![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kompilowanie systemu do jednej partycji
Kupiłem dziś dysk SSD, który ma pójść pod system (Kingston SSDNow V300 120 GB, znam oczywiście wydajniejsze, ale ten mi w zupełności wystarczy). Nie chcąc się zanadto męczyć z przenoszeniem systemu (najprostsze klonowanie 1:1 odpada, gdyż przenoszę z HDD 640 GB) wymyśliłem, że stworzę programem EaseUS Todo Backup kopię zapasową systemu, postawię szybko Windowsa na SSD i stamtąd przywrócę kopię.
Pomysł ma wadę - w toku dziejów niektóre programy z braku miejsca na C: instalowałem na partycji D: i teraz EaseUS jako system widzi C o pojemności 100 GB i D - 50 GB. Za dużo jak na nowy SSD. Na dodatek na D zainstalowany jest XP (sentyment), więc opcja łączenia partycji raczej odpada. Pytanie brzmi - czy da się to szybko i wygodnie ogarnąć bez ruszania partycji D? Bo bez wątpienia najszybciej będzie wywalić z D XP, zmniejszyć rozmiar obu partycji (na C mam teraz wolne 20 GB, a jak wywalę XP to na D zrobi się co najmniej 40 GB) i po kłopocie. Jednak wówczas dalej będę miał system rozbity na dwóch partycjach, być może na SSD też będę musiał wykonać dwie żeby z powodzeniem przywrócić kopię zapasową - ogólnie rozwiązanie nieco za bardzo na piechotę. W najgorszym wypadku planuję połączyć obie partycję na obecnym systemie, w takim wypadku najwyżej jeśli jakiś program był zainstalowany na D, to po prostu nie da się go już uruchomić bez ponownej instalacji. Wolałbym jednak móc "wyłapać", co z dysku D przynależy do mojej siódemki , a nie próbować na siłę.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Łączenie partycji, problem | grafis | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 10 | 09.10.2008 12:23 |
Wybieranie systemu | IceManSpy | Off topic | 14 | 04.07.2007 16:44 |
Odmowa dostępu do jednej z partycji ! | mello | Off topic | 7 | 15.11.2006 20:48 |
problem z LG GSA-4167B - resety systemu | gonzozuzel | Napędy optyczne DVD | 0 | 24.01.2006 16:10 |
Partition Magic i poszerzanie/zmniejszanie partycji | CIAPEK | Off topic | 11 | 23.05.2003 14:55 |