![]() |
Heh...
Miałem u siebie identyczną sytuację. Wszystko było tak, jak u @Andrzeja. Pewnego dnia, gdy hdd "oddychnął" wróciłem do pracy. Za jakiś czas ponownie dysk zaczął wydawać dziwny dźwięk, i znów pad. Okazało się, że coś się stało z głowicą twardziela.... A najlepsze jest to, że gdy dysk odpoczął to znów normalnie pracował, a za jakiś czas (ok. 1h) zgrzytanie powracało i zwis/pad również... I tak w kółko. Dysk ten działa tak do tej pory, ale ja kupiłem nowego hdd:) Tak wyglądała sprawa u mnie. |
Ja jeszcze obserwuję.. na razie wszystko, w tym również dysk, chodzi bez zarzutu, ale żeby pewnego dnia nie spotkała mnie niemiła niespodzianka, to wolałbym go jakoś gruntownie przetestować. Możecie polecić jakiś program do tego?
|
Słuchaj najlepszy będzie do tego HDD Health
można także spróbować tymi: HDDSpeed Disk Bench HD Tach HD Tune HDD Utility HDDlife |
To niekoniecznie był zasilacz. Miałem podobne problemy, komp sie wyłaczał po jakimś czasie działał bez zarzutów. Pewnego pięknego dni już się nie włączył, okazało się, że płyta się spaliła :)
|
Cytat:
|
No właśnie nie do końca mam jak zrobić backup, bo przymierzam się do kupna nagrywarki DVD, ale jeszcze jej nie mam, a nie chce mi się wszystkiego (koło 35GB) zgrywać na płytki CD... Ale jeszcze zobaczę, niektóre z tych rzeczy i tak chce zgrać na zwykłe płyty (CD) a resztę najwyżej przekopiuję na notebooka, zanim zacznę się bawić z tymi programami. Dzięki za ostrzeżenie.
|
jak caly dzien np. od 8 rano do 2 w nocy chodzil komputer to mógl sie spalić zasilacz :taktak:
|
Cytat:
|
Cytat:
Record: 96d 12h 21m 04s :wow: Hehe u mnie komp maksymalnie chodził 3 dni bez restartu 8 ) EDIT: A co do tematu to miałem niedawno podobnie i poszedł zasilacz. |
No i powtórka z tematu.. komputer znowu się nie uruchamia. Chodził dzisiaj kilka godzin, potem go wyłączyłem koło 17 i przed chwilą chciałem włączyć, ale już bez powodzenia. Najpierw tak samo, jak ostratnio przez kilka sekund coś tak dziwnie.. "szeleściło", mam wrażenie, że zasilacz, potem komputer się wyłączył i od tego momentu już nie reaguje. Zostawię na noc, może jutro znowu będzie działał, ale nawet jeśli to teraz już widzę, że to i tak chwilowe...
Czyli co, pozostaje kupno nowego zasilacza? Ile najtaniej można dać, żeby kupić coś sensownego? |
Cytat:
Jest jakiś tam przeciwprzepięciowy, przeciwzwarciowy, przeciwprzeciążeniowy itd. Podobno dobry, a nie taki drogi :) |
A ja mam dla was zaskakujace rozwiazanie :) - mialem podobnie, ba! identycznie - charczenie twardziela. Problem powodowala.... Klawiatora - 1 z bolcow we wtyczce sie wylamal - u ciebie moze ten sam efekt powodowac zlamany kabel (dlatego raz dziala a raz nie :D) - sprobuj odpalic PC bez podpietej klawiatury i myszy.
Moze to tez byc jakies zwarcie (np tasma do twardego , jakis farfocel na MoBo) |
Na razie nie wiem, czy to rzeczywiście może być kabel, czy nie, ale kiedy rano włączyłem komputer, to oczywiście działał bez problemu, ale kiedy z trzy godziny później znowu próbowałem, już nic nie chciało ruszyć. Wkurzyłem się, rąbnąłem pięścią w obudowe i.. znowu zaczął ;)
Ale nie polecam tego sposobu, ja musiałem coś pilnie zrobić na komputerze, dlatego zastosowałem drastyczne metody ;) |
pewnie na lini 5V byo zwarcie (np jakis owad siadl na mobo) bo takie wtedy sa objawy.
|
tez tak raz miałem, porozkłądałem go na częsci pierwsze i złożyłem odnowa i działał. próbuj wszystkiego co sie da :) może to zasilacz...a może nie...może płyta głowna...może procek...możliwości jest wiele...trzeba wszystko posprawdzać, zaczynająć od sprawdzenia zasilacza, potem demontażu i montażu odnowa...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:40. |