Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Nowy komp i niechciane problemy (https://forum.cdrinfo.pl/f113/nowy-komp-niechciane-problemy-92885/)

czary2mary 12.11.2013 16:03

Może suport Asusa ma jakiś pomysł ?
Bo w zasadzie zostało przetestowanie- sprawdzenie nagrywarek na adapterze USB na tym kompie i upewnienie się czy to stery do SATA.
:ysz:

Kris 12.11.2013 16:14

A sprawdzałeś:
- wyłącz indeksowanie dysków,
- wyłącz antywirusa podczas wypalania,
- zdefragmentuj twardy dysk,
- sprawdź w menedżerze zadań który proces tak mocno zarzyna dysk podczas wypalania.

czechoj 12.11.2013 16:56

ale bufor odczytu jest zawsze pełen...
EDIT: wysłałem zapytanie do suportu Asusa zobaczymy co Oni na to :/

gallus 12.11.2013 17:27

Ja bym jeszcze próbował najnowszego biosu, jak dobrze widzę to z dzisiaj :)
Cytat:

MAXIMUS VI EXTREME BIOS 1002
Improve system stability.
Kod:

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1150/MAXIMUS-VI-EXTREME/MAXIMUS-VI-EXTREME-ASUS-1002.zip

czechoj 12.11.2013 17:50

o zaraz sprawdzę... musieli tyle co dodać

sobrus 12.11.2013 18:12

Może zapuścić wypalanie pod Linuxem?
Jeżeli tam też będzie działać źle, to na 100% sprzęt i w sumie możnaby płytę reklamować.
W końcu to płyta z wyższej półki - takie problemy nie powinny mieć miejsca.

czechoj 12.11.2013 18:17

nowy bios nic nie wniósł :( nadal... babol...

EDIT: w sprawie.....pod win7 ten sam dysk USB działał prawidłowo...

gallus 12.11.2013 23:12

Nic nie pisałeś o pamięci RAM, może spróbuj w jakieś innej konfiguracji o ile jest kilka kostek a najlepiej tylko z jedną.
PS A ten zasilacz jest nowy, markowy czy może ze starych bebechów i już któraś linia zasilania nie daje rady? Porównaj napięcia z normą ATX chociaż programowo chyba, że masz miernik to możesz i nim pomierzyć podczas pracy. :)

czechoj 12.11.2013 23:17

zasilacz Thermaltake Toughpower Grand 750W TPG-750MPCEU zupełnie nowy, kości ram G.Skill RipjawsX DDR3 2x8GB 1866MHz CL9 F3-1866C9D-16GXM również nowe... mogę się pobawić ale wątpię czy to ich wina, ze względu na znaczne różnice w zachowaniu bufora przy różnych sterownikach chipsetu

sobrus 13.11.2013 08:36

Również wątpie wątpie aby to była wina zasilacza i RAM, choć oczywiście w ramach desperacji można to sprawdzić.

To sprawda dla Archiwum X, jeżeli na ASMediach jest jeszcze gorzej. Rozumiem, że może być problem sprzętowy lub programowy na jednym kontrolerze, ale żeby na dwóch różnych producentów to chyba musiałbyś mieć wielkie "szczęście".
Bufor odczytu pełny, różne nagrywarki, programy, systemy, kable, zasilanie, zgroza. Niestety mi brakuje pomysłów. Albo coś jest nie tak z tą płytą, albo z Windowsami.

Sprawdź jeszcze, czy na pewno te kontrolery mają swoje sterowniki (w managerze urządzeń - szczegóły sterownika). Bywają takie przypadki, że urządzenie instaluje się pod swoją nazwą jako np "HP cośtam", ale pod spodem jest wciąż obsługiwane przez standardowy sterownik Windows (producent Microsoft) - tylko nazwa urządzenia jest od producenta urządzenia.
Poszukaj czy na pewno jest tam coś od Intela / ASmedii a nie jakieś byle AHCI.SYS.

czechoj 13.11.2013 09:27

Pytanie do użytkowników win8 czy Wasz system widzi dysk USB w menadżerze urządzeń zarówno w pozycji "urządzenia przenośne" jak i stacje dysków? bo u mnie tak jest.

czechoj 13.11.2013 14:25

Asus właśnie zapodał jakieś stery (fv??) tym niemniej coś pod USB od AsMedia ASMedia_U3_FW_update ale na razie nie można tego pobrać

gallus 15.11.2013 18:37

Jakieś postępy?

czechoj 15.11.2013 19:05

nic nowego, support asusa wykonuje ruchy pozorowane... czekam na konkrety, w międzyczasie postawie winde od nowa zobaczymy...
Edition: na gołym win8 i dysk USB i palnik Blu-Ray funkcjonują prawidłowo. Zatem albo sterowniki albo problem softwerowy

czechoj 16.11.2013 18:25

Problem z dyskiem USB rozwiązany i nie jest to bynajmniej wina Asusa a niestety win 8.1, takich biedaków jak ja jest więcej.... tu link jak rozprawić się ze złem :)
Teraz walczę z palnikiem bo stery od intela sieją zament płyta BD-R nagrywa się 3 godziny.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:46.