![]() |
Prawdę mówiąc troche brakuje mi pomysłów
Wyglada na problem z przesyłem danych do nagrywarki - ale sprawdziłeś już - porty - kabelki - windowsy różne wersjie (rozumiem że robiłeś reinstalkę i sterowiki do chipsetu zainstalowałeś?) - dwie różne nagrywarki różnych producentów Więc wychodzi na to że ta "markowa" (jak to było w pewnym wątku) płyta za prawie 1,5k nie wydala z obsługą nagrywarki :szczerb: Poszukaj podejrzanych ustawień w BIOS/UEFI i sprawdź zasilanie, ale to raczej nie to skoro komp działa stabilnie. USB rozumiem że chodzi o USB3? Jam mam same cyrki z USB3. Najpierw karta PCI-E nie chciała zatrybic, potem zatrybiła w trybie USB2.0, potem zatrybiło też USB3.0, ale teraz grymasi na kable (przedłużacze). Urządzenia działają podpięte bezpośrednio - przez kabel się wieszają, rozłączają po chwili itd, może mam złe kable, ale nie wiem ile będę musiał ich kupić aż to cudo techniki zatrybi :) Wiec może też sprawdź czy urządzenia działają wpiete bezpośrednio w port? Żeby było śmieszniej USB3.0 działa mi tylko pod linuksem, windows uparcie odmawia zainstalowania sterowników. Spodziewałbym się raczej odwrotnej sytuacji, bo karta (Pentagram) na pudełko ma wypisane właśnie Windowsy. |
Nowy komp i niechciane problemy
Hmm...
Na początek zaklinam się, iż nie wiem czy w dobrym dziale zaczynam temat... mam mały/duży kłopot... Otóż miesiąc temu zachciało mi się zmieniać kilka bebechów w kompie. Sprawiłem sobie nowy CPU, płytę główną i jeszcze kilka innych części. Płyta główna to Asus Maximus VI Extreme, przypuszczam, że wszystkie problemy związane są właśnie z nią. Otóż: 1. Napęd LG GGW-H20L przy nagrywaniu płyt DVD, BD-R , ze znacznymi prędkościami (dla DVD x16, dla BDR 4x) bufor zapisu (nagrywarki?) szleje wahając się w przedziale 15-40%. Bufor odczytu pełny. Oczywiście szybkość nagrywania spada i dla BD-R wynosi ok. 2x. Objawy występują zarówno w win 7 jak i Win8.1. Napęd optyczny podpięty był pod różne porty SATA na różnych taśmach (Intela). Dla sprawdzenia nagrywarka DVD Liteona iHAS124 daje podobne rezultaty bufor masakrycznie skacze, a prędkość nagrywania maleje. 2. Dysk USB - po pewnym, krótkim okresie przestaje odpowiadać. W panelu sterowania odznaczone opcje wyłączania sprzętu przez system w celu oszczędzania energii. By go "odpalić" trzeba wypiąć kabel i ponownie wpiąć. Proszę o porady sugestie etc.? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:09. |