu do zasobow (dysk/folder)
albo tez ustawienia firewall'a czy nie ulegly zmianie ...

linki ktore podal ci Kris@ powinny rozwiazac twoj problem
ale z autopsji wiem ze w podobnych przypadkach najlepiej odlaczyc dotychczasowe udostepnianie zasobow
i skonfigurowac je ponownie
http://www.banita.pl/konf/smbudostwinxp.html
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.06.2007, 11:09   #14
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,853
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Najświeższy temat, więc tu się dołączę. ...
Jest prawdopodobnie zablokowany port 135 (NetBIOS), spróbuj go otworzyć
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.06.2007, 11:20   #15
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,877
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dzięki za rady, będę się bawił wieczorem. Trzy z powyższych linków (w tym te z microsoftu) sprawdzałem już wcześniej, ale do jednego jeszcze nie dotarłem. Wypróbuję to później.

Na pewno natomiast nic nie zmieniałem, także w ustawieniach "Gościa". Co ciekawe - ja w ogóle nie miałem utworzonego takiego konta! (a mimo to działało) Ale utworzyłem je wczoraj, przyznałem przywileje i nic się nie zmieniło.

Co do zablokowanego portu, to sprawdzę to, ale w tej kwestii też nic w międzyczasie nie zmieniałem. Chyba, że jakiś wirus..?
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO